Οι καλύτεροι (και οι χειρότεροι) Μαραθώνιοι του κόσμου

Μία έρευνα συγκέντρωσε και ανέλυσε όλα τα δεδομένα, καταλήγοντας στις κορυφαίες διαδρομές 42 χιλιομέτρων του πλανήτη αλλά και σε εκείνες που καλό θα ήταν να αποφύγει κάποιος.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 16 Δεκεμβρίου 2019

Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου -εκεί όπου ο Eliud Kipchoge κατόρθωσε πριν λίγους μήνες να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε λιγότερες από δύο ώρες- είναι μία από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες για οποιονδήποτε, επαγγελματία ή μη, δρομέα σε αυτόν το πλανήτη, σύμφωνα με μία μελέτη του The Sole Supplier. Ωστόσο, κατατάσσεται εκτός της πρώτης 10άδας στη λίστα με τους κορυφαίους αγώνες δρόμου της κατηγορίας. Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια έρευνα, ο εξαιρετικά δημοφιλής Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης δεν συμπεριλαμβάνεται καν στους 5 διασημότερους.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των Μαραθώνιων για την κατάρτιση κάθε μίας από τις λίστες ήταν ο μέσος χρόνος της διαδρομής, η παροχή ιατρικής περίθαλψης, οι χώροι ξεκούρασης, το κόστος συμμετοχής και η ποιότητα των διαθέσιμων καταλυμάτων σε συνδυασμό με κάποιες περιβαλλοντικές παραμέτρους όπως η ποιότητα του αέρα, η μέση θερμοκρασία, τα ποσοστά βροχόπτωσης και το υψόμετρο. Οι άνθρωποι του The Sole Supplier συγκέντρωσαν όλα τα δεδομένα για τους 81 συνολικά αγώνες αντοχής, πριν καταλήξουν στις λίστες με τους καλύτερους αλλά και τους χειρότερους Μαραθώνιους που υπάρχουν.

Οι καλύτεροι

Ο "νικητής" είναι ο Haspa Marathon που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Αμβούργο της Γερμανίας, συγκεντρώνοντας σκορ 7,57 βαθμών (με άριστα το 10) χάρη στο χαμηλό του κόστος (€66) και τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει στους δρομείς, με αποκορύφωμα το υψόμετρο μόλις 8 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει επίσης μέση θερμοκρασία τους 12 °C.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Haspa Marathon Hamburg (@haspamarathonhamburg) on

Τον ακολουθεί, στη δεύτερη θέση, ο Διεθνής Μαραθώνιος της αυστριακής πρωτεύουσας, Βιέννης, με 7,45 βαθμούς, ο οποίος μάλιστα βαθμολογείται με 10/10 όσον αφορά τις υποδομές υγιεινής. Συγκεντρώνει μάλιστα 8,32 βαθμούς στο κομμάτι των καιρικών συνθηκών, καθώς διοργανώνεται στα μέσα Απριλίου, όταν και η πιθανότητα βροχής είναι σχεδόν μηδαμινή. Εκτός αυτών, είναι και ο 5ος πιο γρήγορος της κατηγορίας, με μέσο χρόνο τερματισμού τις 4 ώρες και 1 δευτερόλεπτο. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν εκείνοι της Κρακοβίας (Πολωνία), του Βίλνιους (Λιθουανία) και της Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία). Στην δεκάδα δεν υπάρχει ο Μαραθώνιος της Αθήνας (συναντάται μόλις στην 28η θέση), αλλά αντιθέτως υπάρχει εκείνος της Θεσσαλονίκης, στο νο.8 και με βαθμολογία 6,79. 

Οι χειρότεροι

Με σκορ μόλις 3,69, ο Μαραθώνιος της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία "κερδίζει" τον τίτλο του χειρότερου όλων. Γι' αυτό οφείλεται ένας συνδυασμός παραγόντων που περιλαμβάνει την πολύ κακή ποιότητα του αέρα, τις υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 32,5°C, την ανεπαρκή ιατρική βοήθεια και τις προτάσεις διαμονής στην πόλη. Εκείνοι του Νέου Δελχί (Ινδία), της Σιγκαπούρης, του Ναϊρόμπι (Κένυα) και της Χο Τσι Μινχ (Βιετνάμ) συνθέτουν το top-5 της λίστας των Worst Marathons of the World.

Οι ταχύτεροι και οι πιο αργοί

Ο πιο γρήγορος Μαραθώνιος είναι εκείνος του Οντένσε, στο νησί Φιονία, στην ανατολική Δανία. Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι δρομείς τερματίζουν κατά μέσο όρο σε 3:51:22, μόλις 11'' νωρίτερα από τους αντίστοιχους του αγώνα της Λουκέρνης, στην Ελβετία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης. Την πιο γρήγορη πεντάδα ολοκληρώνουν οι Μαραθώνιοι της Αμβέρσας (Βέλγιο - 3:52:12), του Γκρατζ (Αυστρία - 3:54:13) και της Βιέννης (Αυστρία - 4:00:01. Και στις 5 περιπτώσεις παρατηρούνται κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως ο εξαιρετικά καθαρός αέρας, οι ήπιες θερμοκρασίες και το χαμηλό υψόμετρο. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vienna City Marathon 🏃 (@vienna_city_marathon) on

Στον αντίποδα, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι πιο αργοί Μαραθώνιοι διεξάγονται στην Ασία: Αυτός της Κουάλα Λουμπούρ είναι ο πιο αργός (5:41:47) και ακολουθείται από εκείνους της Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη - 5:21:18), του Άνγκορ (Καμπότζη - 5:13:28) και της Τσενάι (Ινδία - 5:11:27).

Οι ασφαλέστεροι και εκείνοι με τον πιο καθαρό αέρα

Ο H.C. Andersen Marathon του Οντένσε, εκτός από ταχύτερος, είναι και εκείνος με τον πιο καθαρό και "ασφαλή" για τους συμμετέχοντες αέρα, με το δείκτη μόλυνσης αυτού να έχει βαθμολογία μόλις 2 (σε διαφορετική κλίμακα από τις άλλες αξιολογήσεις), την ίδια στιγμή που ο αμέσως επόμενος, του Εδιμβούργου (Σκωτία), βαθμολογείται με 5. Έπονται η Κρακοβία, το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και η Οζάκα της Ιαπωνίας. Η χειρότερη ποιότητα αέρα συναντάται στο Νέο Δελχί, με τον δείκτη μόλυνσης να αγγίζει τις 152 μονάδες της σχετικής βαθμολογίας. 

Στο κομμάτι της ασφάλειας για τους δρομείς, αυτός που φιγουράρει στην κορυφή είναι ο Μαραθώνιος του Βίλνιους, με 84 ιατρικούς σταθμούς. Η Πράγα βρίσκεται στη 2η θέση με 35 και η Νέα Υόρκη στην 3η, με 25. Στο ακριβώς αντίθετο άκρο υπάρχουν οι αγώνες της Κύπρου, του Κάλγκαρι (Καναδάς) και της Βουλγαρίας, που έχουν μόλις 1 ιατρικό σταθμό.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης