Πότε και πώς θα τελειώνουμε οριστικά με τον κορονοϊό

Το σημείο μηδέν της πανδημίας, το παράδειγμα της Δανίας και ο κορονοϊός ως απλό κρυολόγημα.

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από το οριστικό και αμετάκλητο τέλος της πανδημίας; Από τη στιγμή που θα πούμε ότι, επιτέλους, νικήσαμε τον κορονοϊό; Όταν πριν από είκοσι μήνες οι κάτοικοι της Ιταλίας κλείστηκαν στα σπίτια τους και βγαίναν στα μπαλκόνια για συναυλίες και παλαμάκια, οι περισσότεροι από εμάς αισθανθήκαμε ότι κάτι συνέβαινε που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή μας, κάτι κοσμοϊστορικό. Μετά από λίγο ήρθε και η δική μας σειρά να μείνουμε μέσα, χτυπήσαμε κι εμείς τα παλαμάκια μας, περιμέναμε την εμφάνιση του Τσιόδρα όπως κάποτε στήναμε καραούλι μπροστά στην TV μέχρι να πέσουν οι τίτλοι αρχής της Λάμψης.

Κι όλοι παρεκτός των αρνητών προσμέναμε την Ημέρα της Νίκης του ανθρώπου επί του κορονοϊού. Κι εκείνη αργούσε κι όλο αργούσε. Τελικά θα έρθει ποτέ;

Πότε και πώς θα τελειώνουμε οριστικά με τον κορονοϊόEmanuele Cremaschi / Getty Images

Πού βρισκόμαστε τώρα

Πλέον, το αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου έχει μεταφερθεί περισσότερο στον διχασμό ανάμεσα στους εμβολιαστές και τους αντιεμβολιαστές/συνομωσιολόγους/αρνητές του κορονοϊού. Ευτυχώς, οι μαζικές πορείες των τελευταίων έχουν κοπάσει και πλέον αποτελούν μεμονωμένα, κατακριτέα περιστατικά - ή, τουλάχιστον, αυτή την αίσθηση έχουμε μέσα από τη mediaκή διαμεσολάβηση της πραγματικότητας.

Σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, τώρα με το εμβόλιο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε επίπεδο ελευθεριών. Αλλά, γενικά, δεν πάμε καλύτερα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είχαμε κλειστεί στα σπίτια μας και δεν μπορούσαμε να βγούμε τα βράδια έξω ούτε για περπάτημα, μόνοι μας, με διψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και τώρα ο αριθμός αυτός έχει γίνει τετραψήφιος. Συνεπώς, μάλλον η νίκη επί του κορονοϊού είναι ακόμη μακριά - αν έρθει ποτέ.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι στον πλανήτη

Τι να γιορτάσουμε, λοιπόν; Στην Ελλάδα όποιος θέλει να εμβολιαστεί το έχει ήδη κάνει κι αν το αποφασίσει τώρα, πάλι την έχει αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα δωρεάν. Γι' αυτό μπορέσαμε και βγήκαμε από τα σπίτια μας. Όσο για την ανοσία του γενικού πληθυσμού; Αυτή κι αν μοιάζει με χίμαιρα, ακόμα και με το 70% των κατοίκων εμβολιασμένο.

Μάλιστα, ακόμα και σε χώρες όπως η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία, στις οποίες ακολουθήθηκε η στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων, με εκτεταμένα και πολύ αυστηρά lockdowns, πλέον λαμβάνεται η απόφαση να αρχίσουν να ζουν με τον κορονοϊό. 

Για να μη μιλήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια Αμερική και -κυρίως- την Αφρική όπου τα εμβόλια σπανίζουν και οι νέες μεταλλάξεις ανθίζουν.

PEOPLE WALKING IN THE CITYAnadolu Agency / Getty Images

Ο πλανήτης όλος μοιάζει με μία σκακιέρα όπου ανά περιοχές ακολουθείται και από μία διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού, ενώ ο χειμώνας που έρχεται δεν πρόκειται να μας δώσει το αντίδοτο απέναντί του. Τουναντίον οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές αβεβαιότητες είναι μπροστά μας.

Θα γίνουμε Δανία;

Πώς θα μοιάζει, λοιπόν, η Μέρα της Νίκης; Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της Δανίας. Στη σκανδιναβική χώρα, το 76% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 87% για τους πολίτες άνω των 12 ετών. Οι περιορισμοί έχουν καμφθεί σχεδόν παντού, παρότι ο ιός συνεχίζει να διαδίδεται, με 2 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε ημέρα, αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σταθερός. Τα εστιατόρια και τα θέατρα είναι ανοιχτά χωρίς περιορισμούς και κανείς δεν φοράει μάσκα, ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον Sir Jeremy Farrar, ιατρικό ερευνητή και διευθυντή του Wellcome Trust, δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο των μηδέν θανάτων. Ο συνδυασμός, όμως, ενός πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, της φυσικής ανοσίας, της βελτιωμένης ικανότητας ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων, των νέων θεραπειών και των πιο αποτελεσματικών εμβολίων θα επιτρέψει, τουλάχιστον στα πιο πλούσια κράτη, τον περιορισμό του κινδύνου, κάτι που θα κάνει τους κατοίκους τους να μπορούν να υποκριθούν ότι έχουν επιστρέψει στην προ κορονοϊού καθημερινότητά τους.

Άντε πες το αυτό, όμως, στους κάθε λογής 'αρνητές' και άντε περίμενε να δεις τι έχει να γίνει όταν και αν έρθει η ώρα -που όλα δείχνουν ότι θα έρθει- της τρίτης δόσης του εμβολίου για όλο τον πληθυσμό.

> Διάβασε ακόμα: Το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων εν μέσω πανδημίας

Πότε θα κάνει ξαστεριά με την Πρωτοψάλτη;

Ας ανοίξουμε, όμως, πάλι το πλάνο γιατί ο ιός είναι σαν την αγάπη και δεν γνωρίζει σύνορα. Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο; Στις ΗΠΑ το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο απ' ό,τι στην Ευρώπη, στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια (εν μέρη επειδή οι φαρμακευτικές δεν απελευθερώνουν τις πατέντες), οι κάτοικοι της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, λόγω της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων, δεν έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία.

> Διάβασε ακόμα: Η πανδημία παίρνει παράταση ως το τέλος του 2022, λέει ο ΠΟΥ

Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, ζούσαμε με περισσότερες βεβαιότητες το 2020 απ' ό,τι αυτές με τις οποίες πορευόμαστε προς τα τέλη του 2021. Αλήθεια, ποιος μπορεί να φανταστεί τώρα την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την κάθε Άλκηστη Πρωτοψάλτη, να ανεβαίνει σε μία 'καρότσα' και να τραγουδάει σε λούπα τα σουξέ της για να εορτάσει το τέλος της πανδημίας; Το σημείο μηδέν της πανδημίας ανήκει μόνο στον κόσμο της φαντασίας.

Όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός θα γίνει κομμάτι της ζωής μας από το οποίο δεν θα κινδυνεύουμε τόσο πολύ κι έτσι θα ρίξουμε ξανά το βάρος σε άλλες συνθήκες που απειλούν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, όπως στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την οικολογική καταστροφή. Προς τα εκεί οδεύουμε. Στο να γίνει ο κορονοϊός ένα κρυολόγημα. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος