Τα video games κάνουν καλό, σύμφωνα με έρευνες

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, το gaming σώζει ζωές.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 03 Ιουνίου 2020

Αν υπάρχει ένα χόμπι που έχουν κακολογήσει όσο κανένα άλλο οι γονείς τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό σίγουρα είναι το gaming. Βέβαια, ο εγκλεισμός στα εφηβικό δωμάτιο, τα κόκκινα μάτια και η αδυναμία συγκέντρωσης μετά από πολύωρα sessions σίγουρα δε βοηθούσαν, ούτε τους έδιναν τις κατάλληλες αφορμές. Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο. Μήπως όμως τα video games είναι πολύ λιγότερα ένοχα από όσο πιστεύουμε; Μήπως κατηγορούνται χωρίς βάση εδώ και πολύ καιρό;

Υπάρχει μία σειρά από επιστημονικές έρευνες που έχουν εκπονηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα που δείχνουν ότι τα παιχνίδια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις κονσόλες έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, την απαλοιφή διακρίσεων. Ας δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα τα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας.

Αυξημένη κοινωνική ευαισθησία

Σύμφωνα με έρευνα του 2010 όπου ρωτήθηκαν 1102 έφηβοι και των δύο φύλων, το 65% παίζουν με φίλους ενώ μόλις το 24% παίζουν μόνοι τους, ενώ αντίστοιχα μόνο το 27% των νεαρών gamers δεν παίζουν με φίλους αλλά με ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους. Μάλιστα, τα πιο εντυπωσιακά δεδομένα προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων, καθώς όλα δείχνουν ότι το gaming ευαισθητοποιεί τους εφήβους σε θέματα πολιτικής αλλά και φιλανθρωπίας.

Αύξηση της ταχύτητας σκέψης

Όποιος έχει παίξει έστω και μία φορά games στη ζωή του, μάλλον καταλαβαίνει καλά για τι πράγματα μιλάμε. Σε έρευνα τώρα του 2008, αυτό έγινε πολύ φανερό καθώς οι 103 συμμετέχοντες (χωρισμένοι σε τρία γκρουπ ανάλογα με την gaming εμπειρία τους) κλήθηκαν να συμμετέχουν σε τεστ που μετά την ταχύτητα σκέψης. Ήταν φανερό πως οι έμπειροι gamers μπορούσαν να αντεπεξέλθουν πολύ καλύτερα από τους αρχάριους ή ακόμα περισσότερο από εκείνους που δεν είχαν επαφή με το αντικείμενο.

Μείωση κοινωνικών στερεότυπων

Οι 48 φοιτητές (ηλικίας 19 έως 30 ετών) που κλήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτήν την έρευνα του 2007, η οποία μέσα σε ένα μήνα ενασχόλησης με τα video games έδειξε ότι μπορεί αρχικά να υπήρχε διαφορά στην αντίληψη του χώρου ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, τα games όμως λειτούργησαν θετικά ώστε να εξαλειφθούν οι διαφορές - μετά από 30 περίπου μέρες οι γυναίκες είχαν "ισοφαρίσει" ή και ξεπεράσει την ικανότητα των αντρών.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η υβριδική HIIT προπόνηση για το πάνω μέρος του κορμιού

Με αυτό το πρόγραμμα και ένα ζευγάρι αλτήρες, θα αποκτήσεις χέρια, πλάτη και κοιλιακούς από ατσάλι.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Κάνοντας πιο αποδοτικό το τρέξιμο σε ανηφόρα

Πώς μπορείς να αυξήσεις το ρυθμό καύσης θερμίδων, με ένα απλό πρόγραμμα τρεξίματος.

Η προπόνηση που έχτισε τον James McAvoy για το Glass

Κατάφερε να φτιάξει αυτό το σώμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα πιο ακριβά αυτοκίνητα του κόσμου αυτή τη στιγμή

Ferrari, Aston Martin, Bugatti και σία: Τα μοντέλα που κοστίζουν όσο το ΑΕΠ μίας μικρής χώρας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Μάλτα πληρώνει για ταξιδιώτες

Το μικρό νησιωτικό κράτος θέτει σε λειτουργία ένα φιλόδοξο τουριστικό πρόγραμμα προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τώρα μπορείς να κάθεσαι και να νιώθεις ότι περπατάς

Ευχαριστούμε τους Ιάπωνες ερευνητές που βρήκαν τον τρόπο.