Τips για σωστό φιλοδώρημα

Οι μικρές λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 08 Μαρτίου 2022

Φιλοδώρημα, ένα πολύ μικρό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις. Άλλωστε, όπως μάθαμε από το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Quentin Tarantino, το ζήτημα των tips είναι ικανό να δώσει την ίσως καλύτερη κινηματογραφική εισαγωγή των 90s. Μέχρι σήμερα, η σκηνή από το Reservoir Dogs (1992) όπου ο Steve Buscemi αρνείται να δώσει φιλοδώρημα μπορεί να σε καθηλώσει στον καναπέ για κάτι λιγότερο από τέσσερα ολόκληρα λεπτά χωρίς να γνωρίζεις ακριβώς το γιατί.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματική ζωή όταν καλείσαι να αφήσεις μερικά χρήματα ως ελάχιστο ευχαριστώ στους ανθρώπους που σε εξυπηρετούν; Οι άγραφοι κανόνες του φιλοδωρήματος είναι κανονική σπαζοκεφαλιά. Έτσι, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μη χάνεις τον δρόμο σου και να παραμένεις gentleman κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις.  

Μην το παρακάνεις

Τips για σωστό φιλοδώρημα

Η μέση οδός είναι συνήθως η καλύτερη λύση. Το να αφήσεις σε tips περίπου όσο άφησες για τον λογαριασμό είναι μία ξεκάθαρη υπερβολή που δεν τιμά ούτε εσένα αλλά ούτε και το εστιατόριο που μόλις δείπνησες. Όσο για την αντίθετη περίπτωση; Αν πιστεύεις ότι είναι ΟΚ να αφήσεις 20 cents στον σερβιτόρο για λογαριασμό ύψους 19,80 ευρώ και μάλιστα να τον κοιτάς λες κι είσαι ευεργέτης, καλό είναι να το σκεφτείς ξανά.

Μην κάνεις επίδειξη

Φιλοδώρημα good fellas

Ναι, το φιλοδώρημα είναι περισσότερο μία ωραία κίνηση και λιγότερο μία υποχρέωση. Έτσι, όπως κάθε ωραία κίνηση, καλό είναι να συνοδεύεται από την απαραίτητη ευγένεια. Δεν υπάρχει λόγος να είσαι υπερβολικά φιλικός με τους ανθρώπους του service, δεν χρειάζεται να τους κλείνεις το μάτι ή να φωνάζεις ώστε να ακουστεί σε όλο το μαγαζί το πόσο γαλαντόμος είσαι.

Η χώρα που βρίσκεσαι έχει μεγάλη σημασία

Φιλοδώρημα tip Ντι Κάπριο

Υπάρχει μία παροιμία στα Αγγλικά που, σε ελεύθερη μετάφραση, συμβουλεύει: "Όταν είσαι στη Ρώμη, να συμπεριφέρεσαι σαν Ρωμαίος". Σε αρκετές χώρες είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις το 10% του λογαριασμού ως tip θες δεν θες. Στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία τα tips είναι σχεδόν άγνωστη λέξη ενώ σε αρκετές περιοχές της Ασίας μπορεί να θεωρηθούν ακόμα και ως υπέρτατη προσβολή. Καλό είναι, λοιπόν, να ενημερώνεσαι για τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών που θα επισκεφτείς.

Μην δώσεις tip πριν τελειώσεις το φαγητό σου

Φιλοδώρημα Νονός

Το να είσαι καλός με εκείνους που δεν σου συμπεριφέρονται ωραία είναι πάρα πολύ άδικο για τους ανθρώπους που θα σε εξυπηρετήσουν σωστά. Ακόμα κι αν είσαι σίγουρος για την ποιότητα υπηρεσιών ενός μαγαζιού, καλό είναι να μην αφήνεις tip πριν τελειώσει η βραδιά. Κάθε πράγμα στην ώρα του και δεν χρειάζεται κανείς να σε θεωρεί δεδομένο. Έτσι, δεν θα μετανιώσεις ποτέ για εκείνο το μεγάλο φιλοδώρημα που έδωσες σε έναν αγενή και αντιπαθή σερβιτόρο.

Μην αφήσεις φιλοδώρημα χωρίς να ενημερώσεις

ΦΙλοδώρημα tips

Εδώ υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικοί λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ευγένεια: Αφού κάνεις μία ευγενική κίνηση μπορείς να τη συνοδεύσεις και με ένα χαμόγελο ή ένα νεύμα σαν μικρό ευχαριστώ προς τον άνθρωπο που σε έκανε να περάσεις καλά. Ο δεύτερος, πάλι, είναι καθαρά πρακτικός: Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω ικανοί να κλέψουν τα tips των εργαζόμενων στο service. Καμιά φορά, μάλιστα, είναι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear