Είσαι σίγουρος πως μπορείς να εμπιστευθείς το αφεντικό σου;

Κάποια χρήσιμα tips για να αντιληφθείς ακριβώς πού βρίσκεται η σχέση εμπιστοσύνης σας.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 16 Δεκεμβρίου 2021

Είτε σου αρέσει, είτε όχι, το Αφεντικό είναι ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του το επαγγελματικό σου παρόν και μέλλον. Την καριέρα σου δηλαδή. Μοιραία, λοιπόν, το πόσο καλά ξέρεις να "διαβάζεις" τη συμπεριφορά του αποτελεί ένα ταλέντο ιδιαίτερα χρήσιμο, το οποίο θα σε βοηθήσει από τη μια να αποφύγεις τις "κακοτοπιές" στην υφιστάμενη δουλειά σου και από την άλλη να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο στην αναζήτηση του επόμενου βήματος στην καριέρα σου.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ιδού τρεις συμβουλές που θα σου φανερώσουν αν ο "Μεγάλος" έχει μπέσα ή αν απλά σου πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Αν το αφεντικό σου είναι ιδιαίτερα "δημιουργικός" άνθρωπος, τότε είναι πολύ πιθανό να θελήσει να σε εξαπατήσει

Δεν το λέμε εμείς αλλά μια σειρά από σχετικές μελέτες σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οποίων οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν την τάση να εξαπατούν τους γύρω τους (με βάση μια δημοφιλή θεωρία δε, το γεγονός αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερα ζωηρή φαντασία των ατόμων αυτών, η οποία τους επιτρέπει να δημιουργούν "εναλλακτικές αλήθειες").

Είσαι σίγουρος πως μπορείς να εμπιστευθείς το αφεντικό σου;

Ειδικότερα για τους ψυχολόγους δε, οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι θεωρούνται σε γενικές γραμμές πιο αντισυμβατικοί ως προς τη συμπεριφορά τους, με λιγότερους ηθικούς ενδοιασμούς και με έμφυτη την τάση να "σπάνε" τους κανόνες όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, όχι μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους αλλά επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια τους "φτιάχνει" ψυχολογικά.

> Διάβασε ακόμη: 3 τρικ του Harvard για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου

Τα νέα λοιπόν ίσως και να μην είναι τόσο καλά αν ο "μεγάλος" στη "γαλέρα" είναι (ή έστω, θέλει να λογίζεται) "creative” τύπος.

Το υψηλό επικοινωνιακό χάρισμα είναι συνήθως συγκαλυμμένη ψυχοπάθεια

Από μια εξελικτική άποψης, το χάρισμα ουσιαστικά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που οφείλει την εξέλιξή του στην ανάγκη του ατόμου να συγκαλύψει τις ψυχοπαθητικές του τάσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο -εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να καλύψεις ελλείψεις, σφάλματά σου ή εσκεμμένες ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα κάποιου τρίτου όταν οι γύρω σου πίνουν "νερό στο όνομά σου".

Kevin SpaceyErnesto Ruscio/Getty Images

Ωστόσο, αν διαθέτεις υψηλό χάρισμα, τη δύναμη να επηρεάζεις ανθρώπους μόνο και μόνο με τα λόγια σου και με τον τρόπο που, εν τέλει, επικοινωνείς μαζί τους, τόσο σε λεκτικό όσο και σε μη λεκτικό επίπεδο, τότε θα πρέπει να διαθέτεις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις ηθικές σου αναστολές (αυτό που οι παλιοί αποκαλούσαν "ακεραιότητά"), προκειμένου να μην εκμεταλλευτείς τελικά τους γύρω σου προς όφελός σου.

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο λοιπόν, κάποιοι χαρισματικοί άνθρωποι διαθέτουν αυτές τις "ηθικές αναστολές", ενώ κάποιοι άλλοι δεν τις διαθέτουν. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, προφανώς, ανήκουν και κάποια "αφεντικά" και "προϊστάμενοι".

> Διάβασε ακόμη: Κι αν το multitasking 'σκοτώνει' τους καλούς υπαλλήλους;

Άνθρωποι που, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το επικοινωνιακό τους χάρισμα, από τη μία μπορούν να "σαγηνεύουν" τόσο τους υφισταμένους όσο και τους προϊσταμένους τους, καθησυχάζοντας τους ή "φτιάχνοντας" το ηθικό τους, ενώ από την άλλη δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να σπάσουν όποιο κανόνα κρίνουν ότι στέκεται εμπόδιο στην πορεία τους, ακόμη κι αν αυτός στρέφεται εναντίον των ανθρώπων τους οποίους μόλις "καλόπιασαν".

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης