Λύνοντας το μυστήριο της λειτουργίας πτήσης στο κινητό

To airplane mode δεν χρησιμεύει μόνο σε αυτό που νομίζεις.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 27 Σεπτεμβρίου 2022

Έχεις αναρωτηθεί ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος που πρέπει να βάζουμε σε λειτουργία πτήσης το smartphone, το tablet ή το laptop μας όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην εποχή μας είναι πολύ πιο εξελιγμένη από την αναλογική που χρησιμοποιείτο πριν από 60 χρόνια. Οι προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, όμως, μάλλον συνεχίζουν να εκπέμπουν ένα σήμα στην ίδια συχνότητα με το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους και τα συστήματα πλοήγησής του, δημιουργώντας κάτι που είναι γνωστό ως ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. Γιατί συνεχίζει να συμβαίνει αυτό;

Λύνοντας το μυστήριο της λειτουργίας πτήσης στο κινητόUnsplash

Τι δείχνουν οι μελέτες

Τις αρχές της δεκαετίας του 1990, διάφορες κυβερνητικές μελέτες έδειξαν ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών δεν επηρεάζει τις κρίσιμες φάσεις των πτήσεων, όπως είναι αυτή της απογείωσης και της προσγείωσης ενός αεροσκάφους. Επίσης, τότε περίπου κατοχυρώθηκαν κάποια φάσματα ραδιοσυχνοτήτων για συγκεκριμένες χρήσεις (άλλα για τις ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα για την αεροπλοΐα), τόσο στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες χώρες. Οπότε το πρόβλημα θα έπρεπε να είχε λυθεί, σωστά;

Έλα, όμως, που δεν λύθηκε. Κι αυτό γιατί συνέχισε να υπάρχει ο παράγοντας της επίγειας παρεμβολής. Τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από μια σειρά από πύργους. Τα δίκτυα, ενδέχεται να υπερφορτωθούν αν όλοι οι επιβάτες που πετούν πάνω από αυτά χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους.

> Διάβασε ακόμα: Η παραπληροφόρηση κάνει κουμάντο στο TikTok

Το ζήτημα του 5G

Η μετάβαση στην τεχνολογία του 5G δημιούργησε, επίσης, προβληματισμό σε πολλούς που εργάζονται στον τομέα της αεροπλοΐας, καθώς εκπέμπει σε ένα φάσμα πολύ κοντινό με εκείνο της αεροπλοΐας, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης των σκαφών, ειδικά κατά τη φάση της απογείωσης και της προσγείωσης.

Μέχρι, λοιπόν, να διαλευκανθεί το τι ισχύει με το 5G και να λυθούν τα όποια προβλήματα, κρίθηκε σοφό το να περιοριστεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων εν πτήσει.

> Διάβασε ακόμα: Τι είναι το BeReal και γιατί απειλεί το Instagram;

Η εμπειρία της πτήσης

Τέλος, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που έχει να κάνει με την εμπειρία πτήσης. Φαντάζεσαι τι θα γινόταν αν όλοι οι επιβάτες μιλούσαν στο κινητό τους ή έκαναν βιντεοκλήσεις ταυτόχρονα; Κακός χαμός. Σου το λέμε εμείς.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κι αν η φονική αράχνη-μπανάνα θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία;

Η αράχνη-μπανάνα, όπως είναι το όνομά της, είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη στον κόσμο.

H Gisele μας συστήνει τις αδερφές της

Οι Raquel, Graziela, Patricia, Gabriela και Rafaela είναι οι αδερφές του πασίγνωστου μοντέλου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

To Nibble είναι ένα chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να παζαρέψουν την τιμή.

Τελικά πόσο έξυπνο είναι το νέο Hyundai Kona;

Το τεχνολογικό υπόβαθρο του Kona 2ης γενιάς είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο περιλαμβάνοντας συστήματα που συναντώνται σε μοντέλα premium κατασκευαστών.

Γραφει TopGear

Δε μας έφταναν οι διάσημοι, ο Mark Zuckerberg προσβλέπει και στην AI εκδοχή τους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αποφάσισε να αναστατώσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με ένα δελεαστικό όραμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τα έξοδα του σκύλου σου

Ο σκύλος σου θα παραμείνει χαρούμενος και εσύ δε θα χαλάς μία περιουσία για τα έξοδά του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα