Tips για τέλειες καταδύσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον υποθαλάσσιο κόσμο, τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την επαφή με τους καρχαρίες.

Σε ενδιαφέρει να αρχίσεις τις καταδύσεις; Δεν βλέπεις την ώρα να βρεθείς σε έναν καταδυτικό παράδεισο, στην Πάρο ή σε χώρες μακρινές και μαγεμένες, στην Αίγυπτο, τις Μαλδίβες ή την Καραϊβική; Δεν είσαι ο μόνος. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας κάποια στιγμή ονειρευτήκαμε να κολυμπάμε σε τροπικά νερά, ανάμεσα σε πολύχρωμα ψάρια, κοράλλια, χταπόδια, θαλάσσιες χελώνες, σπασμένες κούπες γεμάτες χρυσάφι και ναυάγια.

Ομορφιά που αιχμαλωτίζει και συναντήσεις με καρχαρίες

Το καλό με το να ξεκινάς για πρώτη φορά τις καταδύσεις σε ένα μέρος που είναι διάσημο για τον υποβρύχιο πλούτο του, είναι το ότι μπορείς να το κάνεις σχεδόν κατά κανόνα με οργανωμένο τρόπο, καθώς εκεί θα βρεις αρκετούς πιστοποιημένους επαγγελματίες εκπαιδευτές. Επίσης, δεν θα έχεις μόνο την ασφάλεια που θα σου παρέχουν τα πτυχία τους αλλά και οδηγούς για να σε ξεναγήσουν στην ομορφιά του υποθαλάσσιου τοπίου που σε σπέσιαλ περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και υποβρύχια μουσεία.

Κάτι που κάνει εντύπωση είναι ότι πολλοί πεπειραμένοι καταδύτες αυτό που θυμούνται περισσότερο από όλες τις βαθιά υποθαλάσσιες εμπειρίες που έχουν ζήσει είναι οι συναντήσεις τους με καρχαρίες, οι οποίοι αρέσκονται να κολυμπούν με αργές κινήσεις κοντά στον πάτο της θάλασσας. Κάτι το οποίο, ενώ για όλους εμάς είναι τουλάχιστον τρομακτικό, έχει την εξήγησή του: Το να παρατηρείς τη ζωή των θαλάσσιων πλασμάτων είναι κάτι το οποίο σε αιχμαλωτίζει με την ησυχία και τη συνεχή κίνησή του, ακόμα και αν αυτά τα πλάσματα έχουν κάτι σαγόνια "να".

Ο ρόλος του εκπαιδευτή

Η δουλειά του εκπαιδευτή σου θα ξεκινήσει με το να σε απογυμνώσει από τους φόβους σου, να σε κάνει να εμπιστευτείς τον ίδιο και τη θάλασσα έτσι ώστε αφού τελειώσει η εκπαίδευσή σου να μπορείς να χαρείς τις ομορφιές που έχει να σου προσφέρει η ζωή μέσα στο νερό. Αν το σκέφτεσαι να κάνεις φέτος την αρχή, συγκεντρώσαμε 5 tips που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τις καταδύσεις.

Tips για τέλειες καταδύσεις iStock

Φρόντισε το μυαλό και το σώμα σου

Οι καταδύσεις έχουν υψηλές απαιτήσεις από το σώμα σου και για να αντεπεξέλθεις σε αυτές θα πρέπει ήδη να βρίσκεσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Ξεκίνα με γυμναστήριο, κολύμβηση, γιόγκα και τρέξιμο, αλλά εκπαίδευσε και το μυαλό σου στο να παραμένει ήρεμο και συγκεντρωμένο.

Δώσε βάση στη θεωρία

Οι ασφαλείς καταδύσεις έχουν συγκεκριμένους κανόνες για τους οποίους μπορείς να πάρεις μία πρώτη ιδέα βλέποντας σχετικά βίντεο στο YouTube πριν φτάσεις στον τόπο των διακοπών σου και γνωρίσεις τον εκπαιδευτή σου. Θα σε έχουν προετοιμάσει και θα σε κάνουν να νιώσεις πιο γρήγορα έτοιμος για να γνωρίσεις όσα κρύβουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί.

Μάθε πώς λειτουργεί ο εξοπλισμός

Η χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού που δεν περιλαμβάνει μόνο τη στολή αλλά και περίπλοκα όργανα, όπως ρυθμιστές αναπνοής και πλευστότητας, μπορεί να σε αγχώσει. Ο εκπαιδευτής σου θα σε ενημερώσει για το πώς λειτουργεί καθετί που θα έχεις πάνω σου και θα βεβαιωθεί ότι έχεις γίνει εξπέρ στη χρήση του πριν από την πρώτη σου βουτιά.

Κάνε το νερό φίλο σου

Πριν ξεκινήσεις τις καταδύσεις θα πρέπει να αισθάνεσαι άνετα μέσα στο νερό και να μπορείς να διανύεις κολυμπώντας τουλάχιστον 200 μέτρα χωρίς να φοράς βατραχοπέδιλα και μάσκα κολύμβησης με αναπνευστήρα.

> Διάβασε ακόμα: Αν τύχει ποτέ να κάνεις καταδύσεις στην Αντίγκουα, έχε στο νου σου τα εξής

Ετοιμάσου για περιπέτεια

Το να είσαι γενναίος και φιλοπερίεργος είναι δύο αρετές που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις την εμπειρία του υποβρύχιου κόσμου σε όλο το μεγαλείο και όλο το βάθος της. Βάλε στον εαυτό σου προκλήσεις και πήγαινε κόντρα στους φόβους σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος