Γιατί οι σεφ του Instagram και του TikTok ρίχνουν ξύλο στο φαγητό τους;

Γιατί τόση ένταση ρε παιδιά;

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 29 Σεπτεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει τελευταία στα social media και όλοι έχουν τόσα νεύρα με τα φαγητά τους; Όχι δεν αναφέρομαι σε όσους έχουν παραγγείλει και δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Ο λόγος γίνεται για τους επίδοξους σεφ του Instagram και του TikTok που ανεξάρτητα από τις δυνατότητές τους, έχουν επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο να κάνουν δελεαστικό το φαγητό τους. Χτυπώντας το!

Στην αρχή, παρατήρησα κυρίως πλάκες από μπριζόλες που έπεφταν ελεύθερα (σαν να έπεσαν από σκάλα) πάνω σε ξύλινες σανίδες κοπής. Μετά κοίταξα λίγο πιο προσεκτικά. Οι χυμοί πετιούνται σε σουρωτήρια. Φρούτα ξεφλουδίζονται σε απόσταση μιας εκατοστών από την κάμερα. Και τόσα ακόμη. Τα σύγχρονο κλιπ μαγειρικής στο Instagram ή στο TikTok είναι μια βίαιη κακοφωνία από γρήγορες κοπές, κοψίματα, σκισίματα, φυσαλίδες και χτυπήματα, που κορυφώνονται σε ένα υπέροχο τελικό προϊόν που μοιάζει να έρχεται από το πουθενά.

Μερικά παραδείγματα


 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by h woo (@hwoo.lee)


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lynja (@cookingwithlynja)

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Μήπως η σύνδεση βίντεο μαγειρικής με αυτόν τον τρόπο παρέχει κάποιο πλεονέκτημα παραγωγής; Γιατί τόσοι πολλοί διαδικτυακοί σεφ ακολουθούν το ίδιο μοτίβο; Δύσκολες ερωτήσεις. Φαίνεται όμως ότι τα κομμένα φαγητά από το πουθενά, πουλάνε. Έτσι κι αλλιώς όλα είναι ένα τρελό, ισότιμο παιχνίδι εντυπωσιασμού, όπου οι "πόντοι" (δευτερόλεπτα από το χρόνο μου) ανταμείβονται για οτιδήποτε αστείο, ελκυστικό ή δυνατό. Για σκέψου το.

Αν λοιπόν θες να παρακολουθήσει κάποιος το βίντεο μαγειρικής σου, πρέπει να σκεφτείς βασικά αν θα το έβλεπες εσύ ο ίδιος. Και η αλήθεια είναι ότι κάθε δευτερόλεπτο που σπαταλάς, μπορεί να σε κάνει να πατήσεις το skip. Επειδή λοιπόν ο χρόνος είναι χρήμα, πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείς κάτι ενυπωσιακό σε σύντομο χρόνο. Και αν θες να γίνεις viral, μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις το κρέας σου να πονά.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το goblin mode;

Το να κάνεις ό,τι σου καπνίσει και να περιφέρεσαι σαν λέτσος χωρίς να δίνεις δεκάρα τσακιστή, να μπαίνεις δηλαδή σε goblin mode, είναι η φράση της χρονιάς σύμφωνα με το Oxford English Dictionary.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Είναι αυτή η καλύτερη Gymkhana που έγινε ποτέ;

Ο Travis Pastrana επιστρέφει με ένα Subaru GL Wagon 862 ίππων και εμείς χαιρόμαστε τόσο που βάζουμε δύο συντάκτες να γράψουν για την καλύτερη -ίσως- Gymkhana που έγινε ποτέ.

Γραφει TopGear

Ο Ryan Reynolds ξέρει πολύ καλά πώς να κάνει αφιερώσεις

O 46χρονος ηθοποιός τιμήθηκε με το Icon βραβείο στα People's Choice Awards και έκανε μια τρυφερή αφιέρωση στην Blake Lively.

Dolly Parton, τι κάνεις στο TikTok;

Η Dolly Parton έφτασε στο TikTok και φτιάχει κέικ με το δικό της αλεύρι.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες των attica έχουν την υπογραφή του Σπύρου Χάλαρη

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος illustrator Σπύρος Χάλαρης δημιούργησε τις χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες που θα συνοδεύουν τις εορταστικές μας αγορές.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η HotelBrain Academy ανοίγει τις πόρτες της τον Ιανουάριο του 2023

Κορυφαίοι επαγγελματίες του τουρισμού θα εκπαιδεύσουν όσους θέλουν να χτίσουν μια σταδιοδρομία στο χώρο.