
H τέχνη του πρωινού α λα σκανδιναβικά
Πέντε μυστικά για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.
Για πολλούς από εμάς, το πρωινό είναι μία κούπα καφέ κι ένα φρούτο στο χέρι ενώ βιαζόμαστε να φύγουμε από το σπίτι. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές - να τρώμε ή όχι πρωινό - όμως οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν απολαμβάνουμε ένα πραγματικά σωστό πρωινό.
Στη Σκανδιναβία, το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα. "Καθόμαστε πάντα μαζί και μοιραζόμαστε το πρωινό ως γεύμα, όχι μια σκέψη", λέει ο Bronte Aurell, ιδιοκτήτρια του Scandinavian Kitchen στο Λονδίνου και συγγραφέας του The Scandi Kitchen. "Το καλοκαίρι τρώμε το πρωινό έξω στον πρωινό ήλιο, τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες, υπό το φως των κεριών στη ζεστή κουζίνα".
Το να αφιερώσεις χρόνο το πρωί για να καθίσεις και να απολαύσεις ένα γεύμα είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις μέσα στην ημέρα - κάτι από το οποίο όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε στην ταραχώδη ζωή μας. Αυτό είναι ίσως το νούμερο ένα μυστικό από τις πρωινές διατροφικές συνήθειες των σκανδιναβικών χωρών. Τι άλλο μπορούμε να μάθουμε όμως από τους Σκανδιναβούς, εκτός από το να βρίσκουμε χρόνο για το πρωινό μας;
Η βρώμη δεν χρειάζεται να είναι μόνο βρώμη
Τα ζεστά δημητριακά είναι συνηθισμένα στο σκανδιναβικό τραπέζι του πρωινού, αλλά ποικίλλουν αρκετά από την κλασική βρώμη. Μπορείς να φτιάξεις porridge με κάθε είδους δημητριακά. Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μπαχαρικά. "Η κανέλα και το κάρδαμο είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις" λέει η Darra Goldstein συγγραφέας του Fire + Ice: Classic Nordic Cooking.
Μπορείς να έχεις μπύρα στο πρωινό
Στη Δανία, θα βρεις το øllebrød, ένα πιάτο που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να χρησιμοποιείς τα ξερά κομμάτια ψωμιού σίκαλης (και οποιαδήποτε μπύρα που μπορεί να έχει ξεμείνει ανοιχτή). Το ψωμί σίκαλης εμποτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μπύρα - κατά προτίμηση μια πιο σκούρα μπύρα που είναι λίγο πιο γλυκιά και με μερικά μπαχαρικά, και στη συνέχεια, το επόμενο πρωί, το μαγειρεύεις σε χυλό. Μπορείς να το σερβίρεις με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή γάλα, και αν θέλεις να προσθέσεις ακόμα περισσότερη γεύση, η σταφίδα και το πορτοκάλι δημιουργούν ένα γευστικό, πλούσιο πρωινό.
Η συνέχεια στο MadameFigaro.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Δείτε την τέλεια παραλία με άμμο στην Αττική
Η τέλεια αμμουδιά υπάρχει στην Αττική και μάλιστα απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Χρυσή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και ηλιοβασίλεμα που θυμίζει νησί.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑν έχεις κινητό Android, μην χρησιμοποιείς αυτόν τον browser
Αυτός ο browser σε κινητό Android μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, αλλά συλλέγει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Δες πώς να προστατευτείς με εναλλακτικούς browsers.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΟι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους
Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.
Γιατί η δύναμη στους πήχεις σου είναι μυστικό μακροζωΐας
Η δύναμη της λαβής είναι βασικός δείκτης υγείας και μακροζωίας. Μάθε πώς με απλές ασκήσεις για τους πήχεις μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις κινδύνους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςO Neymar κληρονόμησε 1 δισ. ευρώ από κάποιον Βραζιλιάνο που δεν είχε συναντήσει ποτέ
Ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Neymar φαίνεται πως άφησε σε εκείνον την περιουσία του. Η κληρονομιά αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΈχει φάει ξύλο και μαχαιριά, τον έχουν χτυπήσει αμάξι και λεωφορείο-ποιος πασίγνωστος ηθοποιός παραμένει ζωντανός
Για τους περισσότερους ηθοποιούς η δράση τελειώνει όταν κλείνουν οι κάμερες, για εκείνον όμως, συνεχίζεται και στην καθημερινότητά του. Κι ύστερα λένε για τις γάτες ότι είναι εφτάψυχες... Spoiler alert: Συμμετέχει στο cast του Wednesday.
Γραφει Νικη Κοντομηνα