Η ιστορία του Pacha, του πιο θρυλικού club της Ίμπιζα

Μία νύχτα τον Ιούνιο του 1973 το δημοφιλές νησί άλλαξε για πάντα.

Ουρές δεκάδων μέτρων στην είσοδό του, ακόμη και στις 6 το πρωί. Αυστηρό face control. Deejays που έγραψαν ιστορία στο nightlife. Αντίτιμο εισόδου όχι απαγορευτικό (από €50-€80 αναλόγως το event). Και μοναδικά cocktails. Η νύχτα της Ίμπιζα και ο ορισμός της, για όλους όσους θέλουν να τη ζήσουν στο 100%. Αποχωρείς νωρίς το πρωί. Το Pacha (προφέρεται "Πάτσια") είναι το πιο cool μέρος του απόλυτου προορισμού διασκέδασης για πάνω από 4 δεκαετίες. 

Η ιστορία του Pacha, του πιο θρυλικού club της Ίμπιζα

Δύο ενωμένα κερασάκια

Το χαρακτηριστικό logo του, κι αυτό θρυλικό: δύο ενωμένα κερασάκια. Όταν τα αδέρφια Ricardo και Piti Urgell αποφάσισαν να ανοίξουν ένα club στα προάστια της Βαρκελώνης δεν είχαν καμία απολύτως ιδέα για του πού πρόκειται να καταλήξουν.

> Διάβασε ακόμη: Απόδραση στις οινικές διαδρομές της Μαντινείας

Πόσο μάλλον να δημιουργήσουν μια εταιρεία εκατομμυρίων και να γράψουν ιστορία. Αυτοί απλά ήθελαν ο κόσμος να διασκεδάζει και να γνωρίζει όμορφα κορίτσια, όπως έχουν δηλώσει. Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από το 1967, όταν και το πρώτο Pacha άνοιξε στην περιοχή Sitges, στα νότια της Βαρκελώνης. 

Το όνομα προέκυψε από την αγάπη των ιδρυτών του club για την καλή ζωή και προέρχεται από τον οθωμανικό όρο "Pasha". Πασάς δηλαδή.

Παρά τις αυστηρές τοπικές αρχές στην Sitges, το opening του Pacha έφτασε να συζητιέται σε ολόκληρη την Καταλονία, με τα φυλλάδια και τα posters να γίνονται ορατά απ' όλους. Το αρκετά pop για την εποχή σχέδιο ενός ασπρόμαυρου ματιού αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο logo του club. Ο γραφίστας Jordi Vila που το σχεδίασε είχε ρετουσάρει επίσης και μια φωτογραφία της -διάσημης εκείνη την εποχή- ηθοποιού Carmen Sevilla, ενώ δύο εντυπωσιακά μοντέλα αφρικανικής καταγωγής έκαναν βόλτες στους δρόμους της Sitges με ένα Seat 600, "προσκαλώντας" ουσιαστικά τον κόσμο στα εγκαίνια.

ΠΑΤΣΙΑ 4

Λίγο πριν τον Ιούνιο του 1973, οι αδερφοί Urgell αποφάσισαν να νοικιάσουν ένα ολόκληρο οικόπεδο με θέα το λιμάνι της Ίμπιζα. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Ίμπιζα είχε ξεκινήσει να γίνεται το κέντρο της ευρωπαϊκής αντικουλτούρας. Ήταν η εποχή που Καλιφορνέζοι χίπηδες έφταναν στον μαγευτικό και παρθένο προορισμό, αναζητώντας μια εναλλακτική για το Μαρόκο ή την Ινδία που πήγαιναν μέχρι τότε. Μαζί τους, έφερναν στο νησί ιδέες που αργότερα θα γινόντουσαν σήμα-κατατεθέν της Ίμπιζα και θα υιοθετούνταν από το διεθνές jet set.

ΠΑΤΣΙΑ 3

Χτίζοντας το μύθο

Καλλιτέχνες και ηθοποιοί, μουσικοί και άνθρωποι της μόδας, διάσημοι DJ (David Guetta και Solomun ουσιαστικά μεγάλωσαν στην κονσόλα του Pacha) έφταναν στην Ίμπιζα με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ της ιστορίας. Σε χρόνο ρεκόρ, το καθιέρωσαν στον πιο trendy προορισμό, ο οποίος διέθετε την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην μέρα και τη νύχτα, μεταξύ ξέφρενου πάρτι και απόλυτης χαλάρωσης. 

Η πολιτισμική ζύμωση της περιόδου αυτής, έδωσε στους Ricardo και Piti Urgell την κατάλληλη αφορμή για να δημιουργήσουν τον μπαμπά όλων των clubs του σήμερα.

> Διάβασε ακόμη: Από τη Μύκονο στη Σαντορίνη

"Ο κόσμος έρχεται στην Ίμπιζα για να διασκεδάσει. Και δεν υπάρχει ιδανικότερο μέρος από το Pacha για να το κάνει αυτό" τονίζει ο brand ambassador του club Francisco Ferrer, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν κάθε νύχτα της ζωής του από το 1985 και έπειτα στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ θεωρεί τον Ricardo Urgell δεύτερο πατέρα του.

ΠΑΤΣΙΑ 2

"Το nightclub απέχει μόλις δύο ώρες από την ηπειρωτική Ευρώπη και είναι πολύ κοντά στην Formentera. Έχει πάντα νεαρό και όμορφο κόσμο αλλά και celebrities που έρχονται εδώ αποκλειστικά γι' αυτό, όπως ο Leonardo DiCaprio που δίνει το παρών κάθε χρόνο. Ο Cristiano Ronaldo κάνει το ίδιο επίσης, συχνά βλέπουμε και τον Johnny Deep ή τον Will Smith. Το σπουδαίο είναι ότι κανείς τους δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον χώρο των VIP αλλά να μείνουν κοντά στον υπόλοιπο κόσμο και να διασκεδάσουν".

ΠΑΤΣΙΑ 1

Σήμερα, το Pacha είναι ένα από τα δημοφιλέστερα brands παγκοσμίως. Μία επιχείρηση που συνεχίζει να αναπτύσσεται συνεχώς. Η εμπειρία του στην Ίμπιζα ξεκινά από τις σουίτες του El Hotel (το ξενοδοχείο απέναντι από το club, που ανήκει στην εταιρεία) και επεκτείνεται σε πολλές άλλες πτυχές του merchandise.

> Διάβασε ακόμη: Στο πιο cool ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης

Το Pacha group δεν ανήκει πλέον στον Ricardo Urgell, πέρυσι εξαγοράστηκε από την Trilantic έναντι €350.000.000. Κάτι που σε κάνει εύκολα να καταλάβεις το μέγεθός του. 

Pacha και στη Μύκονο

Το εμβληματικό brand μουσικής και φιλοξενίας της ΊΜΠΙΖΑ
προετοιμάζει την δεύτερη σεζόν του στο μάλλον πιο δημοφιλές ελληνικό νησί. Σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες στο νησί των Ανέμων, το κομψό Destino Pacha Mykonos στέκεται στην κορυφή ενός βράχου με θέα στο Αιγαίο, τη Μυκονιάτικη Χώρα στα λευκά της και το λιμάνι.

PACHA ΜΥΚΟΝΟΣ 1

Η περιοχή γύρω από τις πισίνες που κοιτάζει προς τη θάλασσα αναβαθμίστηκε για να προσφέρει περισσότερο χώρο χαλάρωσης όπως επίσης και έναν ακόμη μεγαλύτερο χώρο για χορό στο πνεύμα των Pacha. Το ξενοδοχείο πρόκειται να φιλοξενήσει μια μοναδική σειρά από πάρτι και ζωντανά μουσικά events φέτος το καλοκαίρι, που θα είναι ανοικτά τόσο για τους πελάτες όσο και για επισκέπτες.  

Το ξενοδοχείο αποτελείται από διάσπαρτα κτίρια χτισμένα σε παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, με ψηλά παράθυρα που επιτρέπουν στο Αιγαιοπελαγίτικο φως να κάνει αισθητή την παρουσία του και που δημιουργούν την αίσθηση ενός ανοικτού χώρου. Τα 34 δωμάτια και οι εσωτερικοί χώροι είναι διακοσμημένοι σε minimal boho ύφος, με το λευκό να κυριαρχεί και να συμπληρώνεται αρμονικά από τα φυσικά χρώματα και τα φυσικά υλικά.

Το ανοικτό, all-day εστιατόριο, σερβίρει έναν συνδυασμό Ελληνικής και Ισπανικής κουζίνας και απολαμβάνει θέα προς τις δυο πισίνες και τη θάλασσα, αποτελώντας το ιδανικό σημείο για χαλαρό μεσημεριανό γεύμα, brunch ή – λίγο αργότερα - ποτό, κάτω από τις μουσικές επιλογές των live DJ sets.

PACHA ΜΥΚΟΝΟΣ 3

Τα Pacha φέρνουν φέτος το καλοκαίρι στη Μύκονο μουσικά events που θα ξεχωρίσουν, και τα οποία θα πλαισιώσουν μουσικά ονόματα από όλο τον κόσμο. 

Το αγαπημένο cabaret-εστιατόριο και club Lío, ανοίγει επίσης για τη δεύτερη σεζόν του αυτό το καλοκαίρι. Ξεκινώντας με ανανεωμένη εμφάνιση, η λαμπερή cabaret dining εμπειρία θα χαρίσει στους επισκέπτες εντυπωσιακές παραστάσεις χορευτών, τραγουδιστών και ακροβατών παγκόσμιας κλάσης, προσφέροντας παράλληλα ένα μενού με τις γαστρονομικές δημιουργίες του ταλαντούχου Άλκη Βαρδαραμάτου, ενός από τους πιο αγαπητούς σεφ στη Μύκονο.  

PACHA ΜΥΚΟΝΟΣ 2

 
Το Lío Mykonos θα προσφέρει επίσης από φέτος το καλοκαίρι έναν νέο χώρο club για όσους θέλουν το πάρτι να συνεχιστεί και μετά το δείπνο. Με resident house και RnB DJs και παράλληλα δύο special events κάθε εβδομάδα.

> Διάβασε ακόμη: Νέα εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν τους πρώτους μήνες του 2022

H εμπειρία Pacha ολοκληρώνεται στη φημισμένη Φτελιά, με το Ftelia Pacha.  Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού με τη λευκή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, το σημείο θα είναι ο απόλυτος προορισμός που θα φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα της μουσικής κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.  Σερβίροντας φρέσκα θαλασσινά και νόστιμα cocktails στα δύο επίπεδα που έχουν δημιουργηθεί στο Ftelia Pacha, η θέα προς τη θάλασσα είναι εκπληκτική ενώ η εμπειρία θα ενσωματώνει το πνεύμα της Μυκόνου με την boho chic αλλά και πολυτελή ατμόσφαιρα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.