Το μυστικό της αθανασίας φαίνεται πως βρήκαν επιτέλους οι επιστήμονες

Η Maria Branyas θα γίνει 117 ετών στις 4 Μαρτίου.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 29 Φεβρουαρίου 2024

Στην Ισπανία υπάρχει μια 116χρονη (σχεδόν 117 ετών) "υπερ-γιαγιά" που έχει συναρπάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι ψάχνουν το ελιξίριο της αθανασίας - αν υπάρχει κάτι τέτοιο δηλαδή. Το όνομά της είναι Maria Branyas και είναι η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο. Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, εκτός από κάποιες δυσκολίες στην ακοή και τη μετακίνηση.

Έχει μια κόρη 90 ετών και μια 79 ετών, ενώ ο γιος της πέθανε σε ηλικία 77 ετών σε ατύχημα. Είναι σαφές ότι στο DNA της οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν χρήσιμες πληροφορίες για τη θεραπεία των πιο κοινών ασθενειών, που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η Maria, μεξικανικής καταγωγής και γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί ακόμη να θυμάται επεισόδια από τη ζωή της που χρονολογούνται από τότε που ήταν παιδί και δεν έχει βιώσει ποτέ κάποια σοβαρή ασθένεια.

Maria Branyas, η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου

Οι ερευνητές πήραν δείγματα DNA από την υπεραιωνόβια σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν νέα μυστικά σχετικά με τις ασθένειες και την ηλικία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής της ανθρωπότητας. Οι συμβουλές της "υπερ-γιαγιάς" σχετίζονται με την αποφυγή τοξικών ανθρώπων και την κατανάλωση φυσικού γιαουρτιού. Αυτά, λέει, πως "θα μας κάνουν να ζήσουμε πάνω από τα 100".

Η μελέτη θα αναλύσει έξι δισεκατομμύρια τμήματα του DNA της γυναίκας και, ειδικότερα, θα επικεντρωθεί σε 200 γονίδια που σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση. Στη συνέχεια θα συγκριθούν με εκείνα της 79χρονης κόρης της.

Το DNA της θα μελετηθεί από επιστήμονες

"Είναι προφανές ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα, διότι υπάρχουν αρκετά μέλη της οικογένειάς της που είναι άνω των 90 ετών", εξήγησε ο Ισπανός ερευνητής Manel Esteller, ο τελευταίος που επισκέφθηκε τη Maria και ειδικός σε θέματα γενετικής. "Έχει εντελώς διαυγές μυαλό. Θυμάται με εντυπωσιακή σαφήνεια γεγονότα από τότε που ήταν μόλις τεσσάρων ετών και δεν πάσχει από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία είναι συνηθισμένα στους ηλικιωμένους. Το μόνο που έχει είναι προβλήματα κινητικότητας και ακοής", λέει ο Esteller.

"Πάντα έτρωγα λίγο, αλλά έτρωγα τα πάντα, και ποτέ δεν ακολούθησα κάποια συγκεκριμένη δίαιτα", είπε η 117χρονη, η οποία έχει γεννηθεί στις 4 Μαρτίου του 1907.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα