Στα άδυτα της NASA με την Aνεζίνα Σολωμονίδου

Η ελληνίδα ερευνήτρια της NASA μας μιλά για το διάστημα, τα σενάρια μετοίκησης του ανθρώπου, το διαστημικό δίκαιο και τη... Μήλο.

Γράφει: Esquire Editors 08 Μαρτίου 2023

Ο κόσμος των Επιστημών είναι συναρπαστικός, αρκεί να μπορεί κάποιος ή καλύτερα... κάποια να σου εξηγήσει. Η μεταδοτικότητα είναι αναμφισβήτητα σπουδαίο πλεονέκτημα της Ελληνίδας Aνεζίνας Σολωμονίδου, Πλανητικής Γεωλόγου, ερευνήτριας και συνεργάτιδας της NASA, του ESA (European Space Agency) και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Με καταγωγή από τη Μήλο, η Ανεζίνα μεγάλωσε και πήγε σχολείο στον Κορυδαλλό. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συνέχισε τις σπουδές της στο University College του Λονδίνου (UCL), στον τομέα της Πλανητικής Γεωλογίας. Στο Διδακτορικό της στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επικέντρωσε την έρευνά της στους λεγόμενους "παγωμένους δορυφόρους", ιδίως σε στον "Τιτάνα" και τον "Εγκέλαδο", δορυφόρους του Κρόνου.

Τον Φεβρουάριο του 2014 έγινε δεκτή ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια της NASA, στο Jet Propulsion Laboratory (JPL), ενώ αργότερα εργάστηκε στον Ευρωπαικό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency). Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Caltech και το Jet Propulsion Laboratory της NASA, ενώ προετοιμάζεται για την καινούρια της θέση στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (Hellenic Space Center).

Η συνέντευξη

>Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει η ειδικότητα της Πλανητικού Γεωλόγου;

Ο ερευνητής που ασχολείται με την πλανητική γεωλογία, ουσιαστικά μελετά τις επιφάνειες ουράνιων σωμάτων που βρίσκονται πέρα από τη Γη. Αυτά τα σώματα μπορεί να είναι όλων των μεγεθών και ειδών (πλανήτες, δορυφόροι, αστεροειδείς κ.α.) και οι επιφάνειές τους να βρίσκονται σε οποιαδήποτε μη αέρια μορφή (βραχώδεις πλανήτες, όπως ο Άρης ή οι παγωμένοι δορυφόροι, όπως η Ευρώπη του Δία), να καλύπτεται από ηφαίστεια (όπως η Αφροδίτη) ή και ακόμα να έχει λίμνες γεμάτες πετρέλαιο όπως ο δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας. Πρακτικά μελετάμε τη φύση αυτών των σωμάτων, τη σύνδεση της επιφάνειας με το εσωτερικό και με την ατμόσφαιρα, εάν αυτή υπάρχει, και τις γεωλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην επιφάνεια. Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εκάστοτε σώμα, μπαίνουμε σε πιο λεπτομερείς έρευνες, όπου μελετάμε τη γεωχημεία συγκεκριμένων εδαφών, τις ιδιότητες των κρατήρων πρόσκρουσης, την αστροβιολογία, όπως και την εύρεση περιοχών κατάλληλων για προσεδάφιση μελλοντικών αποστολών.

>Τα τελευταία χρόνια η NASA και η ESA έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε πλανήτες που μπορεί να υπάρχουν συνθήκες ζωής. Ποιες είναι αυτές και τι ακριβώς αναζητούν οι επιστήμονες;

Ναι η αλήθεια είναι πως όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επικεντρωθεί στη διερεύνησή των "κατοικήσιμων κόσμων" (habitable worlds). Παλαιότερα λέγαμε "κατοικήσιμοι πλανήτες" και εννοούσαμε τους πλανήτες στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί και διατηρηθεί ζωή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι δηλαδή να εξαφανιστεί σχετικά άμεσα. Σήμερα, χρησιμοποιούμε ακόμα τον όρο "κατοικήσιμοι", αλλά έχουμε επεκτείνει τον όρο "πλανήτης" σε "κόσμο", αφού πλέον γνωρίζουμε καλά πως οι περισσότερες πιθανότητες να βρούμε ζωή στο ηλιακό μας σύστημα βρίσκονται στους παγωμένους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, αυτούς που ονομάζουμε "Ωκεάνιους κόσμους", μιας και κρύβουν έναν υγρό ωκεανό κάτω από την επιφάνειά τους.

Αυτό που είναι γνωστό στο επίπεδο της έρευνας που έχουμε φτάσει, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους δορυφόρους καλύπτουν τα απαιτούμενα κριτήρια για την ύπαρξη και διατήρηση της ζωής. Αυτά τα κριτήρια κατοικησιμότητας -όπως θα μπορούσαμε να πούμε- είναι η ύπαρξη του νερού, των οργανικών στοιχείων, η διαθεσιμότητα πηγών ενέργειας οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν τον μεταβολισμό οργανισμών, και το σταθερό περιβάλλον.

Η συνέχεια στο WomanToc

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

48 'γεμάτες' ώρες στο Άμστερνταμ

Όλες οι βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείς για ένα σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Ο Elon Musk θέλει να μετατρέψει το Twitter σε τράπεζα

Είναι πλέον πέρα για πέρα κατανοητό το ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει το Twitter σε ησυχία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όταν ο Al Capone οργάνωνε συσσίτια στη Νέα Υόρκη της 'Μεγάλης Ύφεσης'

Με αφορμή την 40η επέτειο του Scarface, θυμόμαστε μία ιστορία που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τα ρομποτικά τρακτέρ έρχονται

Όπως όλα δείχνουν, η γεωργία έχει μέλλον.

Όλα όσα συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την τεχνητή νοημοσύνη

Η πρωτοφανής νομοθεσία έρχεται να ρυθμίσει κανονιστικά την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Bradley Cooper άνοιξε καντίνα στη Νέα Υόρκη

Πρώτες του πελάτισσες; Η Irina Shayk και η Gigi Hadid.