Αν νομίζεις ότι μόνο εσύ αδιαφορείς για τη δουλειά σου, η επιστήμη διαφωνεί

Ποιοι λόγοι έχουν οδηγήσει το εργατικό δυναμικό να αδιαφορεί για τη δουλειά του και πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο;

Δεν είναι μόνο το φαινόμενο του εργασιακού καψίματος ή του quiet quitting που ταλανίζουν το εργατικό δυναμικό τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχει μια γενικότερα τάση για αδιαφορία στη δουλειά. Την παρατηρούμε γύρω μας όλο και πιο πολύ, ενώ πλέον μας την επιβεβαιώνει και μία έρευνα της Gallup. Άραγε, τι μας έχει οδηγήσει μέχρι εδώ και πώς μπορεί να αντιστραφεί η συγκεκριμένη κατάσταση;

Η μεγάλη πτώση του ενδιαφέροντος για τη δουλειά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup, η αφοσίωση των εργαζομένων στην εταιρεία που εργάζονται έπεσε κατά 2% από το 2020 στο 2021 και κατά το ίδιο ακριβώς ποσοστό από το 2021 στο 2022.

Οι κύριοι λόγοι της μείωσης του ενδιαφέροντος έχουν να κάνουν με το ότι οι εργαζόμενοι δεν εξελίσσονται, δεν έχουν σαφείς προσδοκίες για τη δουλειά τους, δεν μπορούν να συνδεθούν με την αποστολή της εταιρείας τους ή, πολύ απλά, αισθάνονται ότι δεν εκτιμάται η αξία τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τους εργαζόμενους σε μια εταιρεία πιο ευτυχισμένους. Τα τρία σημαντικότερα από αυτά είναι η επαναξιολόγηση της εργασιακής κουλτούρας, οι τετ-α-τετ συναντήσεις με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά και τα meetings.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει σε μια εταιρεία που οι εργαζόμενοί της έχουν αρχίσει να χάνουν λάδια είναι η αυτοκριτική. Η αποστολή της είναι η ίδια με όταν ξεκίνησε; Έχει κάτι αλλάξει εν τω μεταξύ; Συνεχίζει να λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει; Αφού γίνει αυτό, στη συνέχεια πρέπει να αρχίσουν οι συναντήσεις με το προσωπικό.

Οι κατ' ιδίαν, ανάμεσα στον/στην επικεφαλής της εταιρείας και τον/την κάθε εργαζόμενο/η ξεχωριστά, πέραν του ότι κάνουν τις/τους εργαζομένους να αισθανθούν ότι ο ρόλος τους είναι σημαντικός, ενδέχεται να αποκαλύψουν και άλλες καταστάσεις, όπως τις τοξικές ή κακοποιητικές συμπεριφορές των ενδιάμεσων σε εξουσία υπαλλήλων προς τους κατώτερους, κάτι που μπορεί να μη φτάνει στην κεφαλή της εταιρείας.

Τέλος, στα meetings που συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι, μπορούν να συζητούνται θέματα που αφορούν όλο το προσωπικό, όπως πιθανές λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνται ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα μιας εταιρείας. Την ίδια στιγμή, αυτά τα meetings, μέσω της συμβολικής τους σημασίας, ενώνουν το προσωπικό σε έναν κοινό στόχο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.