Σε ποιο βαθμό το αλκοόλ επηρεάζει τους μυς σου;

Μία πολύ πρόσφατη μελέτη έρχεται να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 21 Ιανουαρίου 2020

Εάν κάθε φορά που βγαίνεις για ποτό  με την παρέα νιώθεις τύψεις για το γεγονός ότι το αλκοόλ θα επηρεάσει την ανάπτυξη των μυών σου, καλά κάνεις και ανησυχείς. Αλλά όχι και τόσο πολύ. Το αλκοόλ καλό για τους μυς δεν είναι, αλλά ούτε εκείνοι οι μύθοι που λένε ότι αφυδατώνει και συρρικνώνει τους μυς ισχύουν 100%. Αυτό τουλάχιστον ανακάλυψε μια πρόσφατη μελέτη, που αναπτύχθηκε σε τρία στάδια.

"Στην πρώτη μελέτη δώσαμε σε γυμναζόμενους εθελοντές να καταναλώσουν ένα γραμμάριο βότκας για κάθε κιλό σωματικού βάρους, μισή ώρα μετά το τέλος της προπόνησής τους στο γυμναστήριο", λένε οι επιστήμονες, "και διαπιστώσαμε ότι μεγεθύνθηκε ο μυϊκός τραυματισμός καθυστερώντας την επακόλουθη διαδικασία ανάκαμψης των μυών, γεγονός που επηρέασε την απόδοση την επόμενη μέρα".

Σε δεύτερη μελέτη -αυτή τη φορά δοκιμασμένη σε ποντίκια-, οι επιστήμονες ήθελαν να παρατηρήσουν πώς το αλκοόλ επηρέασε τη σύνθεση πρωτεϊνών στους μυς. Τα πειραματόζωα έλαβαν 3 γραμμάρια αλκοόλ προτού διεγερθεί ηλεκτρικά το μυικό τους σύστημα, και το συμπέρασμα ήταν ότι αυτή η ποσότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη σύνθεση πρωτεϊνών. "Αυτό σημαίνει ότι εάν πιεις πολύ μια νύχτα -πριν την επόμενη πρωινή προπόνηση-, θα περιοριστεί σημαντικά η σύνθεση πρωτεϊνών στους μυς", τονίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο στην τρίτη φάση της έρευνας, η οποία ανέλυσε την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην μυική υπερτροφία (πάλι σε ποντίκια), κατέδειξε ότι η πρόσληψη αλκοόλ σε λελογισμένες ποσότητες δεν ήταν ασυμβίβαστη με την ανάπτυξη των μυών. "Όχι με τον ίδιο τρόπο όπως αν δεν έπινες καθόλου αλκοόλ, αλλά όχι και με μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ανάπτυξη των μυών σου", αναφέρουν οι επιστήμονες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter O Reilly FRCms P.T. 🇮🇪 (@p.t.pete) on

Συμπερασματικά, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη σύνθεση πρωτεϊνών και καθυστερεί την αποθεραπεία των μυών μετά το γυμναστήριο, αλλά αν είσαι "υπεύθυνος" πότης δεν πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά τα οφέλη από την προπόνησή σου -τουλάχιστον όσον αφορά στην υπερτροφία.

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα