H τέχνη του debate από τον Steve Jobs

44 χρόνια μετά την ίδρυση της Apple, θυμόμαστε το πώς ο ιδρυτής της μάγευε το κοινό.

"Είναι γνωστό ότι δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάτε όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα" λέει ένας θεατής, με διάθεση οξείας κριτικής, στον Steve Jobs, ο οποίος κρατάει ανάποδα μία καρέκλα, ακριβώς όπως θα έκανε ένας θηριοδαμαστής που έρχεται αντιμέτωπος με το λιοντάρι. Δε γνωρίζουμε αν στην αρχή της σταδιοδρομίας του φανταζόταν ότι μία μέρα θα βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Ακούγεται σαν ψέμα ή μάλλον σαν αστείο, αλλά την 1η Απριλίου του 1976 εκείνος, ο Ronald Wayne και ο Steve Wozniak αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία εταιρεία βασιζόμενοι σε έναν πρωτότυπο υπολογιστή που ο τελευταίος είχε φτιάξει κυριολεκτικά με τα χέρια του. Τα υπόλοιπα είναι μία (συναρπαστική) ιστορία.

Εμείς, όμως, θα ασχοληθούμε με μία συγκεκριμένη πτυχή αυτής της αφήγησης: Τον τρόπο με τον οποίο μάγευε τα πλήθη ο Steve Jobs. Έτσι, βρισκόμαστε στο 1997, και ο άνθρωπος που υπήρξε ο ιθύνων νους πίσω από την εκτόξευση της Apple μόλις έχει γυρίσει σε αυτήν μετά από μία "εξορία" που διήρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια. Τότε και σε εκείνη τη φάση, ήταν αναγκασμένος να δεχθεί τα πυρά του εξειδικευμένου κοινού όσο και ένα γενικότερο κλίμα δυσπιστίας προς το πρόσωπό του.

Ο συγκεκριμένος θεατής αφού φρόντισε να εκθειάσει τον Jobs λέγοντας ότι είναι ένας φωτισμένος και πολύ επιδραστικός άνθρωπος, στη συνέχεια αναφερόμενος σε θέματα που είχαν να κάνουν με την προγραμματιστική γλώσσα Java τον κατηγόρησε, λίγο ως πολύ, ότι δε γνωρίζει τι του γίνεται ενώ σε μάλλον ειρωνικό τόνο του ζήτησε να αποκαλύψει τι ακριβώς έκανε στη ζωή του τα τελευταία χρόνια. Μία δοκιμασία για τα νεύρα, μία άβολη στιγμή για κάθε άνθρωπο, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για κάθε debate, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν εκατοντάδες μάτια καρφωμένα πάνω σου.

Κάπου εδώ, όπως μπορείς να δεις στο παραπάνω βίντεο, αντί ο Jobs να χάσει την ψυχραιμία του ξεκίνησε να παραδίδει μερικά δωρεάν μαθήματα για την τέχνη του debate μέσα από τις απαντήσεις του. Έτσι, αρχικά, φρόντισε να δώσει χρόνο στον εαυτό του, να μη βιαστεί καθόλου, και ύστερα από μία σιωπή που ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη, απάντησε κομψά με μία γενική ρήση για να κερδίσει λίγες ακόμη στιγμές: "Ξέρετε, μπορείς να ικανοποιήσεις κάποιους ανθρώπους κάποιες φορές αλλά...".

Την πρώτη σιωπή ακολούθησε άλλη μία σιωπή, συνολικά οκτώ δευτερολέπτων, που θύμιζε cliffhanger σε τηλεοπτική σειρά, η οποία προφανώς και έκανε το κοινό να κρέμεται από τα χείλη του. Όλοι περίμεναν ότι ο Jobs θα έκανε με τα κρεμμυδάκια τα επιχειρήματα του "αντιπάλου" του, ότι θα αποδομούσε τον λόγο του, ότι θα χρησιμοποιούσε την επίκληση στην αυθεντία για να σβήσει την όποια υποψία κριτικής.


Συμφωνία αντί για διαφωνία, ειλικρίνεια αντί για κρυψίνοια, καλή διάθεση αντί για νεύρα, ψυχραιμία αντί για πανικός, μεγάλες σιωπές αντί για αγχωμένο λόγο.


Ο Steve Jobs όμως δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω, ακολουθώντας μία τελείως διαφορετική διαδρομή προσπάθησε να συμφιλιωθεί αντί να έρθει σε κόντρα με τον συνομιλητή του. "Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα όταν προσπαθείς να φέρεις αλλαγές είναι ότι άνθρωποι όπως αυτός ο κύριος εδώ πέρα έχουν δίκιο σε κάποια σημεία" ήταν η αρχή της δικιάς του εξήγησης. Επέλεξε, δηλαδή, τη συμφωνία αντί για τη διαφωνία. Ή όπως μαθαίνουν και οι μαθητές των δημοτικών της Φινλανδίας, σε ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του πλανήτη, είναι πολύ καλύτερο να δομήσεις πάνω στον λόγο εκείνου που έχει προηγηθεί αντί να προσπαθήσεις να αντικρούσεις τα επιχειρήματά του ένα ένα.

H τέχνη του debate από τον Steve Jobs

Πάντοτε θα γίνονται κάποια λάθη στην πορεία. Και αυτό είναι καλό, επειδή είναι αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς εξελίσσεται ένα έργο

Φυσικά, κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει κάποιος να έχει μία υποστηρικτική γραμμή όταν δέχεται κριτική - το αντίθετο. Απλά ο τρόπος που θα την παρουσιάσεις θα κρίνει τη νίκη ή την ήττα σου σε ένα debate. "Το να έχεις επαφή με κάθε λεπτομέρεια κάθε εφαρμογής δεν είναι δουλειά ενός CEO. Τελικά, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό: Πώς μπορείς να χωρέσεις κάθε λεπτομέρεια σε ένα ευρύτερο όραμα που θα έχει συνοχή ενώ παράλληλα θα μπορέσει να κάνει πωλήσεις ύψους 8 εκ. δολαρίων; Ένα από τα πράγματα που έχω καταλάβει είναι ότι πρέπει να ξεκινάς από τις εμπειρίες των χρηστών και όχι από την τεχνολογία. Δεν μπορείς να ξεκινάς από αυτήν και ύστερα να αναζητάς το πού ακριβώς και σε ποιον θα την πουλήσεις".

Συμφωνία αντί για διαφωνία, ειλικρίνεια αντί για κρυψίνοια, καλή διάθεση αντί για νεύρα, ψυχραιμία αντί για πανικός, μεγάλες σιωπές αντί για αγχωμένο λόγο. Ο Steve Jobs φαίνεται ότι γνώριζε καλά τον τρόπο για να κερδίσει μία διαφωνία και να βγει νικητής από ένα debate. Είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι υπήρξε ένας από τους πλέον χαρισματικούς ανθρώπους του κόσμου των μεγάλων επιχειρήσεων στον τομέα της επικοινωνίας.

Έτσι, κλείνοντας εκείνον τον λόγο του, πίσω στο μακρινό 1997, κατάφερε να δώσει και ένα μάθημα, πέρα από την τέχνη του debate, σχετικά με το επιχειρείν: "Επί της ευκαιρίας, πάντοτε θα γίνονται κάποια λάθη στην πορεία. Και αυτό είναι καλό, επειδή είναι αποφάσεις που λαμβάνονται καθώς εξελίσσεται ένα έργο. Θα βρούμε τα λάθη και τα διορθώσουμε. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δε γνωρίζουν για τι πράγμα μιλούν, τα πράγματα όμως πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε σχέση με λίγο παλιότερα".


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος