Πώς συμπεριφέρεται ο κορονοϊός στον οργανισμό, σύμφωνα με έναν ειδικό

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον COVID-19, όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα.

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, τι ακριβώς κάνεις; Ή πιο ορθά, τι ακριβώς κάνει ο COVID-19 σε σένα; Δεδομένου ότι η γνώση είναι δύναμη -ειδικά σε καταστάσεις πανδημίας- ο Dr. Ben Neuman, επικεφαλής του τμήματος Βιολογίας του Texas A&M University, μιλά στο βρετανικό Esquire και δίνει τις απαντήσεις που αρκετοί αναζητούν αυτή την περίοδο. 

Ο Dr. Neuman έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο, μελετώντας του κορονοϊούς για 24 χρόνια. Επομένως, γνωρίζει άριστα πώς αυτοί επιδρούν στον οργανισμό και τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, το σώμα είναι πάντοτε επιφυλακτικό απέναντι σε εισβολείς

"Κάθε κύτταρο ουσιαστικά αναφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα τι κάνει εκείνη τη στιγμή" λέει ο Neuman. "Υπάρχουν ειδικά μόρια που το κάνουν αυτό. Παίρνουν ένα μικρό δείγμα από ό, τι κι αν κάνουμε. Στη συνέχεια, αναφέρει σε άλλα συστήματα του σώματος τι συμβαίνει".

Όταν το σώμα εντοπίζει εισβολή -όπως ο κορονοϊός- λαμβάνει έκτακτα μέτρα

Συνήθως, όταν το σώμα ανιχνεύσει ένα εχθρικό ξένο κύτταρο, ενεργοποιεί την έμφυτη ανοσολογική απάντηση, προκειμένου να το καταπολεμήσει με έναν γενικό τρόπο. Αν αυτό αντιδράσει αναλαμβάνει δράση με πιο εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα μέσα, αναλόγως πάντοτε με την ανοσολογική απόκριση και την ταχύτητα αντίδρασης του κάθε οργανισμού. Αυτή η δεύτερη γραμμή άμυνας ενεργοποιεί με τη σειρά της μία άλλη διεργασία που κατασκευάζει τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία συμμετέχουν στην προσαρμοστική ανοσία. "Η δουλειά τους είναι να πολεμήσουν τον ιό και να βοηθήσουν κάθε κύτταρο που είναι μολυσμένο με αυτόν. Ουσιαστικά, αναγνωρίζουν, ανιχνεύουν και καταστρέφουν. Αν εξεταστεί το αίμα ανθρώπων που έχουν επιβιώσει από ιούς, θα διαπιστωθεί πως υπάρχει μεγάλο ποσοστό Τ λεμφοκυττάρων" αναφέρει ο Neuman.

Πώς συμπεριφέρεται ο κορονοϊός στον οργανισμό, σύμφωνα με έναν ειδικό

Ο κορονοϊός προσπαθεί να γίνει μη ανιχνεύσιμος

Όπως και κάθε άλλος ιός, έτσι και ο COVID-19 είναι ασυγκράτητος και ναρκισσιστής. Αυτό σημαίνει πως θέλει να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αντίτυπά του γίνεται. Η βασική του πρόθεση δεν είναι να σκοτώσει ανθρώπους αλλά πολύ συχνά κάνει ακριβώς αυτό. Στην πραγματικότητα, κάνει είναι μία προσπάθεια να διατηρηθεί ο ίδιος ζωντανός, γι' αυτό και προσαρμόζεται στα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπαράγεται και να γεννά περισσότερους ιούς. Κάθε ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα σύστημα που ονομάζεται μονοπάτι ιντερφερόνης. "Είναι σαν μία κραυγή βοήθειας του ανοσοποιητικού συστήματος προς τα κύτταρα ή το αντίθετο. Ένα μοριακό δίκτυο επικοινωνίας" τονίζει ο Neuman. "Ο κορονοϊός προσπαθεί να βραχυκυκλώσει αυτό το μονοπάτι και να το κάνει να σωπάσει ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί με την ησυχία του. Αν ο οργανισμός κατορθώσει να λάβει το μήνυμα εγκαίρως μπορεί να τερματίσει άμεσα την πλειοψηφία των ιών με μία πειστική ανοσοαπόκριση. Αν όμως υπάρξει λανθασμένη προσέγγιση, ο κορονοϊός κερδίζει και εξαπλώνεται".

Σε ποια μέρη του σώματος ζει ο κορονοϊός

"Όπως και η γρίπη, προσπαθεί να εισέλθει στον οργανισμό από τις εισόδους που του επιτρέπουν πρόσβαση στους πνεύμονες - από τα μέρη δηλαδή που μπαίνει αέρας. Και είναι πολύ καλός σε αυτό αλλά δεν είναι τέλειος, καθώς δεν διαθέτει εγκέφαλο. Έτσι, μπορεί να πάρει λάθος κατεύθυνση και να καταλήξει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι ένα μέρος όπου οι οργανισμοί περιμένουν εισβολείς και έχουν ισχυρότερα και πιο άμεσα όπλα ώστε να αμυνθούν" είναι η άποψη του Neuman. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να μην είναι αποτελεσματική η αντίσταση εκεί και ο κορνοϊός να φτάσει μέχρι το συκώτι, τη σπλήνα ή το έντερο. "Όταν υπήρξε η επιδημία του SARS, ένα ποσοστό των ασθενών της τάξεως του 5% εμφάνισαν προβλήματα όπως διάρροια και στη συνέχεια σοβαρές επιπτώσεις στην αναπνοή και τον καρδιακό παλμό. Αυτό συνέβη γιατί όλα τα συστήματα άμυνας του οργανισμού είχαν καταρρεύσει".

Αν έχεις εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ο οργανισμός σου δεν χειρίζεται καλά ιούς όπως αυτός

Σε ιδανικές συνθήκες, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να δημιουργήσει μία ισορροπημένη ανοσολογική απάντηση στους εισβολείς. Αν όμως υποφέρει από άλλες παθήσεις, όπως καρκίνο ή HIV, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, μη μπορώντας να λειτουργήσει αποτελεσματικά απέναντι στη νέα εισβολή. "Αυτό σημαίνει πως μία άμεση και στιβαρή απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες αυτού του είδους είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην κολλήσει. Το να ενημερωθεί έγκαιρα και με ακρίβεια είναι το πρώτο βήμα".

Ακόμη και με ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, ο κορονοϊός μπορεί να πάρει τον έλεγχο

Τα αναπνευστικά προβλήματα που φέρνει μαζί του ο COVID-19 αναγκάζουν το ίδιο το σώμα να προσπαθήσει να προστατευθεί. Όταν ο ιός μολύνει ένα σημαντικό μέρος του πνεύμονα, το σώμα στέλνει κύτταρα προς τα εκεί για να αμυνθεί. "Είναι λες και ο οργανισμός προσπαθεί να δημιουργήσει μία αντιπυρική ζώνη, ακριβώς όπως συμβαίνει στην περίπτωση μίας καταστροφικής πυρκαγιάς. Τα κύτταρα του ίδιου του σώματος θα επηρεάσουν τους υγιείς ιστούς ώστε να μην μπορεί να τους προσβάλει ο ιός".

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ 2

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πνευμονική ικανότητα μειώνεται

Ενώ η τακτική της "καμμένης γης" προστατεύει από την πρόοδο της εισβολής, ταυτόχρονα μειώνει την πνευμονική ικανότητα. Το σώμα προσπαθεί να επαναφέρει τα προηγούμενα -φυσιολογικά- επίπεδα λειτουργίας αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε μία απλή και ανώδυνη διαδικασία. "Είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις επισκευές σε έναν μεσαιωνικό καθεδρικό ναό. Θα πρέπει να γεμίσεις όλο το εσωτερικό με σκαλωσιές και στηρίγματα, που μπορούν να υποστηρίξουν τα πάντα. Μετά θα πρέπει να πάρεις τούβλα και με μεγάλη προσοχή να τα προσαρμόσεις. Τέλος, θα πρέπει να αφαιρέσεις τα στηρίγματα. Πάντα όμως θα υπάρχει ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά και να καταρρεύσουν τα πάντα".

Τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε καλή κατάσταση

Η ιδέα του να δώσεις κάποιο boost στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, μπορεί μερικές φορές να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα - κάπως έτσι άλλωστε προκύπτουν και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορείς ωστόσο να προσφέρεις στον εαυτό σου την απαραίτητη χαλάρωση και ξεκούραση που πάντοτε έχει ανάγκη. "Αυτό ακριβώς κάνεις και στο νοσοκομείο. Βρίσκεσαι σε ένα κρεβάτι και λαμβάνεις αρκετά υγρά. Και είναι απλώς θέμα χρόνου να φύγει ο ιός, αν βεβαίως είναι εφικτό αυτό" υποστηρίζει ο Neuman, που επιπροσθέτως κάνει λόγο για τη σημαντικότητα του να πλένει κάποιος συχνά τα χέρια του.

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.