Η ιδανικότερη ώρα για να πιεις καφέ

Ειδικά αν περιορίζεσαι μόνο σε έναν κάθε μέρα, καλύτερα να ξέρεις πότε να τον πιεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε μπορείς να τους πάρεις κουβέντα το πρωί αν δεν πιουν τον καφέ τους ή που ακόμη χειρότερα, δεν ανταλλάσσουν μία καλημέρα. Άλλοι πάλι, το κάνουν με βαριά καρδιά και απλώς ισχυρίζονται ότι χωρίς καφέ δε λειτουργούν, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς θεωρούν τον καφέ απαραίτητη πρωινή υποστήριξη. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, σίγουρα έχει υπάρξει στιγμή που αναρωτήθηκες γιατί δεν έχει καταφέρει να σε ξυπνήσει. Την απάντηση, όπως πάντα την έχει η επιστήμη. Σύμφωνα με τον Dr. Miller από το Πανεπιστήμιο της Βηθεσδά στο Μέριλαντ, το πρόβλημα είναι ότι τα κάνουμε όλα λάθος.

Τι κάνουμε λάθος

Για την ακρίβεια, η κατανάλωση καφέ μεταξύ 08:00-09:00 δεν είναι μόνο κακό, αλλά και αντιπαραγωγικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας λειτουργεί χάρη στους λεγόμενους κιρκαδικούς ρυθμούς: Πρόκειται για 24ωρους κύκλους που ρυθμίζουν τις βιολογικές μας διαδικασίες. Αυτοί οι ρυθμοί σχετίζονται άμεσα με το ηλιακό φως. Επομένως, η φυσική μας αφύπνιση συμβαίνει περίπου γύρω στις 8 το πρωί, δηλαδή λίγο μετά την ανατολή του ηλίου.

Από τη στιγμή που ο οργανισμός μας αρχίζει να αντιλαμβάνεται ένα έντονο φως, το σώμα μας ξεκινά να παράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που προκαλεί αφύπνιση. Αν σε εκείνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρίνεται, πιούμε καφέ, η καφεΐνη και η κορτιζόλη αλληλοεξουδετερώνονται και καταλήγουμε να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι από πριν, ενώ παράλληλα αντιστεκόμαστε και στην επίδραση της καφεΐνης. Το μόνο πράγμα που θα απομείνει από τον καφέ στο σώμα μας θα είναι το άγχος, αλλά αυτό δεν απομακρύνει τη νύστα.

Ποιες ώρες μας ωφελεί ο καφές;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυγή δεν είναι η μοναδική στιγμή μέσα στην ημέρα που κορτιζόλη. Κάπου γύρω στο μεσημέρι συντελείται μία ακόμη "έκρηξη" στον οργανισμό μας για να αρχίσουμε σιγά σιγά να χαλαρώνουμε γύρω στις 6 το απόγευμα. Συνεπώς, οι ώρες που μας ωφελεί ο καφές είναι μεταξύ 9:30 και 11:30, 13:30 και 17:00 και μετά τις 19:00 το απόγευμα. Στις υπόλοιπες ώρες, απλώς σπαταλάμε καφέ χωρίς λόγο...

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης