
Οι μεγάλες αλλαγές στον κόσμο της Apple
Η αποχώρηση του σχεδιαστή Jony Ive, αγαπημένου παιδιού του Steve Jobs, σημαίνει το τέλος μίας εποχής.
Σε κάποια αυτιά μπορεί να έσκασε σαν βόμβα, η αποχώρηση όμως του Jony Ive, ιστορικού στελέχους της Apple και ιθύνοντα νου πίσω από το χαρακτηριστικό design της εταιρείας, μοιάζει περισσότερο με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου. Ο άνθρωπος στον οποίο, επί της ουσίας, οφείλουμε τον σχεδιασμό των iMac, iPod, iPhone, iPad και MacBook εδώ κι αρκετό καιρό αποξενωνόταν όλο και περισσότερο από τον τεχνολογικό γίγαντα του Κουπερτίνο. Ή τουλάχιστον από την διοικούσα του αρχή.
Ποιος όμως είναι ο Jony Ive; Φανερά επηρεασμένος στη δουλειά του από το κίνημα Bauhaus, ο 52χρονος Βρετανός με σπουδές στην πολυτεχνική σχολή του Νιουκάστλ έχει γράψει τη δικιά του ιστορία στον χώρο του design. Mία πορεία που τον έφερε μέχρι τον τίτλο του Sir αλλά και την άτυπη στέψη του από το BBC το 2004 ως του επιδραστικού ανθρώπου στον πολιτισμό της Βρετανίας. Η σχέση του με την Apple είναι μία σχέση ζωής: από το 1992 έως πριν λίγες μέρες και για 27 ολόκληρα χρόνια υπήρξε το αόρατο χέρι που σχεδίασε όλα τα επιτυχημένα projects που πέρασαν από την σφαίρα του gadgets στην σφαίρα του φετίχ.

Ο Jony Ive εξηγεί στον Tim Cook το νέο design.
Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι πολλά διεθνή μέσα σκαλίζουν την υπόθεση με αρκετά κίτρινο τρόπο, προσπαθώντας να βγάλουν κάποια ζουμερή είδηση πίσω από τη μεγάλη αποχώρηση. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι εδώ κι αρκετό καιρό ο Ive περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο στη γενέτειρά του (εξαιτίας κάποιων προβλημάτων υγείας του πατέρα του) κι όλο και λιγότερο χρόνο στο γραφείο.
Ένα σημαντικό σημείο τριβής πρόσφατα υπήρξε το Apple Watch, το οποίο ο Βρετανός σχεδιαστής φανταζόταν ως ένα design αντικείμενο που θα είχε μικρή σχέση με το iPhone ενώ η διοίκηση μάλλον το ακριβώς αντίθετο. Τελικά, η χρυσή version του ρολογιού με κόστος που πλησίαζε τα 17 χιλ. δολάρια θεωρήθηκε παταγώδης αποτυχία κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν ο Ive έχει χάσει το χρυσό του άγγιγμα αλλά και -κυρίως- την επαφή του με το κοινό.
Τελικά, όπως όμως όλα δείχνουν, αυτό που χάθηκε στην πορεία είναι η ιδιαίτερη σχέση του σχεδιαστή με το brand. Όσο στο τιμόνι της Apple βρισκόταν ο Steve Jobs ήταν το πρώτο βιολί, με την ανάληψη της θέσης του CEO από τον Tim Cook αυτό φαίνεται ότι άλλαξε. Ο Ive αποξενώθηκε καθώς ένιωθε ότι ο τελευταίος δεν έδινε την δέουσα προσοχή σε θέματα design. Οι αφηγήσεις τον θέλουν βαθιά απογοητευμένο από την αλλαγή πλεύσης της εταιρείας, σε τέτοιον βαθμό που να μη τη θεωρεί πια πρωτοπόρα και να μην μπορεί να συνεργάζεται μαζί της σε μόνιμη βάση.
Φυσικά, το αν έχει δίκιο ή άδικο θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Αν, όμως, η Apple χρειαστεί ξανά τις υπηρεσίες του θα πρέπει να τον προσλάβει πια ως εξωτερικό συνεργάτη μέσω της εταιρείας του LoveFrom. Και φυσικά να τον πληρώσει αδρά για τις υπηρεσίες του.
φωτογραφίες © getty images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Πιο δυνατά πόδια, με αυτές τις απλές ασκήσεις
Το 20λεπτο-AMRAP ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης για τα πόδια που βασίζεται σε 4 μόνο ασκήσεις.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΤα καλύτερα και τα χειρότερα ροφήματα και ποτά σύμφωνα με το Harvard
Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές -καφές, τσάι, energy drinks, αλκοόλ κλπ- λογικό το να μην ξέρεις το τι σου κάνει καλό και τι σε βλάπτει.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Twitter πλέον αξίζει το 1/3 του ποσού που πλήρωσε ο Elon Musk
Κακά τα μαντάτα για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο άδοξο τέλος του Bruce McLaren
Το δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον θρυλικό οδηγό αγώνων, Bruce McLaren.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤώρα η Air New Zealand ζυγίζει τους επιβάτες όπως τις χειραποσκευές
Ο λόγος πίσω από τη νέα -κάπως τρομακτική- πολιτική της αεροπορικής εταιρείας, δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΟ ιδανικός σύντροφος για τη Gen Z, σύμφωνα με το Tinder
Η νεότερη γενιά Gen Z μάλλον ήρθε για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Γραφει Πωλινα Φραγκου