Πρέπει τελικά να πλένονται τα φρούτα πριν καταναλωθούν;

Τι λέει η επιστήμη.

Η τυπική σύσταση κάθε φορά που θα πας να φας κάτι. "Το έπλυνες;". Λογική σε αυτό υπάρχει αλλά ήρθε η στιγμή να εξερευνηθεί και το επιστημονικό υπόβαθρο. Και ναι, πριν φας ένα φρούτο, πρέπει να το τοποθετήσεις κάτω από την βρύση και να ανοίξεις το νερό.

Είναι γεγονός πως κάθε τι που καταναλώνουμε προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και ασφαλώς έρχεται σε επαφή με αυτό. Το πλύσιμο ενός φρούτου ή λαχανικού είναι απαραίτητο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ίσως και να μην είναι αρκετό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το CDC (Center for Disease Control, ναι, αυτό που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και έχεις δει σε ουκ ολίγες ταινίες/σειρές με ζόμπι ή επιδημικές καταστροφές).

Οι ειδικοί εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα για το πώς τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν από μικρόβια, με σημαντικότερο κάτι που μάλλον δεν περνά από το μυαλό των περισσοτέρων: Τα πόσα ζευγάρια χεριών έχουν αγγίξει την τροφή πριν αυτή φτάσει στην κουζίνα σου. Από τον καλλιεργητή και τον μεταφορέα, μέχρι τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ και τον ταμία, ίσως και και δεκάδες πελάτες που τα έχουν αγγίξει προηγουμένως. 

Πρέπει τελικά να πλένονται τα φρούτα πριν καταναλωθούν;

Το να πλένονται εξονυχιστικά τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να αποτρέψει μια σειρά μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένων του νοροϊού, που ευθύνεται για την γαστρεντερίτιδα και άλλες διαταραχές των εντέρων και του στομάχου. Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν όμως, το πλύσιμο δεν είναι αρκετό - πρέπει να γίνεται με κρύο νερό, κι αυτό γιατί υπάρχουν βακτήρια που αντέχουν στην θερμότητα του νερού. 

Επίσης, μετά το πλύσιμο τα χέρια δεν πρέπει απλώς να ξεβγάζονται αλλά τα καθαρίζονται εκτενώς με σαπούνι και (κρύο) νερό. Ειδικά στην περίπτωση μιας ευαίσθητης επιδερμίδας.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης