Γιατί η LDL χοληστερόλη είναι κάτι που μας αφορά σοβαρά

Πώς θα αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και θα παραμείνεις υγιής.

Γράφει: Esquire Editors 18 Δεκεμβρίου 2018

Ένας από τους μεγαλύτερους μπελάδες στη ζωή ενός άντρα, ειδικά όταν η ηλικία του ξεπερνά τα δεύτερα -άντα, είναι δίχως αμφιβολία τα υψηλά επίπεδα LDL-χοληστερόλης.

Η γνωστή και ως "κακή χοληστερόλη" αποτελεί έναν από τους πιο ύπουλους εχθρούς της υγείας και ένα πολύ σοβαρό καμπανάκι κινδύνου για την καρδιά. Κι αυτό γιατί δεν παρουσιάζει κάποια εμφανή συμπτώματα ενώ την ίδια στιγμή σχετίζεται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα, λειτουργώντας συσσωρευτικά με το πέρασμα των ετών. Αποτέλεσμα όλων αυτών να εξελίσσεται σαν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οφείλει να διευκρινιστεί ότι η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, σε χαμηλά όμως επίπεδα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων σε λειτουργίες όπως η σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορισμένων ορμονών καθώς και η απορρόφηση λιποδιαλυτών στο έντερο. Όμως, οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την κακή διατροφή, την έλλειψη ή ακόμη και την απουσία άσκησης καθιστούν την LDL-χοληστερόλη πραγματικά επικίνδυνη.

Πολύ περισσότερο από όσο μπορείς να φανταστείς καθώς πια οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας ακόμη και τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο, με 32.000.000 ανθρώπους να παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Μάλιστα, ένας στους τρεις από αυτούς που παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, θα υποστεί κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον, ακόμη κι αν ανήκουν στην κατηγορία ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνη ή παραδοσιακή θεραπεία μείωσης λιπιδίων. Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος παραμένει πάντοτε πραγματική απειλή.

Γιατί η LDL χοληστερόλη είναι κάτι που μας αφορά σοβαρά

Μια απειλή όμως που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μάλιστα εν τη γενέσει του. Στο πλαίσιο αυτό, η Amgen μαζί με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, ξεκίνησε την εκστρατεία LDL Alert για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης.

Η καμπάνια LDL Alert δημιουργήθηκε από την Amgen προκειμένου να νημερώσει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης αλλά και την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, προβάλλοντας τη σημασία του επείγοντος. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν τα καρδιαγγειακά επεισόδια στους ήδη ασθενείς, τονίζοντάς τους ότι η υψηλή LDL-χοληστερόλη δεν θα πρέπει να τους οδηγήσει στα επείγοντα, με τη σωστή θεραπεία.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα με εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού, καθώς και δημιουργία minisite της καμπάνιας με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ασθενείς.

Γιατί πολύ καλύτερη από την θεραπεία, είναι πάντοτε η πρόληψη.

Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες στο www.ldlalert.gr​​​​​​​.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ελληνικές παραλίες κυριαρχούν στα Google Trends

Η Ελλάδα κατέχει και επισήμως την πρωτιά στην αναζήτηση για τον καλύτερο προορισμό με τις ομορφότερες παραλίες στην Ευρώπη.

Γιατί ο Elon Musk πούλησε μετοχές Tesla αξίας 7 δισ. δολαρίων;

Έχει σχέση η κίνηση αυτή με τη δικαστική διαμάχη του με το Twitter;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Σε άλλα νέα, η Ισπανία τα έβαλε με τον κλιματισμό

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας κρίθηκαν απαραίτητα από την ισπανική κυβέρνηση για τους ευνόητους λόγους.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η μεγάλη μύτη μαρτυρά αυξημένα προσόντα, επιβεβαιώνει η επιστήμη

Μελέτη επιστημόνων από την Ιαπωνία αποδεικνύει βάσει στοιχείων αυτό που η πλειοψηφία σιγοψιθύριζε τόσο καιρό.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Πανεύκολα tips για να αποφύγεις τις καλοκαιρινές ιώσεις

Οι καλοκαιρινές ιώσεις, ανάμεσά τους και ο κορονοϊός βεβαίως βεβαίως, παραμονεύουν. Δες πώς μπορείς να ενισχύσεις εύκολα τον οργανισμό σου.

Ο Δημήτρης Αθανίτης διαβάζει Luis Buñuel

Ο σκηνοθέτης του "Invisible" που υπήρξε υποψήφια για έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βρίσκει κάποιες αυτοβιογραφίες σαν συναρπαστικά μυθιστορήματα.