7 απλά βήματα για να γίνεις εξυπνότερος, σύμφωνα με το Harvard

Κι όμως, το να χακάρεις τον εγκέφαλό σου είναι πιο εύκολο απ' ό,τι ακούγεται.

Αν, όπως πολύς κόσμος, πέρασες κι εσύ κορονοϊό, η θολούρα που ίσως σου δημιούργησε να σε έχει κάνει να αναρωτιέσαι για το αν οι διανοητικές σου ικανότητες είναι ίδιες με πριν. Σε αυτό το ερώτημα, δεν υπάρχει εγγυημένη απάντηση. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Υπάρχουν όμως τρόποι, υποδεικνυόμενοι από μελέτες που φέρουν τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου του Harvard, που σου επιτρέπουν να δυναμώσεις το μυαλό σου. Πώς θα γίνεις, λοιπόν, πιο έξυπνος;

Μάθε ένα καινούργιο παιχνίδι ή μια νέα δεξιότητα

Δες την όλη διαδικασία σαν να γυμνάζεις τους "μύες" του μυαλού σου. Για να δεις αποτέλεσμα, ξεκίνα να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα, να παίζεις παιχνίδια που εξασκούν τη μνήμη, να συμπληρώνεις δύσκολα παζλ ή να μαγειρεύεις κάτι πιο πολύπλοκο από σπαγγέτι με έτοιμη σάλτσα.

Προκάλεσε τις αισθήσεις σου

Όσο πιο πολλές αισθήσεις συμμετέχουν κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας  μάθησης, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να καταγραφεί στη μνήμη σου. Οπότε, προσπάθησε να είσαι πάντοτε, όσο βέβαια σου το επιτρέπει η κάθε περίσταση, "πολυαισθητηριακά παρών". Για παράδειγμα, για να θυμάσαι ένα μέρος μπορείς να το συνδέσεις με τη μυρωδιά του ή την ώρα που τρως (ναι, είμαστε πολλοί εμείς που ξεχνάμε το τι φάγαμε το μεσημέρι) να έχεις στο μυαλό σου την εικόνα, τη μυρωδιά και την αφή του γεύματός σου.

7 απλά βήματα για να γίνεις εξυπνότερος, σύμφωνα με το HarvardiStock

Αναπαρήγαγε φωναχτά όσα συνηθίζεις να ξεχνάς 

Το να ακούς τις λέξεις που λες τις κάνει να μένουν πιο εύκολα στο μυαλό σου από το απλώς να τις επαναλαμβάνεις από μέσα σου. Αν έχεις παρατηρήσει π.χ. ότι ξεχνάς συχνά το όνομα κάποιου που σου έχουν μόλις συστήσει, με το που σου συστήσουν κάποιον, χρησιμοποίησε κατευθείαν το όνομά του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που θα έχετε για να αποτυπωθεί στη μνήμη σου.

> Διάβασε ακόμα: Τα καλύτερα και τα χειρότερα ροφήματα και ποτά σύμφωνα με το Harvard

Μοίρασε την πληροφορία σε τμήματα

Για να πειστείς να το κάνεις αυτό, αναλογίσου το ότι θυμάσαι εύκολα έναν αριθμό τηλεφώνου όταν τον χωρίζεις ανά δύο και τρία ψηφία αλλά δεν μπορείς με τίποτα να τον αποστηθίσεις μονοκόμματο. Εφάρμοσε την ίδια πρακτική και όταν έχεις π.χ. να μάθεις έναν λόγο απ' έξω: πρόταση-πρόταση ή παράγραφο-παράγραφο.

Σύνδεσε τη νέα πληροφορία με κάποια παλιά

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς συνδέσμους ανάμεσα στα εγκεφαλικά σου κύτταρα που δυναμώνουν τον εγκέφαλό σου. 

> Διάβασε ακόμα: Το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με το Harvard

Βούρτσισε τα δόντια σου με το αντίθετο χέρι απ' αυτό που συνηθίζεις

Μπορείς να δοκιμάσεις το ίδιο και με τη γραφή ή το φαγητό έτσι ώστε να πιέσεις το μυαλό σου να δουλέψει σκληρότερα για να ολοκληρώσει tasks που τα κάνει αυτοματοποιημένα. Αυτή η διαδικασία θα σου δημιουργήσει νέες εγκεφαλικές διασυνδέσεις, κάτι που, μέχρι ενός σημείου, προλαμβάνει τη διαδικασία της γήρανσης του εγκεφάλου σου. 

Καλλιέργησε την κοινωνική σου ζωή

Δεν χρειάζεται να γίνεις "μαϊντανός" σε κάθε κοσμικό κάλεσμα. Αρκεί το να έχεις φίλους. Το να συναντάς ανθρώπους και να συμμετέχεις σε διάφορες κοινωνικές διαντιδράσεις θεωρείται πιο υγιής στάση ζωής από έναν μονήρη βίο. Εξάλλου, οι συζητήσεις που κάνεις μπορεί πάντα να σε οδηγήσουν στην εκμάθηση νέων συνηθειών, ενώ χρήσιμο είναι και το να ακούς απόψεις διαφορετικές από τις δικές σου.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαφανή σπίτια στη φύση, η τάση που βλέπουμε παντού στα σόσιαλ μίντια

Κοστίζουν λιγότερο απ' ό,τι θα περίμενες και διαθέτουν άπλετο φυσικό φως.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Οι πιο ανυπάκουες ράτσες σκύλων, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ποιες ράτσες σκύλων είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιπλέον προκλήσεις στην εκπαίδευσή τους;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Γιατί χρειαζόμαστε όλοι ψυχοθεραπεία;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι κάνουν ψυχοθεραπεία επειδή δεν κάνουν κάποιοι άλλοι...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κι αν η τεχνητή νοημοσύνη έλυνε τα μυστήρια των ανώτερων μαθηματικών;

Οι περίπλοκοι γρίφοι που συχνά προβληματίζουν ακόμη και τα πιο έξυπνα μυαλά στον κόσμο ίσως βρήκαν τον "μάστορά" τους.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σωστή προθέρμανση πριν από την προπόνηση υψηλής έντασης

Η καλή προθέρμανση βελτιώνει τις επιδόσεις και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού. Την κάνεις σωστά όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος