FaceApp, η νέα τρέλα του ίντερνετ

Έχει πλάκα να βλέπεις τον εαυτό σου παππού την ίδια στιγμή που κάποιος κλέβει τα προσωπικά σου δεδομένα.

Ενάμιση χρόνο μετά το σκάνδαλο της Facebook–Cambridge Analytica και μόλις δεκατέσσερις μήνες ύστερα από την εφαρμογή του GDPR (General Data Protection Regulation) το ίντερνετ βρήκε ένα καινούργιο παιχνίδι. Τις τελευταίες ημέρες τα newsfeeds έχουν κατακλυστεί από ηλικιωμένους. Όχι, δεν είναι κάποιο περίεργο trend ανάμεσα στους συνταξιούχους που αποφάσισαν να ποστάρουν μαζικά τα πρόσωπά τους. Το FaceΑpp, μία εφαρμογή που επιταχύνει τον χρόνο, είναι η νέα τρέλα του διαδικτύου που έχει καταλάβει επώνυμους και ανώνυμους.

Ποια ακριβώς είναι η λειτουργία της; Αρκεί να βάλεις μία φωτογραφία σου για να κάνεις ένα ταξίδι στο μέλλον, όταν πια θα έχεις γεράσει, το πρόσωπό σου θα είναι ζαρωμένο και τα άσπρα μαλλιά σου θα έχουν αραιώσει αν φυσικά δεν έχουν πέσει τελείως. Το φωτογραφικό αποτέλεσμα της εφαρμογής είναι αναμφισβήτητα τρομερά αληθοφανές. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσες να το πεις και τρομακτικό.

Πώς θα μοιάζεις στα 80 όταν θα λες ιστορίες στα εγγόνια σου από την ελληνική κρίση καθώς εκείνα θα κοιτούν ιπτάμενα αυτοκίνητα από το μπαλκόνι;

Το FaceΑpp, το οποίο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 για λογαριασμό της ρωσικής Wireless Lab από τον Yaroslav Goncharov, δίνει πολύ πειστικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Η εφαρμογή πέτυχε σε πολύ λίγο καιρό αυτό που θα έλεγε ο Andy Warhol για κάθε app: Κέρδισε δηλαδή τα 15 λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούν. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να αντέξει στον χρόνο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FACE APP OFICIAL (@faceapp_oficial) on

Την ίδια στιγμή όμως που προσφέρει δωρεάν διασκέδαση και εύκολο ιντερνετικό χαβαλέ, δημιουργεί ένα ισχυρότατο database από εκατομμύρια χρήστες που προσφέρουν τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Πρόκειται για κάποιο κόλπο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών; Μάλλον όχι και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να βουτάμε σε θεωρίες συνωμοσίας.

Ακόμη όμως κι αν η Wireless Lab δεν έχει τίποτα μεμπτό και επιλήψιμο στο μυαλό της αυτό δε σημαίνει ότι τα στοιχεία (φωτογραφίες προφίλ) που μαζεύει αφειδώς δεν θα χρησιμοποιηθούν από κάποιον τρίτο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αυτό το έργο να παίζεται ξανά και ξανά.

Μήπως είναι υπερβολικό να συζητάμε για το αν προστατεύονται ή όχι τα προσωπικά δεδομένα την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παραχωρήσει όλα τα στοιχεία μας στους τεχνολογικούς κολοσσούς (Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon); Θα ήταν αν ήμασταν σίγουροι ότι τηρούνται οι κανονισμοί. Κάτι που, δυστυχώς, δεν ισχύει. Έτσι κάθε φορά που με ευκολία χαρίζουμε λίγη από τη ζωή μας σε αυτούς, καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από νούμερα και στατιστικές σε ένα τεράστιο παιχνίδι οικονομικών συμφερόντων που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.