Κηπουρική, η νέα ψυχοθεραπεία

Γιατί νιώθουμε πλέον τόσο καλά όταν ασχολούμαστε με γλάστρες, φυτά και χώματα;

Αναρωτιέσαι γιατί όλοι οι φίλοι σου άρχισαν να ασχολούνται με τα φυτά λίγο πριν ή αμέσως μόλις βγήκαν από την καραντίνα; Δεν είναι μόνο ότι περνώντας περισσότερο χρόνο στο σπίτι αναζήτησαν νέους τρόπους να ομορφύνουν τον προσωπικό χώρο τους. Έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μετά από ένα τόσο στρεσογόνο ερέθισμα (όπως η πανδημία) ο άνθρωπος έχει την τάση να αναζητά ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες που θα τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα. Η κηπουρική και η ενασχόληση με τη φύση, γενικότερα, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βελτιώνει τη διάθεση, μας κάνει πιο αισιόδοξους και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Σε μια εποχή, λοιπόν, που όλοι μας χρειάστηκε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και να ανακαλύψουμε τη βραδύτητα, ήταν σχεδόν αναμενόμενο να βρούμε τη χαρά επιλέγοντας λουλούδια σε ένα φυτώριο! Δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλο κήπο, ακόμα και μερικές μικρές γλάστρες στο μπαλκόνι αρκούν για να δεις τους σπόρους -αλλά και την ψυχική ηρεμία- να μεγαλώνει!

Καλλιεργώντας την ελπίδα

Η διαδικασία της κηπουρικής έχει πολύ να κάνει με την προσμονή, την υπομονή και την ελπίδα, κάτι που σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι "κλειδιά" για την ανάκαμψη από κάποια ψυχική ασθένεια. Το γεγονός ότι χρειάζεται να περιμένεις αρκετά για να δεις το αποτέλεσμα των κόπων σου συνδέεται με μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης όταν επιτέλους το μπουμπούκι ανθίσει ή το δέντρο βγάζει καρπούς.

Η συνέχεια στο Madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.