Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να πίνεις νερό

Ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψης νερού, με τι μπορείς να το αντικαταστήσεις, πόσο να πίνεις και γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις.

Το ότι πρέπει να πίνεις νερό είναι κάτι που είναι αυταπόδεικτο κι όμως πάντα κάποιος, κάτι, κάποτε σου θυμίζει ότι δεν πρέπει να το ξεχνάς. Π.χ. η μαμά σου, όταν ήσουν μικρός και πήγαινες να παίξεις ποδόσφαιρο, σε φόρτωνε και με ένα παγουρίνο για να έχεις μαζί σου νερό να πιεις με το που ιδρώσεις. Πλέον μάλλον σου το ζητάει το ίδιο σου το σώμα όταν επιστρέφεις στο σπίτι από το γυμναστήριο ή από μία έξοδο κατά τη διάρκεια της οποίας κατανάλωσες αλκοόλ.

Εκτός από απλό νεράκι, βέβαια, μπορείς να πίνεις και άλλα υγρά για να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου, όπως νερό καρύδας ή αθλητικά ροφήματα. Η ενυδάτωση του οργανισμού σου, μάλιστα, είναι τόσο σημαντική για τη ζωή σου που χωρίς νερό μπορείς να ζήσεις μόνο από τρεις έως πέντε ημέρες. Τι θα συμβεί, όμως, ακριβώς στο σώμα σου αν σταματήσεις τελείως να πίνεις νερό;

Όγκοι άπειροι νερού

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το νερό υπάρχει παντού γύρω μας. Από τα τοπία που απολαμβάνουμε μέχρι τα κύτταρα του κορμιού μας, με το σώμα μας να αποτελείται από νερό σε ποσοστό από 55 έως 60%. Μάλιστα ένα νεογέννητο μωρό αποτελείται κατά 75% από νερό, ακριβώς το ίδιο ποσοστό που έχει και ένα ψάρι στη θάλασσα. Ποιος όμως είναι ο ρόλος του νερού και πόσο πρέπει να πίνουμε για να είμαστε υγιείς;

Το νερό βοηθάει στη λίπανση των συνδέσμων μας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας, ενυδατώνει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική μας στήλη, ενώ το βρίσκουμε μέχρι και στα κόκαλα και τους πνεύμονές μας. Δεν κυλάει μόνο στο αίμα μας. Η καρδιά και ο εγκέφαλός μας αποτελούνται κατά τα τρία τέταρτά τους από νερό.

Κάθε μέρα χάνουμε κατά μέσο όρο δύο λίτρα νερό μέσω της εφίδρωσης, των ούρων, ακόμα και μέσω της αναπνοής. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναπληρώνουμε όποια απώλεια έχουμε.

Οι συνέπειες της έλλειψης νερού

Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, το πρώτο πράγμα που θα σου συμβεί είναι το ότι ο εγκέφαλός σου θα στείλει ένα σήμα στο υπόλοιπο σώμα σου για να το ειδοποιήσει ότι δεν διαθέτει αρκετά αποθέματα νερού για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του. Σε περίπτωση που δεν ληφθεί κάποιο μέτρο, το σώμα σου θα αρχίσει να δείχνει σημάδια κούρασης, η επιδερμίδα σου να γίνεται πιο ξηρή, το αίμα σου να αντιμετωπίζει θέματα με την πίεσή του και εσύ να έχεις κακή διάθεση.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να πίνεις νερόiStock

Θα παρατηρήσεις ακόμα προβλήματα όταν προσπαθείς να σκεφτείς καθώς ο εγκέφαλός σου όταν είναι αφυδατωμένος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκτέλεση των λειτουργιών του. Το τελικό στάδιο σε όλα αυτά είναι ο θάνατος.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις εκτός από το να πίνεις νερό

Ευτυχώς, μπορείς να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου τόσο πίνοντας νερό όσο και άλλα ροφήματα, αλλά και με το φαγητό που καταναλώνεις. Για παράδειγμα, αν καταναλώνεις αρκετό μπρόκολο, αγγούρια ή φράουλες που η σύνθεσή τους αποτελείται κατά 90% από νερό, βοηθάς το σώμα σου να καλύψει μέσω της τροφής ένα σημαντικό ποσοστό από τις καθημερινές του ανάγκες σε νερό.

Βλάπτει η υπερβολική κατανάλωση νερού;

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα του να πίνεις υπερβολικά πολύ νερό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι και τον εγκέφαλό σου, καθώς το σώμα σου δεν θα ξέρει πώς να αντιδράσει σε τέτοια ποσότητα.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, π.χ. ανάμεσα σε αθλητές, αν και θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πόσο νερό πρέπει να πίνουμε για να μην το παρακάνουμε.

 > Διάβασε ακόμα: Ανανάς, το μυστικό όπλο του fitness

Κατά μέσο όρο, λοιπόν, ένας άντρας θα πρέπει να πίνει από 2,5 έως 3,7 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ μία γυναίκα από 2 έως 2,7 λίτρα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη για κάθε άνθρωπο ποσότητα εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του, τις καιρικές συνθήκες, την ηλικία του, τον τύπο της επιδερμίδας του και πολλούς ακόμα παράγοντες που μας δίνουν κάποιες ενδείξεις.

 > Διάβασε ακόμα: Το ιαπωνικό τρικ αναπνοών για επίπεδο στομάχι

Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος ασκείται και ζει σε ένα ζεστό κλίμα θα έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό από κάποιον άλλο που κάνει καθιστική ζωή και μένει σε μία πιο "παγωμένη" περιοχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.