TikTok, μία χρονομηχανή του Ίντερνετ

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης νεκρανασταίνει τα μουσικά mashups και τα λοιπά trends της προϊστορίας του Ίντερνετ.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 05 Δεκεμβρίου 2022

Αν έχεις μεγαλώσει στα τιμημένα 00s, τότε το πιο πιθανό είναι να έλαβες ως νέος και ψαρωμένος τότε χρήστης του Ίντερνετ κάποιο μυστηριώδες email, που να υποστήριζε πως αν δεν το προωθήσεις σε 40 επαφές σου θα σε βρει κάποιο μέγα κακό. Ε, λοιπόν, κάτι αντίστοιχο κάνουν αυτή τη στιγμή πολλοί χρήστες του TikTok: Ανεβάζουν περίεργα βίντεο με μουσική διαλογισμού και προσπαθούν να σε πείσουν ότι αν π.χ. τα προσθέσεις στα αγαπημένα σου, θα σε βρει καλοτυχία ή θα κερδίσεις πολλά χρήματα.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, όμως, μασκαρεμένη σε κάτι άλλο, μόνο με τους απογόνους των chainmails. Την ίδια επανάληψη βλέπουμε και σε άλλες πολιτισμικές εκφάνσεις της online ζωής, με trends από την προϊστορία του Ίντερνετ, όπως αυτό των μουσικών mashups, να ζουν μια νέα ζωή.

Τα mashups του TikTok ως χρονομηχανή

Τα εξαιρετικά intriguing μουσικά mashups του τύπου Δε Φάιναλ Στοίχημα (The Final Bet, Μαντώ & Europe) έκαναν τρελό χαμό στο YouTube πριν από περίπου μία δεκαετία. Μετά ξεχάστηκαν και πλέον κάνουν ξανά trending στο TikTok. 

Για την ιστορία, το πρώτο mashup αποδίδεται σε ένα γκρουπ πειραματικής μουσικής ονόματι The Evolution Control Committee, που το 1994 κυκλοφόρησε το κομμάτι που ακολουθεί:

> Διάβασε ακόμα: Το TikTok στο εξής θα μας προειδοποιεί για πιθανό 'ακατάλληλο' περιεχόμενο

Πλέον, το TikTok δεν επαναφέρει απλώς ένα trend που κάποια στιγμή έκανε κοιλιά, αλλά την ίδια στιγμή, με το online remixing, επαναφέρει στη δημοσιότητα ξεχασμένους καλλιτέχνες.

> Διάβασε ακόμα: Η παραπληροφόρηση κάνει κουμάντο στο TikTok

Τα άλλα trends που κάνουν το TikTok να μοιάζει με χρονομηχανή

Υπάρχουν και άλλα TikTok trends που συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με το παρελθόν, όπως κάποια που παροτρύνουν τους χρήστες του να ποστάρουν επεξεργασμένες φωτογραφίες του εαυτού τους που να τους απεικονίζουν σύμφωνα με το πώς θα έδειχναν αν ζούσαν σε μια ιστορική εποχή.

Όπως σχολιάζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο οι αυτόκλητοι "ιστορικοί του Ίντερνετ", δηλαδή οι πιο μεγάλοι σε ηλικία χρήστες του TikTok που έτυχε να εκτεθούν στον "online πολιτισμό" σε μικρή ηλικία, ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί η επανάληψη των trends της πρώτης περιόδου ακμής του Ίντερνετ.

Που καταλήγουμε, λοιπόν; Μάλλον στο ότι αυτοί που δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να επαναλάβουν.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης