To χιούμορ κοντράρει στα ίσια την Ικαρία στη μακροζωία

Ένα αστειάκι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.

Η αναζήτηση του "μυστικού" της μακροζωίας έχει απασχολήσει τους ανθρώπους τόσο, όσο σχεδόν το αν υπάρχουν εξωγήινοι. Μεσογειακή διατροφή, συστηματική άθληση, καλός ύπνος είναι οι "γνωστοί" παράγοντες που συνδέονται συνήθως με τα 100+ χρόνια ζωής, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει μία ακόμη, απρόσμενη έκφανση αυτού του ζητήματος. Και το όνομα αυτής "Χιούμορ".

Σύμφωνα με μία 15ετή παρακολούθηση της μελέτης υγείας Nord-Trøndelag της Νορβηγίας, η αίσθηση του χιούμορ συνδέεται στενά με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Για την ακρίβεια, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και χρόνιων αποφρακτικών πνευμονοπαθειών. Διευρύνει επίσης τον εγκέφαλο - εντυπωσιακά, ενώ οι επικεφαλής της μελέτης περιέγραψαν το χιούμορ ως "πόρο γνωστικής αντιμετώπισης που προστατεύει την υγεία".

Η έρευνα δείχνει ότι μια ζωή με καλό χιούμορ μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες άνδρες να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από λοίμωξη κατά 74%

Φυσικά, δεν είναι όλες οι μορφές χιούμορ ίδιες. Υπάρχουν δύο τύποι που υπερτερούν έναντι των άλλων: Το συνεργατικό χιούμορ, το πιο κοινωνικά ωφέλιμο στυλ, το οποίο συνδέεται με θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και βελτιωμένη ψυχολογική ευεξία. Και το αυτοενισχυτικό χιούμορ, την ικανότητα να διατηρούμε μια χιουμοριστική προοπτική μπροστά στις αντιξοότητες. Για παράδειγμα, σε μια δύσκολη μέρα ταξιδιού, μπορεί να κρυφακούς τις γελοίες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των άλλων στο αεροπλάνο. Είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης, που σου προσφέρει μια ανάπαυλα από το δικό σου άγχος.

Η έρευνα δείχνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτών των θετικών στυλ χιούμορ και της μακροζωίας. Βασικά, μειώνουν το στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, το επιθετικό χιούμορ, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για να υποτιμήσει τους άλλους, και το αυτοκαταστροφικό χιούμορ, ένα αυτοσαρκαστικό στυλ που χρησιμοποιείται για να κερδίσει την αποδοχή, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Με άλλα λόγια, το "πικρόχολο" χιούμορ είτε προς τον εαυτό σου, είτε προς τους άλλους δε θα σε οδηγήσει πουθενά. Δώσε βάση στα άλλα δύο, γέλα με την ψυχή σου και εξασφάλισε μία θέση, δίπλα στους αιωνόβιους της Ικαρίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος