Μεγαλώνοντας όμορφα. Όχι γερνώντας.

Οι μικρές αλλαγές που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 26 Φεβρουαρίου 2023

Κανείς μας δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω, κανείς μας δεν μπορεί να γίνει νεότερος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και να δείχνουμε ωραίοι, όποια κι αν είναι η ηλικία μας. Μπορούμε να απολαύσουμε για περισσότερο καλή ποιότητα ζωής φροντίζοντας τον εαυτό μας, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που μπορεί να φέρουν μεγάλη διαφορά. Πώς, λοιπόν, μπορείς να μεγαλώσεις όμορφα, σαν π.χ. τον George Clooney; Τρώγοντας καλά, διαχειριζόμενος το stress και κρατώντας επαφή με τους φίλους σου.

Γενετική Vs Τρόπος ζωής

Σύμφωνα με τον Δρ Anil Budh-Raja, έναν εξειδικευμένο δερματολόγο στην αντιγηραντική ιατρική και την κοσμητική δερματολογία, που έχει ως έδρα του το Λονδίνο, το 50% της φθοράς στο δέρμα του προσώπου, που ξεκινάει γύρω στα 25-26 χρόνια, οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και το άλλο 50% σε παράγοντες που μπορείς να επηρεάσεις.

Μεγαλώνοντας όμορφα. Όχι γερνώντας. Getty Images
Ο ηθοποιός Paul Rudd, χωρίς ηλικία (κατηγορία vampire).

Φάε σωστά

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να μεγαλώσεις ωραία είναι το να βγάλεις από τη διατροφή σου τα επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, πατατάκια, γλυκά, κατεψυγμένες πίτσες, παγωτά κλπ) και τη ζάχαρη, που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος. Αντί αυτών, προτίμησε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, το άπαχο κρέας, το ψάρι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

> Διάβασε ακόμα: Ασκήσεις από το Θιβέτ για αιώνια νεότητα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δρ Michael Gregor, Αμερικανό γιατρό, διατροφολόγο και συγγραφέα, οι τροφές που δρουν κατά της κυτταρικής γήρανσης είναι τα μούρα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα και τα σταυρανθή λαχανικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το μπρόκολο, το λάχανο και το κέιλ.

Αν πίνεις και καπνίζεις, κάν' το με μέτρο

Το ότι το κάπνισμα και το ποτό βλάπτουν την υγεία σου και τη νεανική σου όψη είναι γνωστό. Τα αποτελέσματα μιας δανέζικης έρευνας έδειξαν ότι οι άντρες που καταναλώνουν από 35 ποτά και πάνω την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο 'γερασμένα' μάτια, ενώ το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα επί 15 χρόνια ανεβάζει σημαντικά την πιθανότητα τα μάτια ενός άντρα να προδίδουν σημάδια γήρανσης.

ARNOLD SCHWARZENEGGER Getty Images
Jogging στη φύση για τον Arnold Schwarzenegger.

Να κοιμάσαι καλά τα βράδια

Ανάλογα με τον οργανισμό σου, χρειάζεσαι από 6 έως 10 ώρες ύπνο κάθε βράδυ, σημειώνει ο Δρ Budh-Raja. Παρόλα αυτά, αν κοιμάσαι επί μέρες για λιγότερο από 7-8 ώρες, δεν θα επηρεαστούν μόνο οι νοητικές και σωματικές σου ικανότητες αλλά και η όψη σου, καθώς θα δείχνεις εξουθενωμένος.

> Διάβασε ακόμα: Ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει χάπια αντιγήρανσης

Ο επαρκής ύπνος θεωρείται πιο σημαντικός για την υγεία ακόμα και από τη διατροφή ή την άσκηση. Το ότι οι πιο μεγάλοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από λιγότερο ύπνο, πάντως, είναι μύθος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα επίπεδα μελατονίνης, που είναι μια αντιγηραντική ορμόνη, φτάνουν στο peak τους, αυτά της σεροτονίνης ανεβαίνουν και της κορτιζόλης (της ορμόνης του stress) μειώνονται.

Γυμνάσου τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

Το ποσοστό λίπους στους άντρες διπλασιάζεται στο διάστημα ανάμεσα στα 25 και τα 75 τους χρόνια. Τα πιο ορατά σημάδια αυτής της διαδικασίας είναι το διπλοσάγονο και η κοιλιά. Ακόμα και η μέτριας έντασης άσκηση 4 φορές την εβδομάδα, πάντως, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει στην επιδερμίδα πιο νεανική όψη.

Ιδανικά, πρέπει να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι νέος και να συνεχίσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου κατά τη μέση ηλικία, τα οφέλη που θα αποκομίσεις θα είναι πολλά. Σύμφωνα με μια κλινική μελέτη του 2017, τα HIIT προγράμματα προπόνησης αποδίδουν καλύτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας απ' ό,τι σε νέους.

Κράτα επαφή με τους σημαντικούς για σένα ανθρώπους

Το να αφιερώνεις χρόνο σε άτομα με τα οποία νιώθεις οικεία αλλά και το να δημιουργείς νέες φιλίες μπορεί να σε κρατήσει υγιή, ακόμα και να προσθέσει χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής σου. Οπότε, άσε τις καρδούλες στα posts των φίλων σου στο Instagram και κανόνισε να βλέπεστε από κοντά.

ELVIS PRESLEY Getty Images
Να σε παίρνει ο Elvis Presley τηλέφωνο (ζει, ζει) και να σου λέει 'Φιλαράκι σε πεθύμησα, πάμε μια βόλτα;'. 

Το να ευχαριστιέσαι, γενικώς, τη ζωή σου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να μεγαλώνεις ωραία. Σύμφωνα με μια έρευνα του UCL, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, πιο ανθεκτική επιδερμίδα και λιγότερες γραμμές ή άλλα εξωτερικά σημάδια γήρανσης.

Δυο λόγια για τη φροντίδα της επιδερμίδας

Η δομή της επιδερμίδας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Χάνει κάποια από την ελαστικότητά της, γίνεται πιο χαλαρή. Επίσης, απωλεί τη δυνατότητά της να διατηρεί την υγρασία, κάτι που την κάνει πιο ξηρή. Η βλεφαρόπτωση και το 'σακούλιασμα' κάτω από τα μάτια είναι αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, όπως και το ότι ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπο, στα μάγουλα και γύρω από τα χείλια. Πλέον, βέβαια, υπάρχουν διαθέσιμες κοσμητικές λύσεις και θεραπείες που π.χ. ενεργοποιούν το φυσικό κολλαγόνο, με το αποτέλεσμά τους να μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά μέσα στον χρόνο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.