Τα notifications είναι ενοχλητικά - σύμφωνα με την επιστήμη

Κάτι που δεν προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Σεπτεμβρίου 2019

Κάθε φορά που βλέπεις μία ειδοποίηση στο κινητό σου τηλέφωνο, είναι σχεδόν απίθανο να αντισταθείς και να μην ασχοληθείς ενδελεχώς μαζί της. Άλλωστε, το περιβάλλον των smartphones έχει φτιαχτεί ακριβώς γι' αυτόν το σκοπό. Είτε πρόκειται για κάποιο επαγγελματικό email, είτε για τις αντιδράσεις στα πρόσφατα posts σου σε Facebook και Instagram, είτε για μία πρόταση για ποτό μέσω WhatsApp ή ακόμη και για ένα νέο match στο Tinder, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. 

Ίσως ζούμε σε μία δικτατορία των notifications και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη. Ή μπορεί να το έχουμε αντιληφθεί και να μας αρέσει, την ίδια ώρα όμως που καταλήγουμε να είμαστε όμηροι αυτών και πιο συγκεκριμένα του καταιγισμού τέτοιων. Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήγαγε η συμβουλευτική εταιρεία Leanplum, αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλοί αποφασίζουν να διαγράψουν οριστικά κάποιες εφαρμογές από τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Οι περισσότεροι διαγράφουν εφαρμογές λόγω καταιγισμού ειδοποιήσεων.

Η εν λόγω κίνηση δεν σχετίζεται με ηλικιακά κριτήρια, κοινωνική ομάδα ή καταγωγή. Ο κοινός παρονομαστής είναι για όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες ο ίδιος: Μισούν να δέχονται πλήθος ειδοποιήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1.000 εθελοντών από τις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο των notifications είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Γης. Το 78% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει διαγράψει εφαρμογές από το smartphone του ακριβώς γι' αυτό το λόγο. 

Μόλις το 15% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι ειδοποιήσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των apps, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 46% όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στο email. Προφανώς, υπάρχουν και εξαιρέσεις: Το Facebook, για παράδειγμα, συγκεντρώνει το μίσος των χρηστών αλλά όχι λόγω των ειδοποιήσεων που αποστέλλει.

Τα notifications είναι ενοχλητικά - σύμφωνα με την επιστήμη

Το μεγαλύτερο αντιφατικό στοιχείο της μελέτης όμως είναι πως το 90% των ατόμων που έλαβαν μέρος σε αυτή δεν θεωρεί ενοχλητική την επικοινωνία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τις πρώτες δύο δεκαετίες του 21ου αιώνα και ειδικά τα τελευταία χρόνια. Κανείς ωστόσο δεν θεώρησε να τους ρωτήσει το αυτονόητο: Γιατί απλά δεν απενεργοποιούν τις υπηρεσίες ειδοποιήσεων.


Διάβασε ακόμη για το τι κερδίζεις αν σβήσεις τα πάντα από το smartphone σου και όλα όσα σου προσφέρει το νέο iPhone.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.