Πίνοντας (καλή) μπίρα στην Αθήνα

Τρεις άνθρωποι από τον χώρο της αστικής μικροζυθοποιίας θέτουν το πλαίσιο της craft μπίρας στην πόλη.

Πίνει (καλή) μπίρα η Αθήνα; Κι αν ναι, βρίσκεται το κοινό σε εκείνο το επίπεδο που αρχικά θα καταλάβει και κατ' επέκταση θα εκτιμήσει την craft εκδοχή αυτής; Αν κρίνουμε από την μίνι "άνοιξη" των αστικών ζυθοποιείων/taprooms/beer bars οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι μάλλον θετικές. Το Αθηνόραμα και ο Μπάμπης Δούκας επιθυμούν να θέσουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση, λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις τριών ανθρώπων που ζουν καθημερινά ανάμεσα σε βύνη, λυκίσκο και taps: Των Φώτη Αναστασίου, Γιάννη Ψιμούλη και Ανέστη Ζαμανόπουλου.

Ζύθος και θεάματα

Από τα τέλη των '90s, όταν και η Craft έκανε την εμφάνισή της, έως και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας υπήρξε ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τότε ήταν που η Local Pub στο Χαλάνδρι άρχισε να ψάχνεται λίγο παραπάνω, σηματοδοτώντας κατά κάποιο τρόπο την αναγέννηση του είδους στην Αθήνα. 

"Γύρω στις αρχές του 2010 κάναμε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, με focus στην μπύρα. Φέρναμε πράγματα αποκλειστικά για το μαγαζί, που σιγά-σιγά κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο όλο και μεγάλωνε. Έπειτα μπήκε στο κάδρο το homebrewing και η γενικότερη άνθηση της ελληνικής μικροζυθοποιίας" αναφέρει ο Φώτης Αναστασίου από την Local Pub και τη ζυθοποιία Αναστασίου. 

Η τελευταία βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη στημένη σε βρετανικά -και ιρλανδικά- πρότυπα pub, φροντίζοντας να προμηθεύει ολόφρεσκη μπύρα τις κάνουλες. 

> Διάβασε ακόμη: Η σεζόν του Gin & Tonic σε 11 αθηναϊκά μπαρ

Από τη ζυθοποιία Αναστασίου ξεκίνησε την πορεία του και ο Γιάννης Ψιμούλης, που μαζί με τους Τάσο και Ελευθερία Παπαδάκη έχουν δημιουργήσει εδώ και μερικούς μήνες το Paragon, ένα μικροζυθοποιείο-taproom που σερβίρει τις μπύρες του σε έναν προσεγμένο industrial χώρο στην Ηλιούπολη και έχει καταφέρει να ακουστεί αρκετά.

"Η βασική φιλοσοφία είναι να προσφέρουμε φρέσκια μπύρα στο κοινό σε έναν cool χώρο. Να δημιουργήσουμε κάτι ελκυστικό, με επίκεντρο πάντοτε το πολύ καλό προϊόν". Μέχρι στιγμής, δείχνουν να έχουν πετύχει το στοίχημα.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες