Πώς θα μείνεις μακριά από τραυματισμούς κατά την άσκηση

Οι κοινοί τύποι τραυματισμών και όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για να τους αποφύγουμε.

Γράφει: Esquire Editors 20 Φεβρουαρίου 2023

Είναι γεγονός ότι για έναν αθλητή ή για κάποιο άτομο που ασκείται τακτικά, οι τραυματισμοί δεν είναι σπάνιοι. Σίγουρα όμως, τα οφέλη και η προσφορά του αθλητισμού στην καρδιά, στο αναπνευστικό, στην υγεία και την ευεξία, είναι πολύ σημαντικότερα από αυτόν τον κίνδυνο.

Οι τραυματισμοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως:

  • Κακή τεχνική
  • Απότομες κινήσεις
  • Λανθασμένη τοποθέτηση του σώματος
  • Άρση υπερβολικού βάρους
  • Πτώση στο έδαφος
  • Σύγκρουση με άλλον αθλητή

Πρέπει βέβαια, να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι πρόληψης ή μείωσης του κινδύνου τραυματισμών. Πρώτα όμως ας δούμε πώς προκαλούνται οι τραυματισμοί.

Κοινοί τύποι τραυματισμών

Οι τραυματισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους οξείς και τους χρόνιους. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι οξείς τραυματισμοί είναι εκείνοι που είναι ξαφνικοί, όπως ένα διάστρεμμα αστραγάλου που συμβαίνει κατά την ανώμαλη προσγείωση του αθλητή. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μυών, τενόντων, συνδέσμων ή αρθρώσεων προκαλεί χρόνιους τραυματισμούς. Η κακή τεχνική και οι ανατομικές ανωμαλίες επηρεάζουν την ανάπτυξη χρόνιων τραυματισμών. Είναι σημαντικό, όταν συμβαίνει κάποιος τραυματισμός, να απευθύνεστε σε ειδικό Ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις καθώς μερικές φορές αυτό που φαίνεται μια μικρή θλάση, μπορεί να είναι κάταγμα κοπώσεως.

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί που συμβαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες είναι οι παρακάτω:

  • Κακώσεις ποδοκνημικής με συνηθέστερα τα διαστρέμματα στον αστράγαλο που προκαλούν πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία.
  • Οι μωλωπισμοί του δέρματος και των μαλακών μορίων που προκαλούνται συνήθως από πτώσεις.
  • Κακώσεις κεφαλής που προκαλούν διάσειση. Πρόκειται για μια προσωρινή και αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από ένα χτύπημα και συχνά συνοδεύεται από απώλεια συνείδησης. Οι πονοκέφαλοι, η ζάλη ή η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης είναι κοινά συμπτώματα.
  • Εκδορές στα χέρια, στα γόνατα και σε άλλα μέρη του σώματος που προκαλούνται επίσης από μια πτώση.
  • Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει θερμική εξάντληση και θερμοπληξία εάν υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών.
  • Τραυματισμοί δοντιών, που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος στη γνάθο.
  • Τραυματισμοί στη βουβωνική χώρα, με πιο συχνά συμπτώματα τον πόνο και το πρήξιμο.
  • Θλάσεις κυρίως στην γαστροκνημία και τον τετρακέφαλο που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και οίδημα.
  • Κακώσεις στα γόνατα που εμφανίζονται με πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία.
  • Κακώσεις σε τένοντες, συνδέσμους και αρθρικό χόνδρο άλλων αρθρώσεων.
  • Κακώσεις μετά από άμεση πλήξη της μύτης που συνήθως οδηγεί σε ματωμένη ή σπασμένη μύτη.
  • Κατάγματα. Τα κάτω άκρα είναι περισσότερο επιρρεπή λόγω των μεγαλύτερων δυνάμεων που ασκούνται σε αυτά. Επιπλέον, η υπέρχρηση που προκύπτει μετά από επαναλαμβανόμενα άλματα, ή τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κατάγματα κοπώσεως των οστών.

Πότε συμβαίνει ένας αθλητικός τραυματισμός;

Υπέρχρηση

Η υπέρχρηση κάποιας ανατομικής δομής μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, μυϊκή καταπόνηση και κράμπες και τελικά σε τραυματισμό. Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της πλημμελούς ανάπαυσης και του ανεπαρκούς χρόνου επούλωσης και αποκατάστασης των μυών. Η εναλλασσόμενη προπόνηση που περιλαμβάνει διαφορετικές μεθόδους άσκησης είναι σημαντική παρέμβαση στο προπονητικό πρόγραμμα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Επιπλέον, η διαλειμματική προπόνηση είναι κατάλληλη τακτική για το σωστό αποτέλεσμα.

Μυϊκή ανισορροπία

Δεν είναι σπάνιο, κάποιοι αθλητές να συγκεντρώνονται υπερβολικά σε κάποιες μυϊκές ομάδες και να παραμελούν άλλες που δεν είναι κύριες για την απόδοση στο άθλημα τους. Η προπόνηση και η δουλειά πάνω σε έναν μυ και η παράβλεψη των μυών που συναγωνίζονται ή ανταγωνίζονται την κίνηση αυτού του μυός, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Όμως, για έναν αθλητή, ολόκληρο το σώμα χρειάζεται να συνεργάζεται και να αποδίδει ως σύνολο. Η επικέντρωση σε κάποια ομάδα μυών και η παραμέληση άλλων προκαλεί ανισορροπίες.

Τα βήματα για να αποφύγουμε τους αθλητικούς τραυματισμούς

Τακτικός προ-αγωνιστικός έλεγχος

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση και μπορεί να βοηθήσει να βρούμε και να αναγνωρίσουμε τα αδύναμα και τρωτά σημεία του σώματός μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προ-αγωνιστικός έλεγχος είναι σημαντικός πριν από κάθε συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες ή πριν από την εγγραφή σε γυμναστήριο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα πριν να είναι αργά.

Κατάλληλη προπόνηση

Η σωστή προπόνηση με καθοδήγηση από κάποιον ειδικό προπονητή είναι το Α και το Ω όχι μόνο για την επίτευξη μέγιστης απόδοσης αλλά και για πρόληψη τραυματισμών. Όσο πιο καλά προετοιμασμένο είναι όλο το σώμα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει σωστή αντίδραση κατά την "κακιά στιγμή" του τραυματισμού.

Επαρκής ανάπαυση

Η ανάπαυση τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό είναι απαραίτητη για την πρόληψη των τραυματισμών. Όταν κάποιος δεν αισθάνεται ξεκούραστος, τα αντανακλαστικά του είναι βραδύτερα, κάνοντας πιο πιθανό να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση. Πρέπει να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ως μέρος του προγράμματος της προετοιμασίας μας, προσθέτοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα γεύματά μας. Η συμβουλή ενός αθλητικού διατροφολόγου για περισσότερες και κατάλληλες πληροφορίες είναι πάντα η καλύτερη πρακτική.

Επαρκής ενυδάτωση

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε νερό ή κατάλληλα ροφήματα ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι κατά την προπόνηση και τους αγώνες μας για να μειώνουμε την κόπωση, τις κράμπες και τον κίνδυνο τραυματισμού.

* Ευχαριστούμε τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, ορθοπαιδικό χειρουργό-αθλητίατρο, διευθυντή Brilakis Orthopaedics, αναπληρωτή διευθυντή Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου "Υγεία", διδάκτορα Ιατρικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών (brilakisorthopaedics.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης