H τέχνη του πρωινού α λα σκανδιναβικά

Πέντε μυστικά για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Γράφει: Esquire Editors 31 Οκτωβρίου 2021

Για πολλούς από εμάς, το πρωινό είναι μία κούπα καφέ κι ένα φρούτο στο χέρι ενώ βιαζόμαστε να φύγουμε από το σπίτι. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές - να τρώμε ή όχι πρωινό - όμως οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν απολαμβάνουμε ένα πραγματικά σωστό πρωινό. 

Στη Σκανδιναβία, το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα. "Καθόμαστε πάντα μαζί και μοιραζόμαστε το πρωινό ως γεύμα, όχι μια σκέψη", λέει ο Bronte Aurell, ιδιοκτήτρια του Scandinavian Kitchen στο Λονδίνου και  συγγραφέας του The Scandi Kitchen. "Το καλοκαίρι τρώμε το πρωινό έξω στον πρωινό ήλιο, τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες, υπό το φως των κεριών στη ζεστή κουζίνα".

Το να αφιερώσεις χρόνο το πρωί για να καθίσεις και να απολαύσεις ένα γεύμα είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις μέσα στην ημέρα - κάτι από το οποίο όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε στην ταραχώδη ζωή μας. Αυτό είναι ίσως το νούμερο ένα μυστικό από τις πρωινές διατροφικές συνήθειες των σκανδιναβικών χωρών. Τι άλλο μπορούμε να μάθουμε όμως από τους Σκανδιναβούς, εκτός από το να βρίσκουμε χρόνο για το πρωινό μας; 

Η βρώμη δεν χρειάζεται να είναι μόνο βρώμη

Τα ζεστά δημητριακά είναι συνηθισμένα στο σκανδιναβικό τραπέζι του πρωινού, αλλά ποικίλλουν αρκετά από την κλασική βρώμη. Μπορείς να φτιάξεις porridge με κάθε είδους δημητριακά. Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μπαχαρικά. "Η κανέλα και το κάρδαμο είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις" λέει η Darra Goldstein συγγραφέας του Fire + Ice: Classic Nordic Cooking.

Μπορείς να έχεις μπύρα στο πρωινό

Στη Δανία, θα βρεις το øllebrød, ένα πιάτο που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να χρησιμοποιείς τα ξερά κομμάτια ψωμιού σίκαλης (και οποιαδήποτε μπύρα που μπορεί να έχει ξεμείνει ανοιχτή). Το ψωμί σίκαλης εμποτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μπύρα - κατά προτίμηση μια πιο σκούρα μπύρα που είναι λίγο πιο γλυκιά και με μερικά μπαχαρικά, και στη συνέχεια, το επόμενο πρωί, το μαγειρεύεις σε χυλό. Μπορείς να το σερβίρεις με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή γάλα, και αν θέλεις να προσθέσεις ακόμα περισσότερη γεύση, η σταφίδα και το πορτοκάλι δημιουργούν ένα γευστικό, πλούσιο πρωινό.

Η συνέχεια στο MadameFigaro.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης