Το αβέβαιο μέλλον της χειραψίας

Τελικά η πανδημία σκότωσε όντως τον χαιρετισμό δια χειραψίας ή μήπως όχι;

Τι θα γίνει με τη χειραψία τώρα που η πορεία του εμβολιασμού προχωράει με επιτυχία και οι περιορισμοί σταδιακά αίρονται; Τώρα που σταματάμε να τρομάζουμε όταν κάποιος περάσει δίπλα μας στο μετρό και μας αγγίξει κατά λάθος σύριζα και που οι ελεύθεροι στα πρώτα τους ραντεβού δεν νιώθουν σφιγμένοι για το πόσο διαχυτικοί μπορούν να είναι μεταξύ τους; Πώς θα αντιδράσουμε όταν κάποιος μας προτείνει το χέρι του για να μας χαιρετίσει;

Από ντροπή και μόνο το πιο πιθανό είναι να ανταποδώσουμε τον χαιρετισμό σφίγγοντάς του το χέρι, γεμάτοι τύψεις για το ότι δεν τηρήσαμε το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο και αμέσως μετά να πάμε να πλύνουμε τα χέρια μας ή να τα καθαρίσουμε, με τρόπο κι αν γίνεται όχι μπροστά του, με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι. Θα προτιμούσαμε, όμως, να μην μας είχε φέρει σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Χειραψία, αυτή η μάστιγα 

Όπως αναφέρει το αμερικάνικο Esquire, η αρνητική στάση απέναντι στη χειραψία δεν είναι κάποιο φαινόμενο που γεννήθηκε ταυτόχρονα με την έλευση του κορονοϊού στη ζωή μας. Για παράδειγμα, σε ενημερωτικά αμερικανικά sites με τεράστια επισκεψιμότητα, εδώ και χρόνια δημοσιεύονται άρθρα με τίτλους-κράχτες όπως Οι χειραψίες είναι μία σιχαμερή παράδοση, υπεύθυνη για τη μετάδοση ασθενειών και Οι χειραψίες είναι αηδιαστικές. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε γραφτεί και το ότι θα ήταν πιο υγιεινό το να σφίγγαμε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας εκτός από τα γεννητικά όργανα και τα χείλη μας.

Με την πανδημία, βέβαια, οι περισσότεροι κόψαμε μαχαίρι τις χειραψίες. Το ερώτημα είναι το αν θα επιστρέψουμε σε αυτές μετά τον εμβολιασμό και την επιστροφή στη νέα κανονικότητα ή θα τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας.

Το αβέβαιο μέλλον της χειραψίαςDrew Angerer / Getty Images

Τα παράπλευρα οφέλη της μη-χειραψίας

Στην αρχή της πανδημίας, όταν η Gloria Gaynor πόσταρε το viral βίντεο στο οποίο τραγουδούσε το I will survive πλένοντας τα χέρια της, πιστέψαμε ότι θα νικούσαμε τον κορονοϊό με τα σαπούνια, τα αντισηπτικά και το social distancing. Σταματήσαμε να δίνουμε σταυρωτά φιλιά, να αγκαλιαζόμαστε και να ανταλλάσσουμε χειραψίες.

Παρότι αυτές οι συμπεριφορικές αλλαγές δεν μας έσωσαν, βοήθησαν τα μάλα στον περιορισμό όχι μόνο της πανδημίας αλλά και άλλων μολύνσεων που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα ή με διάρροιες. Αναλογίσου απλώς πόσες φορές ένιωσες αδιάθετος την προηγούμενη χρονιά, εσύ αλλά και οι οικείοι σου, σε σχέση με προηγούμενες. Μήπως καμία;

Θα αντικαταστήσουμε τη χειραψία με άλλους χαιρετισμούς;

Κάποιοι αντί χειραψίας, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα -πάντα σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών- χαιρετούν τους φίλους, τους γνωστούς και τους συναδέλφους τους με μία μικρή υπόκλιση, κάτι το οποίο, όμως, πέραν του ότι είναι κάπως αμήχανο για ανθρώπους που δεν έχουν ασιατική καταγωγή αποτελεί και μία μορφή πολιτισμικής οικειοποίησης.

Οι πιο συνηθισμένοι χαιρετισμοί με τη γροθιά ή τους αγκώνες, πάλι, λες και χορεύουμε τα παπάκια, είναι κάπως χαζοαμερικάνικα αστείοι.

SIGN THAT INDICATES THAT NO HANDSHAKE IS ALLOWEDFrederic J. Brown / Getty Images

Δύο πιο σικάτες εναλλακτικές της χειραψίας που έχουν προταθεί είναι το υβρίδιο νεύματος-υπόκλισης με τα χέρια πίσω από την πλάτη και το νεύμα με τα χέρια ενωμένα μπροστά από την καρδιά μαζί με ένα μεγάλο χαμόγελο και ένα "γεια", "καλημέρα", "καλησπέρα" κλπ. Και αυτές είναι άβολες μέχρι να γίνουν συνήθειο αλλά περνούν καθαρά τόσο το μήνυμα της μη-επιθυμίας για χειραψία όσο και αυτό του "χαίρομαι που σε θωρώ". 

Το μέλλον της χειραψίας

Πριν από λίγο καιρό, ο Daniel Dumas, Editor-at-Large στην αμερικάνικη έκδοση του Esquire, παρευρέθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία σε ένα event που έλαβε χώρα σε ένα κτήμα. Είχαν περάσει δύο εβδομάδες απ' όταν είχε κάνει τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer. Kάποια στιγμή, τον πλησίασε ο manager του χώρου, με τη μάσκα του περασμένη στον αγκώνα και του έτεινε το χέρι λέγοντάς του "μην ανησυχείς, είμαι εμβολιασμένος". Κι ενώ παραδέχεται ότι εύχεται να είχε ακολουθήσει τις συμβουλές των ειδικών, ήταν τόσο διψασμένος για επαφή με κάποιον εκτός του στενού του κύκλου που ανταπέδωσε τη χειραψία.

> Διάβασε ακόμα: Όλα όσα μαρτυρά για σένα η γλώσσα του σώματος

HANDSHAKE BETWEEN FOOTBALLERSSNS Group / Getty Images

Στη συνέχεια το έψαξε και βρήκε ότι το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της χειραψίας ανάμεσα σε εμβολιασμένους που έχουν ήδη πλύνει πριν και θα πλύνουν και μετά τα χέρια τους είναι μάλλον μικρό. Πλέον, βέβαια, η πράξη της χειραψίας, αυτής της συνήθειας με την ιστορία των 2,5 χιλιάδων ετών, έχει ενδυθεί νέα πολιτισμικά νοήματα. Έχει γίνει σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης αλλά και του status ότι έχεις ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σου.

> Διάβασε ακόμα: Η γλώσσα του σώματος και τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη δουλειά

Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος μας τείνει το χέρι του αυτό που πρέπει να κάνουμε, κόντρα στη λαχτάρα μας για σωματική επαφή, είναι το να φερθούμε υπεύθυνα και εφόσον δεν νιώθουμε άνετα να αρνηθούμε το σφίξιμο. Ίσως, μάλιστα, τουλάχιστον προς το παρόν, να πρέπει να κρατήσουμε τις χειραψίες για πραγματικά ειδικές περιστάσεις, π.χ. για κάποιον αγαπημένο συνάδελφο που έχουμε να δούμε για μήνες, το αδέρφι μας που μόλις πήρε προαγωγή, τον δικηγόρο που μας έσωσε από την οικονομική καταστροφή. Και στη συνέχεια να πλύνουμε τα χέρια μας.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.