6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν χτυπήσεις τατουάζ

Προτίμησε τα μικρά σχέδια και μόνο από tattoo artists που εμπιστεύεσαι.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος, πως ένα στα δύο άτομα σήμερα, έχει τατουάζ. Στα social media, celebrities και influencers, ανεβάζουν τακτικά φωτογραφίες από τα νέα τους σχέδια, πολύ συχνά και πάνω από την καρέκλα του τατουατζίδικου. Δεν πρόκειται για μια πρόσκαιρη μόδα, είναι πλέον κομμάτι των συνηθειών και των επιθυμιών πολλών ανθρώπων. Πρέπει όμως να δοθεί προσοχή, γιατί πολύ συχνά υπάρχουν και παρενέργειες. Και αυτά είναι 6 πράγματα για τα τατουάζ που πρέπει να γνωρίζεις πριν επισκεφτείς τον tattoo artist.

1. Μπορεί να προκαλούν αλλεργίες

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν χτυπήσεις τατουάζ

Ερεθισμός και κνησμός, κόκκινα σημάδια και σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν στο σημείο του δέρματος που ζωγραφίστηκε. Όλα αυτά αποτελούν πραγματικές αλλεργίες, που κάνουν την εμφάνισή τους όχι μόνο τις πρώτες ημέρες μετά το τατουάζ αλλά και χρόνια αργότερα. Υπεύθυνοι της κατάστασης είναι τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στα χρησιμοποιούμενα μελάνια. Ως εκ τούτου, αν η επιδερμίδα σου είναι ευαίσθητη ή αντιδραστική ή ακόμη κι αν έχεις κάποια πάθηση όπως η ψωρίαση, καλό θα ήταν να αποφύγεις το τατουάζ. 

2. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης

Το φαινόμενο βέβαια είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τα περισσότερα tattoo studio χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης. Δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο όμως τις επόμενες ημέρες του "χτυπήματος" να χρειαστεί να πάρεις αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη για να κρατήσεις τις μολύνσεις του δέρματος μακριά. 

 

3. Αποτρέπουν την προσεκτική εξέταση του δέρματος

ΤΑΤΟΥ 1

Ακόμη και οι πιο έμπειροι δερματολόγοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν διαφοροποιήσεις ή και ανωμαλίες σε ένα δέρμα που είναι ζωγραφισμένο εκτενώς. 

4. Δυσκολίες στην μαγνητική τομογραφία

Μερικά από τα συστατικά που βρίσκονται σε κάποιες χρωστικές μπορεί να είναι οξείδια μετάλλων - κυρίως αυτά του σιδήρου, που δίνουν το κόκκινο χρώμα στο μελάνι. Ο σίδηρος, ως μέταλλο, άγει τον ηλεκτρισμό και ως εκ τούτου αυξάνει την θερμοκρασία του δέρματος. Κάποιοι γιατροί μάλιστα υποστηρίζουν πως το τατουάζ μπορεί να λειτουργήσει και σαν κεραία και να θερμανθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι χρωστικές του μελανιού θα συλλέγουν όλο και περισσότερη ενέργεια από τους μαγνήτες.

5. SOS για τους λεμφαδένες

ΤΑΤΟΥ 2

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθη από την European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), τα πιο μικρά σε μέγεθος μόρια της χρωστικής ουσίας στα μελανά σημεία των τατουάζ μπορεί να συσσωρεύονται στους λεμφαδένες, οι οποίοι εκτελούν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά των μελανιών, το διοξείδιο του τιτανίου, χρησιμοποιείται επίσης σε πρόσθετα τροφίμων, αντηλιακά και μπογιές.

6. Κάποια μελάνια σχετίζονται με την εμφάνιση όγκων

Μία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 60% των μελανιών που χρησιμοποιούνται στα μελάνια των τατουάζ  τατουάζ περιέχουν ενώσεις αζώτου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να διασπαστούν σε αρωματικές αμίνες, γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Μάλιστα, μέσω της ίδιας έρευνας αποδείχθηκε πως πολλές παράνομες και τοξικές μελάνες έχουν εισχωρήσει και στην ευρωπαϊκή αγορά, γι΄αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να απευθύνεσαι μόνο σε tattoo artists τους οποίους εμπιστεύεσαι απόλυτα και είναι αναγνωρισμένος τόσο για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί όσο και για τους κανόνες υγιεινής που τηρεί. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλέψου τον γιατρό ή τον δερματολόγο σου.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος