Να πώς εξηγείται η αναβλητικότητά σου

Κι όμως, υπάρχει ένα βαθύτερος λόγος που είσαι αναβλητικός.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 15 Δεκεμβρίου 2023

Έχεις αύριο να δώσεις μάθημα στο πανεπιστήμιο ή να κάνεις μία σημαντική παρουσίαση στη δουλειά; Ευκαιρία να μάθεις να παίζεις σκάκι, να λύσεις 5-6 σταυρόλεξα, να μαγειρέψεις vegan μουσακά (αν και δεν τον τρως) και να μιλήσεις με τα χαμένα φιλαράκια σου από το δημοτικό. Αν το παραπάνω σου ακούγεται σαν κάτι που θα έκανες 100%, τότε φίλε μου, μάλλον είσαι αναβλητικός.

Αναβάλλεις, νιώθεις άσχημα, μετανιώνεις για τις πράξεις σου και τελικά πρέπει να βιαστείς για να τα προλάβεις όλα, μέχρι την τελευταία στιγμή. Μπορεί να ακούγεται σχετικά κοινό χαρακτηριστικό, ωστόσο υπάρχει μία βαθύτερη εξήγηση πίσω από την ύπαρξή του. 

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν είναι δεν πρόκειται, απλώς, για τεμπελιά ή απροθυμία να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Η αναβλητικότητα έχει να κάνει περισσότερο με τα συναισθήματά μας και το πώς νιώθουμε παρά με τη διαχείριση του χρόνου μας. Ανάμεσα σε αυτά τα συναισθήματα, συχνά βρίσκουμε έλλειψη εσωτερικών κινήτρων, θέλησης και φόβο αποτυχίας.

Μη βρίσκοντας νόημα στη δουλειά σου, ας πούμε, είναι αδύνατο να νιώσεις κίνητρο, επειδή δεν βλέπεις κανένα στόχο στην άλλη πλευρά του δρόμου. Αντίστοιχα για όσους πάσχουν από άγχος, η αναβλητικότητα είναι πολύ συχνή λόγω του φόβου της αποτυχίας, ο οποίος μπορεί ακόμη και να τους παραλύσει και να τους εμποδίσει να ξεκινήσουν καν αυτό που πρέπει να κάνουν. 

Η λύση στο θέμα της αναβλητικότητας; Να δουλεύουμε με τον εαυτό μας, να απολαμβάνουμε τη στιγμή (και να μην εστιάζουμε μόνο στον τελικό στόχο) και τέλος, όταν γινόμαστε αναβλητικοί, να μη θυμώνουμε με τον εαυτό μας αλλά να δείχνουμε "αυτοσυμπόνια" και να μας θυμίζουμε ότι καλό είναι να μη μένουμε άπρακτοι.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας