Πώς θα πιάσει κανείς δουλειά στην Amazon

Πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν ανοιχτές, σε τι επίπεδα παίζουν οι μισθοί και τι πρέπει να κάνεις για να γίνεις δεκτός.

Αν πληκτρολογήσεις αυτή τη στιγμή στο Google "Amazon θέσεις εργασίας" θα έρθεις αντιμέτωπος με 638 χιλιάδες αποτελέσματα. Κάτι που δείχνει ότι ένα κάποιο ενδιαφέρον το έχουμε για να πιάσουμε δουλειά στο μαγαζάκι του Jeff Bezos. Διαθέτουμε, όμως, και τα χαρακτηριστικά για να ενσωματωθούμε στην εταιρική κουλτούρα του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου; Κι αν δεν τα διαθέτουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τα αποκτήσουμε;

Γιατί τόσο ενδιαφέρον 

Το ενδιαφέρον για να δουλέψει κάποιος στην Amazon, βέβαια, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, ενώ δυναμιτίζεται από τη συνεχή επέκταση της εταιρείας. Χαρακτηριστικό είναι το ότι από τους δεκαπέντε χιλιάδες εργαζομένους της, οι τρεις χιλιάδες προσλήφθηκαν το 2021 (και έχουμε ακόμη Ιούλιο), ενώ οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων είναι πραγματικά άπειρες.

Γιατί θέλει τόσος πολύς κόσμος να δουλέψει για την Amazon, όμως; Μην είναι οι μισθοί; Μην είναι το κύρος του να δουλεύεις για την εταιρεία που ίδρυσε ο κάποτε πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου; Μην είναι το ότι σου επιτρέπει την απόλυτη επαγγελματική αυτοπραγμάτωση;

Όπως διαβάζουμε στο ισπανικό Esquire, η Amazon αποτελεί τη #1 εταιρεία στην οποία θέλουν να εργαστούν οι Ισπανοί. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα που δίνει η εταιρεία στους εργαζομένους της να βελτιώνονται συνεχώς στη δουλειά τους και να ανελίσσονται στην ιεραρχία της.

Επαγγελματική εξέλιξη και φόβος

Πράγματι, οι εργαζόμενοι φαίνεται να εξελίσσονται διαρκώς στην ιεραρχία της εταιρείας, ενώ σε περίπτωση που αποφασίσουν να αποχωρίσουν, μόνο και μόνο το ότι θα αναφέρουν στο βιογραφικό τους το ότι έχουν δουλέψει στην Amazon θα είναι ικανό για να τους εξασφαλίσει το επαγγελματικό τους μέλλον. Αν και οι λίγοι που φεύγουν, συχνά επιστρέφουν.

Το μόνο αρνητικό που σημειώνουν οι νεοεισερχόμενοι στην εταιρεία του Jeff Bezos είναι το ότι στην αρχή αισθάνονται έναν φόβο επίδοσης καθώς όλοι όσοι δουλεύουν μαζί τους είναι πραγματικά κορυφή στον τομέα τους. Αυτός ο φόβος κρατάει μέχρι να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα που έχουν οι ίδιοι για τον αμερικανικό κολοσσό και να πάρουν τα πάνω τους.

Πώς θα πιάσει κανείς δουλειά στην AmazonBloomberg

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, φέτος και μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχουν ανοίξει τρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ποικίλα πόστα. Ζητούνται από νομικοί και υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού μέχρι logistics operators και developers λογισμικού. Το πρώτο βήμα για να γίνεις δεκτός σε μία συνέντευξη πρόσληψης είναι το επαγγελματικό σου προφίλ να καλύπτει τις απαιτήσεις της περιγραφής της θέσης εργασίας.

Πώς να στείλεις το βιογραφικό σου 

Η πλατφόρμα Amazon Jobs την οποία μπορείς να επισκεφτείς με ένα κλικ εδώ, θα σε εξοικειώσει με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις. Επίσης, εκεί θα βρεις tutorials και tips για να αντεπεξέλθεις στη διαδικασία επιλογής. Έχε στο νου σου ότι θα πρέπει να είσαι πολύ σαφής όταν αναφέρεις τα επιτεύγματά σου και να δίνεις παραδείγματα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον, σε περίπτωση που καταφέρεις να περάσεις από συνέντευξη, είναι το ότι συχνά οι άνθρωποι που κάνουν τις συνεντεύξεις είναι οι μελλοντικοί σου συνεργάτες, αυτοί που κατέχουν ήδη ένα πόστο στο τμήμα που θα τοποθετηθείς.

Παρόλα αυτά, πολλές νέες προσλήψεις γίνονται "εσωτερικά", από προτάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι επιβραβεύονται με bonus που αγγίζουν έως και τις δύο χιλιάδες Ευρώ σε περίπτωση που κάποιος που πρότειναν τελικά προσληφθεί.

Πώς να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη πρόσληψης

Σε συμβουλεύουμε να δεις όλα τα σχετικά tutorials στο YouTube και όπου αλλού κυκλοφορούν έτσι ώστε να κατανοήσεις τις 14 αρχές της εταιρικής κουλτούρας της Amazon, που περιλαμβάνουν το ότι πρέπει πάντα να δουλεύεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, να καινοτομείς, να απλοποιείς καταστάσεις και να προσλαμβάνεις ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εσένα.

Θα βρεθείς αντιμέτωπος με 5 εργαζόμενους της Amazon επί 45 λεπτά, μιλώντας στα αγγλικά που είναι η επίσημη γλώσσα της εταιρείας, ενώ πριν περάσει ο επόμενος υποψήφιος θα μεσολαβήσουν 15 λεπτά.

Εκείνοι, απλώς θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν το αν ταιριάζεις στην κουλτούρα της εταιρείας, χωρίς να γίνει καμία αναφορά στη θέση για την οποία εξετάζεσαι ή στον μισθό που της αντιστοιχεί. 

Εφόσον κρίνουν ότι μπορείς να ενταχθείς στην ομάδα, τότε και μόνο θα σου δώσουν μία προσφορά θέσης εργασίας στην οποία θα αναφέρονται ο μισθός και τα λοιπά προνόμια που θα απολαμβάνεις. Το μόνο που μένει είναι να την αποδεχθείς ή να την απορρίψεις. Τόσο απλό.

Οι μισθοί, τα προνόμια και η άνοδος στην ιεραρχία 

Στον πλανήτης της Amazon, οι "συνεργάτες" όπως αποκαλούνται μεταξύ τους οι υπάλληλοι, χωρίζονται ιεραρχικά σε επίπεδα από το 1 έως το 11 (που είναι η κορυφή της εταιρείας), με τις προαγωγές να αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Όσον αφορά τους μισθούς, μην περιμένεις κάτι το τρελό. Είναι οι στάνταρ καλοί μισθοί που παίζουν στην αγορά ανάλογα με το κάθε πόστο, ούτε πιο υψηλοί ούτε πιο χαμηλοί. Εκτός από τον βασικό σου μισθό, τα bonus δεν δίνονται σε χρήματα αλλά σε μετοχές της εταιρείας, οι οποίες καθώς θα αυγατίζουν θα σου αποδίδουν τα μερίσματά σου.

Αν, πάντως, ονειρεύεσαι να εργαστείς στην Amazon για να απολαμβάνεις τίποτα gift cards και εκπτώσεις στα προϊόντα της, μάλλον θα απογοητευτείς. Ο Jeff Bezos δεν προωθεί τον καταναλωτισμό στους κόλπους της εταιρείας του. Δεν θα έχεις καν δωρεάν την υπηρεσία του Amazon Prime. Θα λάβεις μόνο μία κάρτα διάρκειας ενός έτους που θα σου προσφέρει 10% έκπτωση σε προϊόντα της Amazon συνολικού κόστους έως 100 Ευρώ.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης