Το διαδίκτυο έχει μετατρέψει την αυτοφροντίδα σε κοροϊδία

Οι τοξικές συνέπειες της κουλτούρας της αυτοφροντίδας που γίνεται στο όνομα του εγωισμού.

Μια φορά κι έναν καιρό, το concept της αυτοφροντίδας και το συγγενές του περί αυτοβελτίωσης πρέσβευαν το να προσπαθείς συνεχώς να γίνεσαι "μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου", όχι μόνο για λόγους αυτοπραγμάτωσης αλλά και για να μπορείς να είσαι πιο χρήσιμος στους συνανθρώπους σου, να μπορείς να προσφέρεις στην ευρύτερη κοινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάποια στιγμή, όμως, με το Ίντερνετ να παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή, ο όρος, που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στον δημόσιο λόγο, που συζητήθηκε και αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας από τις διαδικτυακές κοινότητες (γκρουπ του Facebook κλπ), δεν άλλαξε απλώς περιεχόμενο αλλά στην πραγματικότητα κακοποιήθηκε, φτάνοντας να αποτελεί την πιο φτηνή, την πιο εύκαιρη δικαιολογία για μία σειρά από τοξικές συμπεριφορές.

Ο ρόλος του διαδικτύου

Στο Google, οι αναζητήσεις για τον όρο self-care σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ στο Instagram έχουν δημοσιευτεί πάνω από 66 εκατομμύρια posts με το hashtag #selfcare. Την ίδια στιγμή, τα βίντεο με το ίδιο tag στο TikTok μετρούν πάνω από 30 δισεκατομμύρια views.

Όλα καλά κι όλα ωραία με το να θέλεις να προσέχεις τον εαυτό σου και να το επικοινωνείς στους άλλους, αρκεί, όμως, να μην βάζεις τον εαυτό σου πάνω απ' όλα, γιατί αυτό, ως concept, είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.

Το διαδίκτυο έχει μετατρέψει την αυτοφροντίδα σε κοροϊδία iStock

Το να επιστρέφεις στο σπίτι σου και να γεμίζεις την μπανιέρα με νερό μέχρι πάνω στο οποίο έχεις διαλύσει άλατα από τη Νεκρά Θάλασσα, έχοντας στο πλάι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, είναι μια χαρά. Το να μη σηκώνεις, όμως, το τηλέφωνο για να απαντήσεις σε έναν φίλο σου που έχει ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον γιατί περνάει άσχημη φάση, δικαιολογώντας τη συμπεριφορά σου λέγοντας ότι το κάνεις στο όνομα της αυτοφροντίδας, επειδή δεν θέλεις να σε βαρύνουν τα προβλήματά του, είναι προβληματικό και εγωιστικό.

Ο άνθρωπος είναι το μέτρο

Γιατί, όμως, κατηγορούμε το Ίντερνετ για σκατόψυχες συμπεριφορές όπως η προηγηθείσα; Επειδή είναι στο πλαίσιό του που έννοιες όπως η τοξικότητα, ο ναρκισσισμός και η επίθεση αγάπης άρχισαν να χρησιμοποιούνται χωρίς να δίνεται βάση στο αρχικό τους νόημα, με εξαιρετικά λάθος τρόπο και κατά πώς σύμφερε τον κάθε οικειοποιητή τους.

Έτσι, εκεί που η αυτοφροντίδα αρχικά, όταν γινόταν σωστά, σε οδηγούσε στο να γίνεις πιο υπομονετικός με τους άλλους και συναισθηματικά γενναιόδωρος, κατάντησε να σε κάνει να βάζεις τις δικές σου επιθυμίες, καλές και βλαβερές τσουβαλιασμένες όλες μαζί, πάνω απ' όλα.

> Διάβασε ακόμα: 7 βιβλία για να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα στο καλοκαίρι

Οι φιλίες, όμως, για να επιστρέψουμε στα αναπάντητα τηλεφωνήματα από τον ζορισμένο κολλητό σου, δεν είναι σχέσεις δοσοληπτικές, βασίζονται σε "ιερές αρχές" και όχι σε μπακαλίστικα δούναι και λαβείν.

> Διάβασε ακόμα: Λίγη σοφία ζωής από τον Paulo Coelho

Για να το κλείσουμε και να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι κάτι άλλο το να θέτεις όρια στους άλλους -να τους λες το τι μπορείς να αντέξεις αν είσαι ήδη κι εσύ επιβαρυμένος από τα δικά σου προβλήματα- και κάτι άλλο το να συμπεριφέρεσαι σαν κάθαρμα στο όνομα της αυτοφροντίδας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.