
Ο ναός του Negroni στον οποίο 'προσκυνά' ο κόσμος της μόδας και του design
Πήγαμε στο Bar Basso στο Μιλάνου και εξηγούμε γιατί θεωρείται ο ναός του Nagroni που όλοι θέλουν να πάνε.
Φαινομενικά ανέγγιχτο από τον χρόνο, το Bar Basso είναι σταθερά στη (μπαρ αλλά όχι μόνον αυτή) σκηνή του Μιλάνου για σχεδόν 70 χρόνια, την ίδια στιγμή που αποτελεί σημείο συνάντησης για το fashion και design community της πόλης, με ουκ ολίγες σημαντικές προσωπικότητες των δύο προαναφερθέντων κόσμων να έχουν περάσει από τα τραπέζια του. Ειδικά αν προσπαθήσει να το προσεγγίσει κανείς τις ημέρες της Εβδομάδας Μόδας ή του Design Week, μάλλον θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως.


Με το ίδιο ακριβώς αισθητικό προφίλ ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, διατηρεί ολοζώντανη τη δυναμική και τη γοητεία του έως σήμερα, απευθυνόμενο σε όλους: Από εκλεπτυσμένους λάτρεις του ποτού μέχρι περίεργες ψυχές που θα βρουν στο ξύλινο και οριακά καλτ εσωτερικό του το καταφύγιο που αναζητούν.
Το Bar Basso είναι το μέρος όπου ο κόσμος της μόδας και του design διαχρονικά… μεθάει. Επισήμως, άνοιξε το 1933 και από το 1967 το διαχειρίζεται η οικογένεια Stocchetto, που εισήγαγε το 'cocktail hour' στο Μιλάνο. Ο ιδιοκτήτης του, Maurizio Stocchetto, συχνά βρίσκεται στο μπαρ, αφηγούμενος χαμογελαστά την ιστορία της περιοχής. Το Bar Basso είναι θεσμός της γειτονιάς, της πόλης, ίσως και της ίδιας της Ιταλίας - ή τουλάχιστον της κουλτούρας στο ευ πίνειν που αυτή πρεσβεύει.
Ιστορία ενός ινστιτούτου
Το Bar Basso πέρασε από τον ιδρυτή του, Giuseppe Basso, στους μπάρμεν Mirko Stocchetto και Renato Hausammann το 1967. Το δίδυμο, που κατάγονταν από τη Βενετία, είχε αποκτήσει εμπειρία πίσω από το μπαρ του Hotel de la Poste στην Κορτίνα και ήθελε να εισάγει την κουλτούρα των κοκτέιλ στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.

Το εν λόγω μπαρ ακολουθούσε πάντα αυτές που ονομάζουμε παραδοσιακές μεθόδους bartending. Βασικά την πιο κλασική εξ' αυτών: Τα ποτά 'μετρούνται' με το μάτι.
Ανακατεύοντας ένα Negroni στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Mirko έβαλε prosecco αντί για τζιν. Έτσι γεννήθηκε το negroni sbagliato ("λάθος negroni"). Ο Mirko σχεδίασε επίσης ένα υπερμεγέθες ποτήρι για το κοκτέιλ, το bicchierone, ύψους 33 εκ., το οποίο αργότερα αδειοδοτήθηκε για παραγωγή από τη γερμανική WMF.
Το Bar Basso έχει αναπτύξει τη σχέση του με την κουλτούρα του design από τη δεκαετία του 1980, την εποχή που ονομάστηκε "Milano da Bere". Τότε ήταν που πολλοί διεθνείς σχεδιαστές, όπως οι James Irvine, Marc Newson, Jasper Morrison, Konstantin Grcic, Thomas Eriksson και Emmanuel Babled, συνήθιζαν να συναντιούνται στο Basso για απεριτίβο ή για κουβέντες μετά το Salone, πίνοντας Manhattan, White Lady, Bloody Mary, Margarita και, φυσικά, το πάντα δημοφιλές Negroni Sbagliato.
Στα 90s, όταν οι Jasper Morrison και James Irvine άρχισαν να σχεδιάζουν έπιπλα για την Cappellini, συχνά έμεναν στο διαμέρισμα του δεύτερου στο Μιλάνο και πήγαιναν με το αυτοκίνητο στο εργοστάσιο, στη Brianza. Στον δρόμο, πηγαίνοντας, σταματούσαν για καφέ στο Bar Basso ενώ κατά την επιστροφή, για απεριτίβο.

Όταν το Bar Basso απέκτησε αργότερα άδεια λειτουργίας μέχρι αργά, τα πάρτι έγιναν ανοικτά για όλους. Σημαντικό σημείο ήταν όταν οι φίλοι άρχισαν να δίνουν κουπόνια ποτών ως προσκλήσεις - τα εν λόγω χαρτάκια ήταν δημοφιλή, γιατί μπορούσε κανείς να τα δώσεις στον bartender χωρίς να περιμένει στην ουρά για να πληρώσεις.
Το Bar Basso ανανεώθηκε ελαφρώς το 2016 από τη Valentina Ciuffi, που τότε μόλις είχε ξεκινήσει το δημιουργικό της γραφείο Studio Vedèt - και τώρα διαχειρίζεται το Alcova, την πλατφόρμα της Design Week του Μιλάνου. Το 2022, το Bar Basso συνεργάστηκε με το βερολινέζικο lifestyle brand Highsnobiety για μια σειρά προϊόντων (σ.σ. το κολάμπ τρέχει ακόμη), ενώ το μπαρ είχε και pop-up στο Βερολίνο.

Σήμερα, ο κατάλογος του Bar Basso περιλαμβάνει πάνω από 500 ποτά, από κλασικά αριστουργήματα όπως το Bloody Mary, το Manhattan και το Martini, μέχρι πιο σύγχρονες δημιουργίες, όπως το Rossini — ένα κοκτέιλ ειδικά σχεδιασμένο από τον Stocchetto για τις γυναίκες — και το θρυλικό hazelnut ice-cream cocktail Mangia e Bevi, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Και φυσικά, το αδιαμφισβήτητο σήμα κατατεθέν του μπαρ, το Negroni Sbagliato®, συνεχίζει να συναρπάζει και να ενώνει τους λάτρεις των κοκτέιλ παγκοσμίως. Έχει και φαγητό -πέρα από τα απεριτίβο σνακ- το Bar Basso: Παίζει με club sandwich αλλά και με μοσχαρίσιο ταρτάρ, βιτέλο τονάτο, ριζότο και νιόκι.


Πέρα από όλα τα παραπάνω όμως όσοι λατρεύουν το Bar Basso -μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων- το κάνουν γιατί παραμένει ευτυχισμένα παγωμένο στον χρόνο και μοναδικά προσηλωμένο στον σκοπό (του). Με το καρυδόξυλο στις επενδύσεις, τις παλλιακές καρέκλες και τους πολυελαίους να μην έχουν πειραχτεί από τη δεκαετία του 1960.
Και σκέψου, η πλειοψηφία των θαμώνων του -σχεδιαστές, μόδιστροι, μοντέλα, designers κ.ο.κ.- αποτελούν δημιουργούς που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, να διαμορφώσουν τάσεις, να ανακαλύψουν το καινούργιο και το διαφορετικό. Συχνά, τα σχέδιά τους καταστρώνονται σε ένα μέρος που σε λίγο θα κλείσει τα 100 και δε θα έχει αλλάξει καθόλου.
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες