Μπαρ: Οι πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις στην Αθήνα για το 2022

Οι μπάρες της πόλης αλλά και τα all day spots που κέντρισαν, δικαίως, την προσοχή.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Δεκεμβρίου 2022

Μία μάλλον καλή χρονιά για τα μπαρ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2022. Ίσως γιατί όλοι μας -ακόμη και ο Stanley Tucci θα έλεγε κανείς- κουραστήκαμε να φτιάχνουμε cocktails στο σπίτι, όπως κάναμε στην καραντίνα. Αλλά κυρίως, γιατί λαχταρήσαμε την ατμόσφαιρα της μπάρας και ένα καλοφτιαγμένο αλκοολούχο αφέψημα από τους ειδικούς.

Στα on-trade κανάλια, είδαμε κόσμο και κοσμάκι να αγκαλιάζει τα μεγαλύτερα events του industry και να σπεύδει στα φεστιβάλ: Το Imbibe Live, το Bar Convent Berlin, το London Cocktail Week (που κράτησε 11 ημέρες) αλλά και τα δικά μας, Athens Bar Show, Athens Cocktail Festival & Week και Athens Rum & Whisky Festival, παρουσιάστηκαν πιθανότατα καλύτερα από ποτέ, με τεράστια συμμετοχή κοινού και καταναλωτών. Γενικότερα, τα μπαρ έγιναν ο κανόνας, ξανά. Παλιά αλλά και νέα, όπως τα παρακάτω, που προστέθηκαν στην αθηναϊκή μπαρογραφία το έτος που μας εγκαταλείπει.

Line Athens

Πίσω στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, το 'Line Athens' γινόταν πραγματικότητα, μετά από αρκετό καιρό φημολογίας και προσμονής. Βλέπεις, οι δυνατές υπογραφές (Νίκος Μπάκουλης, Βασίλης Κυρίτσης, Δημήτρης Νταφόπουλος) και το φιλόδοξο concept είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και σημαντικών θεσμών της ευρύτερης κοινότητας, όπως των World's 50 Best. Πλέον, ακολουθεί πιστά τις βασικές του αρχές, υπηρετώντας παράλληλα και άκρως ικανοποιητικά το ρόλο ενός feelgood all day spot, σε έναν όμορφο χώρο, όπου σερβίρονται νόστιμα πράγματα.

Ταυτόχρονα όμως και με μία πιο βαθιά ματιά, μπορεί κανείς να διακρίνει πως οι σπόροι που φυτεύτηκαν καιρό πριν, αρχίζουν να φυτρώνουν. Τι ακριβώς εννοώ; Η φιλοσοφία του -και πρακτικά πια- αρχίζει να ωριμάζει ενώ το zero food waste παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Το concept παραμένει πάντοτε ζωντανό δυναμικό, με έξυπνες προσθαφαιρέσεις, επηρεάζεται από την εποχικότητα αλλά χτίζει ταυτόχρονα πάνω σε αυτήν. Γι αυτό άλλωστε και το συναντά πια κανείς στο νο.31 των πενήντα καλύτερων μπαρ του κόσμου για το 2022.

Info: Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3421311

Knave

O Λέλος Γεωργόπουλος και οι Βαγγέλης Θανάσης και Δημήτρης Μπούκουρης (που έχουν συνεργαστεί μαζί με τον πρώτο στα "Theory", "The Clumsies" και "Frater & Soror") έστησαν ένα πολύ ιδιαίτερο μπαρ στην Ασκληπιού, τον περασμένο Ιούλιο. Με αλέγκρο χώρο όπου δεσπόζει μία χαρακτηριστική τοιχογραφία από τον Dreyk the Pirate και ένας πολύχρωμος πίνακας-μενού, φροντισμένη λίστα ποτών με κλασικά + ένα extra spirit στο καθένα εξ' αυτών, αβίαστα urban χαρακτήρα και μουσικό χαλί με RnB, soul και old school house ακούσματα, συζητήθηκε από την πρώτη στιγμή, για όλους τους σωστούς λόγους.

Info: Ασκληπιού 22, Εξάρχεια, τηλ. 6983 601870

Έπρεπε

Εκεί όπου η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα -κυριολεκτικά- από τη Φωκίωνος Νέγρη, ένα νέο μπαρ έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του περασμένου Μαρτίου και έστρεψε το ενδιαφέρον προς μία αν μη τι άλλο απροσδόκητη για το εν λόγω κομμάτι περιοχή. Στην Κυψέλη λοιπόν κάποιοι πίστευαν πως έπρεπε να γίνει ένα μπαρ του σήμερα, που ακολουθεί (σωστές) τάσεις, σερβίρει νόστιμα ποτά και (πολύ) προσεγμένο bar food. Γενικά, ένα μαγαζί που έχει κάτι να πει και, εν δυνάμει, να αποτελέσει από μόνο του λόγο για να βρεθείς σε μία από τις πιο αυθεντικά "αθηναϊκές" γειτονιές. Αυτοί οι "κάποιοι" για τους οποίους διάβασες ακριβώς πιο πριν είναι η ομάδα από τις -ξακουστές πια- "Σεϋχέλλες" του Κεραμεικού. Και έτσι δημιουργήθηκε το "Έπρεπε".

Info: Αγίας Ζώνης 1 και Μηθύμνης, Κυψέλη, τηλ. 210 8644910

Abstract Athens

Ένα νέο, πολύ ιδιαίτερο street bar κατέφθασε τον περασμένο Αύγουστο στην ενδιαφέρουσα γειτονιά ανάμεσα από την Ερατοσθένους και την πλατεία Προσκόπων. Επηρεασμένο από το κίνημα της μεταμοντέρνας τέχνης σε κάθε έκφανσή του, έχει την υπογραφή των Χρήστου Αξαρλή και Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και vibes που φέρνουν κάτι από Βερολίνο και Παρίσι. 

Info: Αρκτίνου 10, Παγκράτι, τηλ. 6941 611619

Apoteka

Το 'Apoteka' εμφανίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού και έβαλε μία πινέζα σε μία απροσδόκητη περιοχή για το σπορ -την Βικτώρια- φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μία νέα πιάτσα και ίσως να αποτελέσει το "σκαλοπάτι" σύνδεσης για τις μπάρες του ιστορικού κέντρου με εκείνες της όλο και πιο δυναμικά ανερχόμενης Κυψέλης. Η ιδέα της δημιουργίας του άνηκε στον Στέφανο Κονιδάρη (που πιθανότατα θυμάστε από το "Use Bar" της Πλατείας Καρύτση), η οποία έγινε πράξη ύστερα από αρκετό καιρό σκέψης και σχεδίων, με τον ίδιο να αναγνωρίζει τις προοπτικές της περιοχής και να ποντάρει σε αυτό. Γι’ αυτό, άλλωστε, έβαλε και μπόλικη προσωπική δουλειά σε ένα spot που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τα 80s και, δίχως υπερβολή, δεν έχουμε δει στην πρωτεύουσα όμοιό του τα τελευταία χρόνια.

Info: Δεριγνύ 31, Βικτώρια, τηλ. 211 7505347

Grasshoppers

Ένα ακόμη spot που στρέφει -από την περασμένη άνοιξη- το ενδιαφέρον στα πέριξ της Στέγης και στην πολυσυζητημένη εσχάτως γειτονιά του Νέου Κόσμου, από την ομάδα του κοντινού "Naif". Το "Grasshoppers" είναι ένα αυστηρά after office μαγαζί. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του, το μάτι πέφτει πρώτα απ’ όλα σε μια σωστά τοποθετημένη μπάρα, ενώ "βυθίζεται" στο σκούρο μπλε που έχει καταλάβει το χώρο ως το βασικό χρώμα.

Εδώ θα βρεις μια έξυπνα διαμορφωμένη μπουτίκ κάβα με επιλογές για όλα τα γούστα, ιδιαίτερα signature cocktails καθώς και προτάσεις σε κλασικά ποτά. Όσον αφορά το bar food, το ψωμί έχει την τιμητική του, με top επιλογή να αναδεικνύεται το Italian Club, μια εκδοχή του club sandwich με μοτσαρέλα, μορταδέλα, salami pepita και πέστο βασιλικού. Μείνετε συντονισμένοι, γιατί προς τα τέλη Ιουνίου το "Grasshoppers" θα παρουσιάσει και τη σχεδόν speakeasy αυλή του.

Info: Ευρυδάμαντος 6, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9340708

Το Μπαρ

Ένα ό,τι-λέει-το-όνομά-του μέρος από την ομάδα του "Three Dots & a Dash" (σ.σ. εταιρεία που ειδικεύεται σε cocktail catering, tailor made υπηρεσίες για μπαρ κλπ). Ένα urban chic μπαρ ή, όπως διαδικτυακά συστήθηκε και το ίδιο το σποτ, "ένα σπίτι που σερβίρει το αγαπημένο σου cocktail, ποτό και κρασί". Στα του μενού, υπάρχει μία γκάμα από 13 signature cocktails που φέρει την υπογραφή του Αντώνη Μπούκα, με τα ρουμένια 'Maimou' και 'V Zombie' να είναι εκείνα που μοιάζουν να προηγούνται στην αρχική κούρσα της δημοφιλίας. Αξίζει να αναφερθεί πως οι περισσότερες από τις επιλογές της εν λόγω λίστας είναι διαθέσιμες και σε mocktail.

Info: Μαυρομιχάλη 111, Εξάρχεια, τηλ. 210 3600222

Babushka

Τον περασμένο Ιούλιο, στο σημείο που μέχρι πρότινος συναντούσες το "Meerkat", η Φιλιώ Κορολόγου -εμβληματική φιγούρα της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, που σίγουρα κάποιο βράδυ θα έχεις πετύχει (κυρίως) στο "7 Jokers"- και ο Ιωακείμ Σιδηρόπουλος έφτιαξαν ένα pop μπαρ που δημιουργεί καλοφτιαγμένα drinks και ακόμη πιο καλοφτιαγμένα βράδια. 

Info: Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, τηλ. 213 0453390

Naked Ath.

Μπαρ: Οι πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις στην Αθήνα για το 2022

Το Naked Ath. -που εμφανίστηκε στο φινάλε του 2021 αλλά ξεχώρισε μέσα στο 2022- κάθε άλλο παρά γυμνό είναι, με τη φιλοσοφία του να μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά κάθε φορά, αναλόγως διάθεσης και ώρας. Από "καθαρό" ως προς την προσέγγιση της πρώτης ύλης μέχρι πολύ σέξι, με την έννοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο τελευταίος όρος για ένα μπαρ. Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου ίσως έγινε περισσότερο για να καταδείξει πως εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιτυλίγματα ή, πιο ορθά, πράγματα που σκεπάζουν τη φυσική ομορφιά του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είχαν στο μυαλό τους η Χριστίνα Φωκά, ο Θάνος Κριμπούρας και ο Αντώνης Δημητρής βγαίνει προς τα έξω και είναι ελκυστικό.

Info: Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Αθήνα, τηλ. 210 3219310

Πλάι

Η ομάδα του "Morning Bar" αποφάσισε να φτιάξει μια "ρομαντική μπάρα" στο Κουκάκι. Και την έφτιαξε με επίκεντρο το πώς θα ήθελε να είναι ένα μέρος που θα μπορούσαν να κάνουν στέκι. Το μπαρ με το μικρό, πάλλευκο και μίνιμαλ εσωτερικό, σερβίρει αποκλειστικά straight ποτά μέσα από μια χαλαρή άλλα προσεκτικά φτιαγμένη κάβα, τιμά τον ελληνικό αμπελώνα με ετικέτες κρασιών που ανανεώνονται τακτικά και φροντίζει να προσφέρει το απαραίτητο τσιμπολόγημα με 4 επιλογές σε φαγητό (τοστ με πατατόψωμο, τυλιχτό-πίτα με ψάρι, μαγιονέζα και φινόκιο, combo φρούτου και τυριού και μία vegan πρόταση).

Info: Ζαν Μωρεάς 15, Κουκάκι

Lit Athens

Ένα έξοχα διαμορφωμένο all-day bar που επενδύει πέρα από το ξεχωριστό design, το οποίο φέρει την υπογραφή του Studiomateriality, και τη feelgood ατμόσφαιρα με όσο το δυνατόν εντονότερα αθηναϊκά vibes, τόσο στον specialty coffee και τα νόστιμα cocktails όσο και στο φαγητό, σε ένα μενού που επιμελείται ο Μάνος Σαρρής. Η λίστα των ποτών του είναι μαζεμένη, με λίγες επιλογές σε signatures (ξεχωρίζει για ευνόητους λόγους το Tzatziki Spritz), ενώ το φαγητό του θα ξυπνήσει μνήμες, ιδωμένες όμως μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά.

Info: Θησείου 15, Θησείο, τηλ. 210 3317457

Gajah

Αγάλματα-τοτέμ που εύκολα θα χαρακτήριζες επιβλητικά και τρεχούμενα νερά δίνουν αρχικά το wow factor. Έπειτα, boho –υψηλή– αισθητική και έξτρα εξωτικές πινελιές όπως οι μπόλικοι φοίνικες, μαζί με τραπέζια-καμπάνες, φροντίζουν για το feelgood αίσθημα οικειότητας παράλληλα και συμπληρωματικά με εκείνη την αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν μπροστά σου τύποι όπως ο 007 του Σον Κόνερι ή η Λάρα Κροφτ. Το "Gajah", παρότι μέτρησε μόνο λίγους μήνες ζωής -καθώς σχεδιάστηκε για τη θερινή σεζόν- συζητήθηκε πάρα πολύ, για όλα τα παραπάνω καθώς και για τα tiki ποτά του Αλέξανδρου Γκικόπουλου και τα πιάτα του Μπάμπη Τσακιριανάκη.

Info: Εθνάρχου Μακαρίου 1, Νέο Φάληρο, τηλ. 210 4836335

Απεριτίφ

Ήταν αρχές Ιουλίου όταν σέρβιρε τα πρώτα του aperitivi η spritzeria "Απεριτίφ" στο Παγκράτι, σε ένα σημείο αρκετά πιο ασυνήθιστο από τις γνωστές πιάτσες της δημοφιλούς γειτονιάς, στις εσχατιές της Υμητού. Υπό τη σκιά ενός μεγάλου πλατάνου -εκεί ακριβώς διασκορπίζονται τα τραπέζια του-  τιμά το όνομά του και υπηρετεί πιστά την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο, επενδύοντας σε προσεγμένα spritzes αλλά και πιο στιβαρά ποτά, με τη συνοδεία νόστιμων cicchetti.

Info: Δικαιάρχου 57Α, Παγκράτι, τηλ. 210 7525398

The Architects of Time

Δεν είναι ένα όνομα που θα περίμενε κανείς για ένα all day spot στο κέντρο της Αθήνας αλλά αυτό ακριβώς φέρει το bar restaurant, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Τα φώτα στο Μέγαρο Παπαθανασίου και μία από τις πιο ιδιαίτερες στοές άναψαν ανεπίσημα από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, όταν πέντε διαφορετικά, μικρά μαγαζιά ενώθηκαν σε ένα ολοήμερο καταφύγιο που εύκολα μπορεί να υποστηρίξει τους χαρακτηρισμούς "bar" και "restaurant", ενώ σε περίπτωση που ακόμη απορείς για την προέλευση του ονόματός του, μάθε πως ανήκε σε ένα παλιό κατάστημα ρολογιών που φιλοξενούνταν εκεί.

Info: Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα, τηλ. 6980 279538

Τιτάνας

Ένα γνήσιο καφενείο για Millennials, με την υπογραφή των Λεωνίδα Δεληγιάννη ("Κάιν", "Kobra", "Ρεσιτάλ") και Μίλτου Κοντογιάννη ("Studiomateriality"), που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μέρος με την παραδοσιακή έννοια, δηλαδή αλληλένδετο με την προσωπικότητα του καφετζή, παράλληλα και συμπληρωματικά με ένα χαλαρό σποτ όπου θα μπορούν να αράζουν με τους φίλους τους.

Μία μπύρα, αναψυκτικά, λίγα ποτά ροής, Negroni και Ντόπερμαν από cocktails και ψωμί με γαλοπούλα και τυρί ή με μαρμελάδα και φιστικοβούτυρο, γάλα με δημητριακά και, εν συνεχεία, μεζέ που περιλαμβάνει από αλλαντικά και παστέλι με γραβιέρα μέχρι πίκλες, ελιές, αντζούγιες και ντολμαδάκια με γιαούρτι, στο μενού του φαγητού.

Info: Σισμάνη 18, Νέος Κόσμος

Angelo et Manolo

Στον αριθμό 38 της Μητροπόλεως, το μικροσκοπικό wine bar βάζει μία ακόμη οινική σφραγίδα στην πόλη, με την υπογραφή της Φωτεινής Παντζιά (που γνωρίζουμε από το "By The Glass"), του 9χρονου γιου της Άγγελου (το ένα από τα δύο ονόματα της μαρκίζας) και του κορυφαίου Έλληνα αθλητή στο άλμα επί κοντώ και Ολυμπιονίκη, Εμμανουήλ Καραλή (έτερος στην ονομασία του μαγαζιού).

Info: Μητροπόλεως 38Α, Αθήνα, τηλ. 210 3248115 

Tyson Comfort Pub

Η φήμη αυτής της comfort pub στη Γλυφάδα έχει γρήγορα επεκταθεί από τα νότια σε σχεδόν κάθε σημείο της Αθήνας, για όλους τους σωστούς λόγους και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την "Tyson Comfort Pub". Ενδιαφέρουσα γκάμα από μπύρες σε φιάλη και βαρέλι που εκτείνεται σε όλες τις ζυθόφιλες γωνιές του πλανήτη (και όχι μόνο σε αυτές), προσεγμένη λίστα από cocktails αλλά και καλοφτιαγμένο φαγητό που μοιράζεται ανάμεσα σε πληθωρικά πιάτα με κρέας και διαβολεμένα νόστιμο finger food.

Info: Κύπρου 18, Γλυφάδα, τηλ. 213 0463292

Agape

Αυτό το όμορφο wine bar ήρθε από τα τέλη Ιουλίου να δώσει μία κάποια πνοή στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών και το Θησείο, όντας ένα πολύ προσεγμένο spot με ωραίο και στοχευμένο concept. Πάνω από 100 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα καθώς και μία ενδιαφέρουσα comfort κουζίνα ενισχύουν το γευστικό του προφίλ.

Info: Ηρακλειδών 21-23, Θησείο, τηλ. 211 7505418

Lost Athens

Το δημοφιλές σποτ της Αρχελάου επέστρεψε στη δράση από τις αρχές Δεκεμβρίου με ένα ολόφρεσκο all day concept: Ξεκινά από το πρωί με μπουφέ πρωινού, χειροποίητες πίτες και γλυκά, συνεχίζει με πιάτα της Ελένης Σαράντη το μεσημέρι και το βράδυ και τα πλαισιώνει με natural οινικές επιλογές από μικρούς παραγωγούς και καλοφτιαγμένα ποτά. Τα τελευταία λειτουργούν άψογα όταν πια τα φώτα χαμηλώσουν και το μέρος αποκτά χαρακτήρα ατμοσφαιρικού μπαρ.

Info: Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ. 210 7230832

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.