Το υπερβολικό gaming είναι πλέον ψυχική διαταραχή

Κι όμως, ο εθισμός στα video games λειτουργεί ως ψηφιακή ηρωίνη.

Ο εθισμός στα video games συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις ψυχικές νόσους. Ο όρος gaming disorder αναφέρεται στη συμπεριφορά ενός ατόμου που εμφανίσεις τάσεις εξαρτήσεις από τα βιντεοπαιχνίδια, σε σημείο που να αυξάνεται αισθητά ο κίνδυνος εκδήλωσης προβλημάτων σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Όπως ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ο ΠΟΥ, ο εθισμός αυτός θα ενταχθεί στην αναθεωρημένη έκδοση του εγχειριδίου νοσημάτων που θα εκδοθεί προσεχώς. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από γιατρούς και ερευνητές για την ανίχνευση και τη διάγνωση των ασθενειών.

O καθηγητής Vladimir Poznyak, μέλος του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ, τονίζει μεταξύ άλλων πως "για να γίνει μια διάγνωση, το αρνητικό πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες. Παρακολουθώντας τα βιντεοπαιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους πολλοί γονείς κάνουν λόγο για ψηφιακή ηρωίνη".

Όσον αφορά τα προειδοποιητικά σημάδια, αυτά σύμφωνα πάντα με τον Poznyak ανιχνεύονται όταν ο χρήστης δεν είναι σε θέση να θέσει υπό έλεγχο την συχνότητα, την ένταση ή και τη διάρκεια της ενασχόλησής του και όταν έχει διαρκώς ως απόλυτη και αυξανόμενη προτεραιότητα το video game έναντι οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως σε ορισμένες χώρες (Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) ο συγκεκριμένος εθισμός έχει αναγνωριστεί σαν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και έχουν ληφθεί μέτρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης