Ένας μύκητας 'σπέρνει' τον πανικό στα νοσοκομεία. Αλλά γιατί;

Δεν πρόκειται για νέα παγκόσμια επιδημία, το φαινόμενο όμως είναι ανησυχητικό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ένας μύκητας, που φέρει την ονομασία Candida Auris, εξαπλώνεται τα τελευταία λίγα χρόνια -με ιδιαίτερα ανησυχητικό ρυθμό- στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Μάλιστα, ένα στέλεχός του είναι ανθεκτικό σε ορισμένα ή και όλα τα αντιμυκητιασικά φάρμακα, έχοντας προκαλέσει επιδημίες εντός αμερικανικών νοσοκομείων.

Γιατί προκαλείται ανησυχία

Επιδημιολόγοι σημειώνουν πως η ταχεία αύξηση και γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο ανησυχητική αλλά, επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή επιτήρηση. Ο μύκητας Candida Auris μολύνει άτομα που είναι βαριά άρρωστα και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις οργάνων ή έχουν κάνει άλλες σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και άτομα που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον καρκίνο.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, επίσης, όπως και όσα άτομα παραμένουν κατά μακρές χρονικές περιόδους ή βρίσκονται αρκετά συχνά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον Candida Auris. Αντίθετα, σε γενικές γραμμές, ο μύκητας δεν αποτελεί απειλή για τους υγιείς ανθρώπους, επειδή το  ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να τον κρατάει σε απόσταση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, σε κάθε περίπτωση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή ο μύκητας είναι συχνά ανθεκτικός σε πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί, οι οποίες υπολογίζονται σε 25.000, ετησίως (στοιχεία ΗΠΑ).

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον συγκεκριμένο μύκητα πέθαναν, αν και πολλά από αυτά τα άτομα είχαν και άλλες σοβαρές ασθένειες, που αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου τους.

Έτος καμπής για την εξέλιξη των επιδημιών που προκαλεί ο Candida Auris φέρεται να είναι το 2015, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 318% το 2018. Στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, δε, τα πιο πρόσφατα χρόνια συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους ο κακός έλεγχος των λοιμώξεων και, μετά την πανδημία του κορονοϊού, η αυξημένη εξάπλωση των μυκήτων στα νοσοκομεία κατά την περίοδο της επιβάρυνσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.