Η τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει σκέψεις και φτιάχνει φράσεις

Όλα δείχνουν πως το μέλλον καλπάζει ταχύτατα προς το μέρος μας.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 10 Απριλίου 2020

Η ιδέα του να μπορέσει ένας υπολογιστής -ή πιο συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη- να μεταφράζει τις σκέψεις μας σε λέξεις χωρίς εμείς να χρειάζεται να ανοίξουμε καν το στόμα μας ανήκει σε σελίδες μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας. Ή μήπως όχι τελικά; Καθώς η επιστήμη κάνει το ένα άλμα μετά το άλλο, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι στο κοντινό μέλλον αυτή η ιδέα θα γίνει πραγματικότητα. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ειδικευμένο Nature Neuroscience.

"Εκμεταλλευόμαστε τις συγγενικές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στην αυτόματη μετάφραση μίας γλώσσας σε μία άλλη για να μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα σε επίπεδο νευρώνων" διαβάζουμε στη δημοσιευμένη μελέτη της ομάδας που ανήκει στο δυναμικό του UCSF Center for Integrative Neuroscience του Σαν Φρανσίσκο.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαβάζει σκέψεις και φτιάχνει φράσεις

Τι, όμως, σημαίνει ακριβώς αυτό; Καταρχάς, θυμήσου πόσο αστείο φαινόταν παλιότερα το Google Translate και σε πόσο ακριβές εργαλείο έχει εξελιχθεί μέσα από τα χρόνια – αν και, βέβαια, χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και μπορούμε πια να μιλάμε για κάτι που μας βοηθά στην καθημερινότητά μας.

Πώς, τώρα, μπορεί να υπάρξει ένα αντίστοιχο επιτυχημένο σενάριο όπου ένας υπολογιστής θα μετατρέπει τις σκέψεις μας σε λέξεις χωρίς να χρειάζεται εμείς να ανοίγουμε το στόμα μας. Η ομάδα του UCSF φαίνεται ότι έχει βρει αν όχι τη λύση, τότε σίγουρα μία πολύ καλή υπόθεση εργασίας που επιβεβαίωσε μέσα από πειράματα.


Τους ζητήθηκε να πουν 50 φράσεις στερεοτυπικές φράσεις δημιουργώντας ένα database πολλών εκατοντάδων φράσεων και αρκετών χιλιάδων λέξεων.


Σε αυτά συμμετείχαν οικειοθελώς ασθενείς που πάσχουν από επιληψία, οι οποίοι δέχθηκαν οικειοθελώς να τοποθετηθούν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους λίγο πριν εγχειριστούν στην περιοχή. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να πουν 50 φράσεις στερεοτυπικές φράσεις δημιουργώντας ένα database πολλών εκατοντάδων φράσεων και αρκετών χιλιάδων λέξεων. Φράσεις, όπως για παράδειγμα "Η Tina Turner είναι τραγουδίστρια της pop" ή "Η κουζίνα είναι μέσα στην ακαταστασία".

Τεχνητή νοημοσύνη 3

Εκείνο που ήθελαν οι επιστήμονες ήταν να κατασκευάσουν έναν αλγόριθμο που θα εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη (Α.I.) μέσω του machine learning, ώστε να μπορεί να "μεταφράζει" τα εγκεφαλικά κύματα σε μία σειρά αριθμών που κωδικοποιούν αυτές τις εκφράσεις. Φυσικά, τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα επιτυχημένα, αφού φράσεις όπως "Το σπανάκι ήταν μία διάσημη τραγουδίστρια της pop" δε βγάζουν ακριβώς νόημα.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα κατάφερε σχεδόν το ίδιο καλά με έναν άνθρωπο – με λίγα λόγια και σε πολύ γενικές γραμμές, αν οι άνθρωποι μπορούμε να εκφέρουμε 100-150 λέξεις με συνοχή το λεπτό, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει το ίδιο με 10. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο σε μερικά χρόνια να δούμε ανθρώπους, που δεν μπορούσαν υπό κανονικές συνθήκες να αρθρώσουν λόγο, να μπορούν χάρη στην τεχνολογία να μιλήσουν κανονικά. Είμαστε ακόμα στην αρχή, το μέλλον όμως δείχνει να καλπάζει ταχύτατα προς το μέρος μας.


φωτογραφία © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

To WhatsApp αλλάζει για να αντιμετωπίσει τα fake news

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης βάζει όρια στα μηνύματα που μπορούν να προωθήσουν οι χρήστες της.

Η NASA στέλνει στρατό από μίνι ρομπότ στη Σελήνη

Το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση των μυστικών του διαστήματος.