Quiet Quitting, η νέα μεγάλη 'παραίτηση' της εποχής

Τάση στο TikTok, αντίδραση στα συνθλιπτικά εργασιακά περιβάλλοντα ή παράλογη μάστιγα που δεν οδηγεί πουθενά;

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 06 Σεπτεμβρίου 2022

Αν δεν σου αρέσει η δουλειά που τώρα κάνεις, σταμάτα πια να προσπαθείς συνεχώς για το καλύτερο, χωρίς πολλές φασαρίες. Κάτι τέτοιο, στο περίπου, πρεσβεύει το quiet quitting, η λεγόμενη 'ήσυχη παραίτηση', που συνιστά το να συνεχίζεις να εκτελείς τα εργασιακά καθήκοντά σου αλλά να μη μετέχεις καθόλου σε μια πιεστική εταιρική κουλτούρα, στην οποία η δουλειά ταυτίζεται με τη ζωή σου. 

Από τη μεγάλη παραίτηση στο quiet quitting

Το trend του quiet quitting έχει ήδη εν πολλοίς αντικαταστήσει εκείνο της μεγάλης παραίτησης, που μας είχε βρει εν μέσω πανδημίας και συνίστατο στο ότι οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι η δουλειά τους δεν τους έκανε ευτυχισμένους. Μάλιστα, η μεγάλη παραίτηση ήταν τόσο σαρωτική που π.χ. στην Αμερική οδήγησε μέσα σε έναν χρόνο, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, 71,6 εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν τις δουλειές τους. 

Αυτό που και τα δύο trends κάνουν ξεκάθαρο είναι το ότι η πίεση στον χώρο εργασίας, η οποία ενίοτε αποβαίνει συνθλιπτική για την προσωπικότητα των εργαζομένων, αποτελεί έναν τρόπο του εργάζεσθαι ο οποίος στην πράξη δεν λειτουργεί, καθώς αφήνει τους εργαζόμενους εξουθενωμένους.

Quiet Quitting, η νέα μεγάλη 'παραίτηση' της εποχήςiStock

Είναι το quiet quitting μια νέα μάστιγα;

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκόσμια σχετική αναφορά της εταιρείας Gallup, αφοσιωμένο στην εργασία του δηλώνει μόνο το 21% των εργαζομένων. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο TikTok έχει δημιουργηθεί ένα trend που θέλει τους χρήστες του να γιορτάζουν το γεγονός ότι με το quiet quitting απλώς κάνουν τη δουλειά τους και τίποτα παραπάνω. Τέλος, το 74% όσων απάντησαν σε μια δημοσκόπηση του Fortune στο Twitter, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση quiet quitting. 

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το quiet quitting, σε περιπτώσεις που κάποιος τα δίνει επί χρόνια όλα για την εταιρεία στην οποία εργάζεται χωρίς να επιβραβεύεται με κανέναν έμπρακτο τρόπο η αφοσίωσή του σε αυτή, ως αντίδραση, είναι απολύτως λογικό.

> Διάβασε ακόμα: H 'Μεγάλη Παραίτηση' στην Ελλάδα

Ένα φαινόμενο κατανοητό που στην πράξη δεν λειτουργεί

Δίκιο φαίνεται να έχουν και όσοι, ενώ υποστηρίζουν την ανάγκη για μια πιο υγιή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή, την ίδια στιγμή εξηγούν ότι τη λύση στο αδιέξοδο δεν τη δίνει το quiet quitting αλλά η καλύτερη επικοινωνία. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο κάποιος απλώς να θέσει τα όριά του στον χώρο της εργασίας του. Αντίθετα, με το να κάνει quiet quitting απλώς σπαταλά τον χρόνο και το μέλλον του στην εταιρεία στην οποία εργάζεται, καθώς παραμένει καταδικασμένος να βαλτώσει στον πάτο της ιεραρχίας της.

> Διάβασε ακόμα: Τι να κάνεις αν μισείς τη δουλειά σου, σύμφωνα με το Harvard

Καλό, πάντως, είναι να βλέπουμε τόσο το quiet quitting όσο και τη μεγάλη παραίτηση ως κομμάτια ενός μεγαλύτερου εργασιακού κινήματος που έχει να κάνει με την απόρριψη των τρεχόντων εργασιακών πρακτικών και με την άσκηση πίεσης για πιο υγιή εργασιακά περιβάλλοντα, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που το burnout κατέστη ο 'νέος πονοκέφαλος'.

Σύμφωνα, δε, με μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας πάνω στην εργασία και την καλή ψυχοσωματική κατάσταση, το 36% των συμμετεχόντων ανέφεραν διανοητική κούραση, το 32% συναισθηματική εξάντληση και το 44% σωματική κούραση. Αν το quiet quitting αποτελεί αντίδραση των εργαζομένων σε όλα αυτά, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο, που λίγη σχέση έχει με τα βιντεάκια που κάνουν trending στο TikTok. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου