Η ερώτηση για την Covid-19 που όλοι πρέπει να απαντήσουν

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι η μόνη πλήρως ανεμβολίαστη πληθυσμιακή ομάδα.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, σε αδρές γραμμές, μετά από μία άνοιξη και μία αρχή καλοκαιριού που τα κρούσματα έμοιαζε να μειώνονται και η πορεία του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού να προχωράει με γοργό ρυθμό, κάπου γύρω στην κορύφωση της περιόδου των θερινών διακοπών, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Πλέον, ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του Σεπτεμβρίου και βλέπουμε τους ημερήσιους αριθμούς των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων να φτάνουν σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, ερχόμαστε για δεύτερη χρονιά 'αντιμέτωποι' με το άνοιγμα των σχολείων.

Τι άλλαξε από τον Σεπτέμβριο του 2020

Παρότι έχουμε ήδη από την άνοιξη στη φαρέτρα μας αποτελεσματικά εμβόλια -τα οποία ίσως και να μας είχαν βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο τώρα βρισκόμαστε αν δεν είχε μεσολαβήσει μία δίνη παραπληροφόρησης και προπαγάνδας η οποία οδήγησε πολλούς συνανθρώπους μας στο να πάρουν την απόφαση να μην εμβολιαστούν- έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και τη μετάλλαξη Δέλτα, που εξαπλώνεται με βάρβαρα ταχύτατους ρυθμούς.

Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας;

Οι μέρες που ζούμε τώρα είναι ίσως η πιο περίεργη στιγμή της πανδημίας μετά τους πρώτους της μήνες, όταν στοκάραμε ρολά με χαρτί υγείας και ψεκάζαμε με Dettol τα χαρτονομίσματα. Κι αυτό γιατί τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού -η μόνη πληθυσμιακή ομάδα που είναι 100% ανεμβολίαστη- και οι έφηβοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πρόκειται να επιστρέψουν στα σχολεία ενώ η μετάλλαξη Δέλτα θερίζει. 

Τους μαθητές, λοιπόν, να τα βγάλουν πέρα ως άλλοι Άη-Γιώργηδες με τον δράκο του κορονοϊού. Μόνες ασπίδες τους η μάσκα, τα αντισηπτικά και τα "νέα υγειονομικά πρωτόκολλα"

Η ερώτηση για την Covid-19 που όλοι πρέπει να απαντήσουνMedianews Group / Orange County Register / Getty Images

Πανδημία των ανεμβολίαστων αλλά όχι (ακόμη) των παιδιών;

Κατά τ' άλλα, σε επίπεδο δημοσίου λόγου, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ κατά πώς διαβάζουμε στο αμερικάνικο Esquire -δεν πρόκειται, αλίμονο, για ελληνική πατέντα- πλέον μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων, υπονοώντας, άρρητα, όσους αρνούνται τον εμβολιασμό και αφήνοντας στην απ' έξω μία ολόκληρη πληθυσμιακή ομάδα που δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε αυτόν ή δεν έχει εκ των πραγμάτων προλάβει να τον ολοκληρώσει. 

Τα στοιχεία που μας έρχονται από τις ΗΠΑ, όμως, είναι ανησυχητικά. Τα κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα σε ανηλίκους στις αρχές Ιουλίου ήταν περίπου 12.000 ενώ στα μέσα Αυγούστου, μετά από τη μερική επιστροφή στα θρανία εν μέσω θέρους, είχαν ανέβει στα 120.000. Περισσότεροι από 1.900 ανήλικοι, μάλιστα, νοσηλεύονταν.

Κάτι ακόμα. Στα τέλη του Αυγούστου, στην πολιτεία του Μισισίπι -στην οποία η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική παρότι αποτελεί μία από τις περιοχές των ΗΠΑ που πλήγονται από τη μετάλλαξη Δέλτα- 20.000 παιδιά βρίσκονταν σε καθεστώς αναγκαστικής καραντίνας καθώς είχαν έρθη σε επαφή με άτομα προσβληθέντα από κορονοϊό. 

Σίγουρα, δεν ακούμε συχνά για θανάτους ανηλίκων από κορονοϊό στην Ελλάδα θα ισχυριστεί κάποιος, ενώ οι θάνατοι παιδιών και εφήβων από την ίδια αιτία στις ΗΠΑ είναι ελάχιστοι. Στην Ινδονησία, όμως, κάθε εβδομάδα του Αυγούστου πέθαιναν περισσότερα από 100 ανήλικα άτομα από κορονοϊό, ενώ πλέον γνωρίζουμε ότι κάτι που ισχύει στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη μπορεί να ισχύσει και στα μέρη μας μέχρι να πούμε κύμινο.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα

Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν, με τους μαθητές; Να πάνε κανονικά στα σχολεία τους και πιθανώς να εκτεθούν στον ιό ή να μείνουν στα σπίτια τους με τον κίνδυνο της διασάλευσης τόσο της δικής τους ψυχικής υγείας όσο και εκείνων που δεν αντέχουν πλέον να περνούν άλλο χρόνο μαζί τους; Αυτό το ερώτημα τίθεται στους γονείς και τους κηδεμόνες τους, πολλοί από τους οποίους πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να τα κρατήσουν στο σπίτι.

> Διάβασε ακόμα: H τραγωδία της Ινδίας αφορά όλο τον πλανήτη

Ζούμε όλοι έναν εφιάλτη από τον οποίο θέλουμε να ξυπνήσουμε για να βρεθούμε ξανά στις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, όταν υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά και πως μέσα στο καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε εν πολλοίς τελειώσει με αυτό το κακό που μας βρήκε, την πανδημία του κορονοϊού. Βέβαια, η κατάσταση στην Ινδία και η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα μας είχαν ήδη χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου αλλά εμείς, προφανώς, δεν το ακούσαμε. Τώρα, τι θα κάνουμε με τους μαθητές και τα σχολεία, τα κορμιά και τα μαχαίρια;

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης