Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου

Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες 30-60 ετών, ενώ η αιτία του μέχρι στιγμής δεν είναι απόλυτα γνωστή.

Γράφει: Esquire Editors 09 Ιουνίου 2023

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου (υδροξυαπατίτη) μέσα στους τένοντες του ώμου και ειδικότερα του υπερακανθίου και του υπακανθίου, με αποτέλεσμα την διόγκωση, την αύξηση της πίεσης και τον χημικό ερεθισμό αυτών.

Το ασβέστιο συσσωρεύεται στους τένοντες του ώμου σταδιακά. Μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικό για μεγάλα διαστήματα και μετά απορροφάται πάλι σταδιακά από τον οργανισμό. Στην περίπτωση απορρόφησης που γίνεται αυτόματα από τον οργανισμό (αυτοπεριοριζόμενη πάθηση), η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο διάστημα (5-10 ετη).

Συγκεκριμένα, το ασβέστιο αλλάζει σταδιακά μορφή (από σκληρό γίνεται κοκκώδες σαν τριμμένη κιμωλία και μετά ρευστό σαν οδοντόκρεμα) και συνοδεύεται από εντονότατο πόνο.

Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες 30-60 ετών και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Η αιτία του δεν είναι απόλυτα γνωστή. Πιθανόν σχετίζεται με το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης, του οιδήματος και της ισχαιμίας που προκαλείται στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

Διάγνωση

Η λήψη του ιστορικού από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό θα θέσει την υποψία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

Συχνά, ο πόνος είναι τόσο έντονος που δεν επιτρέπει την παραμικρή κίνηση, καθιστώντας αδύνατη την κλινική εξέταση του ασθενούς. Αυτό και μόνο θέτει την ισχυρή υποψία της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

Οι ακτινογραφίες δεν είναι πάντα βοηθητικές, αφού οι επασβεστώσεις των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου φαίνονται όταν είναι αρκετά σκληρές (πυκνές) και αρκετά μεγάλες για να απεικονιστούν.

Το υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης αποτελεί μία ευαίσθητη μέθοδο για τη διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Είναι ανώδυνο και χαμηλού οικονομικού κόστους και απεικονίζει ακόμη και μικρές εστίες ασβεστίου. Επίσης προσδιορίζει την ακριβή θέση, μέγεθος και σύσταση (σαν κέλυφος, σαν σκόνη ή σαν γάλα). Τέλος, μέσω του υπερηχογραφήματος εκτιμάται η ενεργότητα της κατάστασης και εντοπίζονται μέρος άλλων συνοδών βλαβών της ανατομικής περιοχής του ώμου (κυρίως βλάβες των τενοντίων στοιχείων).

Η μαγνητική τομογραφία γίνεται πολλές φορές για την εκτίμηση της κατάστασης των μυών και των τενόντων του τενοντίου πετάλου, την απεικόνιση της τοπογραφίας των ασβεστώσεων και για την ανεύρεση συνοδών βλαβών.

Θεραπεία

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου αντιμετωπίζεται καταρχήν συντηρητικά, με τα ακόλουθα:

  • Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Φυσικοθεραπείες
  • Υπακρωμιακές εγχύσεις κορτιζόνης
  • Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση ασβεστώσεων (Barbotage)
  • Αρθροσκοπική αφαίρεση των ασβεστώσεων και αποκατάσταση των συνοδών βλαβών

Τα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη έχουν συνήθως πολύ περιορισμένη δράση, οι δε φυσικοθεραπείες στην οξεία φάση δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα. Λόγω του έντονου πόνου, οι μύες της ωμικής ζώνης βρίσκονται σε σπασμό και δεν επιτρέπουν ιδιαίτερους φυσικοθεραπευτικούς χειρισμούς.

Οι υπακρωμιακές εγχύσεις κορτιζόνης στον ώμο από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό έχουν ικανοποιητικά αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές.

Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αφαίρεση των ασβεστώσεων (Barbotage) είναι μία ελάχιστα παρεμβατική (minimally invasive) τεχνική θεραπείας για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου. Αρχικά γίνεται εντοπισμός των ασβεστώσεων σε τρισδιάστατο επίπεδο και διαδερμική τοποθέτηση μίας βελόνας στο κέντρο της συμπτωματικής ασβέστωσης. Κατόπιν διενεργούνται ειδικοί χειρισμοί κατακερματισμού και ακολούθως η διάλυση με φυσιολογικό ορό, πλύση και αναρρόφηση των ασβεστώσεων.

Χειρουργική Θεραπεία

Σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση των επασβεστώσεων, η οποία μπορεί να αποκαταστήσει το σύνολο της παθολογίας στην ανατομική περιοχή του ώμου.

Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά μέσω 2 πολύ μικρών οπών διαμέτρου 3,5-4,5 χιλ. του δέρματος, όπου υπό άμεση όραση αναγνωρίζονται και αφαιρούνται οι επασβεστώσεις, ελέγχεται η ποιότητα του τένοντος και σε περίπτωση ρήξης γίνεται συρραφή. Παράλληλα, διενεργείται υπακρωμιακή αποσυμπίεση με εκτομή του οστεοφύτου από το ακρώμιο για να δημιουργηθεί επαρκής χώρος κίνησης στον τένοντα του υπερακανθίου και να επιτευχθεί οριστική ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και η αποκατάσταση ταχύτατη.

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS – Minimally Invasive Surgery). Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην καθημερινότητά του, χωρίς ακινητοποίηση του χεριού.

Επισημαίνεται ότι η επιτυχημένη επέμβαση προϋποθέτει Ορθοπαιδικό Χειρουργό εξειδικευμένο στην αρθροσκοπική επεμβατική του ώμου, καθώς και κατάλληλη φυσικοθεραπευτική αγωγή μετεγχειρητικά.

*Για τις παραπάνω πληροφορίες ευχαριστούμε τον Χιώτη Ιωάννη,  Ορθοπαιδικό Χειρουργό - Αθλητίατρο, αναπλ. διευθυντή Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, επιστημονικό συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Έδρα Ανατομίας και πιστοποιημένο χειρουργό στη χρήση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ για αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος, https://chiotisioannis.gr/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.