Γιατί δεν χρειάζεται να κρατάς το φτέρνισμά σου

Είναι πολύ βλαβερό για την υγεία σου να προσπαθείς να βουλώσεις τη μύτη και το στόμα σου, την στιγμή που θέλεις να το ευχαριστηθείς με την ψυχή σου.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 14 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπερβάλλουμε -μιλάμε με βάση επιστημονικές αναφορές: ένας 34χρονος  Βρετανός, μεταφέρθηκε 7 μέρες στα επείγοντα επειδή είχε την τάση να διακόπτει τα φτερνίσματά του. Όπως πολλοί από μας κάνουμε συχνά μπροστά σε κόσμο, έτσι κι αυτός, προσπαθούσε να σφραγίζει τη μύτη και το στόμα του τη στιγμή που ένιωθε ότι εκρήγνυται ένα δυνατό φτέρνισμα από μέσα του. Πού οδηγήθηκε μετά από κάμποσες φορές; Στα επείγοντα. Με οξύ πόνο στο λαιμό, δυσκολία κατάποσης, δυσχέρεια αναπνοής, αδυναμία άρθρωσης λόγου. Οι γιατροί διαπίστωσαν οξεία λαρυγγοοισοφαγική παλινδρόμηση, ένα σύμπτωμα πολλαπλάσιες φορές οξύτερο από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (οι πρόσκαιρες καούρες και ξινίλες που κάποια στιγμή όλοι έχουμε νιώσει μετά από γερά φαγοπότια), με την ακτινογραφία να δείχνει ακραία διάτρηση στο τοίχωμα του φάρυγγα. 

Το επιστημονικό συμπέρασμα: Η παρεμπόδιση της εκροής αέρα που δημιουργεί μια φυσιολογική ενέργεια του αναπνευστικού συστήματος ως αποτέλεσμα υπερφαγίας, υπερποσίας αλκοόλ, καφεΐνης και αναψυκτικών, δημιουργεί φυσαλίδες στους πνεύμονες, καταστρέφοντας τα τοιχώματα των αναπνευστικών οδών και οδηγώντας στην πιο ακραίας μορφής παλινδρόμηση αερίων.

Σε κοινωνικό επίπεδο: Το ρέψιμο και το φτέρνισμα, μολονότι θεωρούνται απαράδεκτα -μετά βδελυγμίας- στον κοινωνικό περίγυρο, εντούτοις, αποτελούν θεμελιώδεις οδούς της αποβολής οξέων από το πεπτικό σου σύστημα. Όταν είναι να το βιώσεις, μην το κόψεις, απλά αποτραβήξου στο πλάι, μακριά από τους συνδαιτυμόνες. Και ευχαριστήσου το!

Παρεμπιπτόντως: αυτό είναι -ίσως- το το καλύτερο φτέρνισμα στην Ιστορία:

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταξίδια & Ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόκκινο κρέας κάνει λιγότερο ελκυστικούς τους άντρες

Δύσκολα τα πράγματα για τους φίλους της μπριζόλας.

10 ασκήσεις που διορθώνουν την κακή στάση του σώματος

Μην αφήνεις μερικές λάθος συνήθειες να καταστρέφουν τους μυς και τα οστά σου.