Δύο Έλληνες πίσω από startup για ασθενείς με Πάρκινσον στην Αμβέρσα
Καταγράφοντας τις συνήθειες τους θα βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσει την αγωγή των ασθενών τους.
Όταν λίγα χρόνια πριν, ο 30χρονος σήμερα ερευνητής Δημήτρης Ιακωβάκης εργάστηκε -στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος- με ασθενείς που είχαν Πάρκινσον, στα νοσοκομεία "Άγιος Δημήτριος" και "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, βίωσε -όπως λέει- από πρώτο χέρι τα προβλήματα στην καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή τους. Τα ερωτήματα προέκυψαν αυθόρμητα: πώς θα ήταν αν η ασθένεια μπορούσε να εντοπιστεί σε πιο πρώιμο στάδιο; Θα μπορούσαν οι γιατροί να έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα, που θα επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπευτικής αγωγής; Και πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι ίδιοι οι ασθενείς και οι συγγενείς, φίλοι ή φροντιστές τους, ώστε όσοι έχουν Πάρκινσον να ζουν πιο εύκολη καθημερινότητα; Μια startup έδωσε τη λύση.
Τα ερωτήματα αυτά αποτέλεσαν τη "μαγιά" για την ίδρυση -από κοινού με τον ερευνητή Κωνσταντίνο Κυρίτση- της νεοφυούς επιχείρησης "Koios Care", με έδρα την Αμβέρσα και αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακών βιοδεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον.
Μπορεί η startup των δύο Ελλήνων ερευνητών, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022, να βρίσκεται ακόμα στα "σπάργανα", αλλά μόλις εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το φλαμανδικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων "Lumiares". Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανάπτυξης και βελτίωσης της καινοτόμου τεχνολογίας, που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
Στην αγορά προς το τέλος του 2023
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εφαρμογή, που θα εγκαθίσταται στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή τη "φορετή" (wearable) συσκευή του/της ασθενούς (για παράδειγμα σε έξυπνο ρολόι), δίνοντας στοιχεία για τη διατροφική, κοινωνική και κινητική συμπεριφορά του, και βοηθώντας έτσι τον/τη γιατρό να σχεδιάσει πιο κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και το περιβάλλον των ασθενών να τους στηρίξει με πιο αποδοτικό τρόπο, όταν χρειάζεται.
Η συνέχεια στο WomanToc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Επίσημα Sir David Beckham-Χρίστηκε ιππότης από τον Βασιλιά Κάρολο
Ο David Beckham ανακηρύχθηκε επίσημα ιππότης από τον βασιλιά Κάρολο σε τελετή στο Κάστρο του Windsor, τιμώντας την πορεία του στο ποδόσφαιρο και τη συμβολή του στη φιλανθρωπία.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΑυτός είναι ο πιο σέξι άντρας για το 2025
Ο φετινός "Sexiest Man Alive" σύμφωνα με το περιοδικό People είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άντρας που κατακτά αυτόν τον τίτλο. Ο 37χρονος ηθοποιός έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό ως πρωταγωνιστής πολυσυζητημένης σειράς στο Netflix.
Γραφει Πωλινα ΦραγκουΠόσο κοστίζει να μείνεις στο ξενοδοχείο του Robert De Niro
Ο Robert De Niro εγκαινιάζει το πολυτελές Nobu Hotel στη Via Veneto -μια επένδυση 135 εκατ. δολαρίων που άλλαξε το ιστορικό Grand Hotel. Μάθε πόσο κοστίζει η διαμονή.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΥπάρχουν 6 τύποι ανδρικού οργασμού-πώς θα τους αναγνωρίσεις
Η αντρική απόλαυση δεν περιορίζεται στην εκσπερμάτιση. Από τον προστατικό έως τον πολλαπλό οργασμό, μάθε πώς το σώμα μπορεί να βιώσει διαφορετικές μορφές ηδονής και σύνδεσης.
Γραφει Πωλινα ΦραγκουΝέα εργαλεία στο TikTok που θα κάνουν το περιεχόμενό σου viral
Το TikTok φέρνει νέα εργαλεία που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας στους δημιουργούς τη δυνατότητα να εξελίξουν το περιεχόμενό τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους πιο εύκολα από ποτέ.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΟι ερωτήσεις που κάνει στον εαυτό του ο Bill Gates, πριν λύσει ένα πρόβλημα
Ανακάλυψε τη μέθοδο του Bill Gates για την επίλυση προβλημάτων: δύο ερωτήσεις που επικεντρώνονται στην εμπειρία των άλλων και οδηγούν σε αποτελεσματικές λύσεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες