Το cocktail με τα 71 υλικά

Όταν ολόκληρη η Βρετανική Κοινοπολιτεία μπαίνει στο σέικερ.

Πόσα υλικά μπορούν να χωρέσουν σε ένα ποτήρι; Αρκετά αν κρίνουμε από ένα πολύ συγκεκριμένο ποτό. Δημιουργός του είναι ένας mixologist (με όλη τη σημασία της λέξης). Ο Σκωτσέζος Mal Spence, επί τη ευκαιρία ενός διαγωνισμού ποτών, συνέθεσε το Commonwealth Cocktail αναμιγνύοντας επιδέξια 71 διαφορετικά υλικά (εκτός των αλκοολούχων βάσεων), ένα από κάθε κράτος που συνθέτει την Κοινοπολιτεία (και κάπως έτσι απαντάται και το ερώτημα για τον αριθμό των μελών της Κοινοπολιτείας).

Προκειμένου να κατασταλλάξει στα 71 υλικά του, μάλιστα, πειραματίστηκε με συνολικά 300 διαφορετικά συστατικά.

Για λόγους οικονομίας και χώρου δεν θα σας τα αναφέρουμε όλα -άλλωστε δεν έχει και νόημα- γιατί ορισμένα τα γνωρίζουν μόνο οι εξερευνητές βοτανολόγοι, όπως τα φύλλα ουτάζι από τη Νιγηρία, τις μελιτζάνες νακάτι από την Ουγκάντα, το ζουζούμπι από το Μπάνγκλαντές ή το πάου πάου από το εξωτικό Νιούε.

Θα αναφερθούμε μόνο σε όσα προκαλούν εντύπωση με τη χρησιμοποίησή τους σε κοκτέιλ, όπως οι κόκκοι καφέ από τις Βερμούδες, το φασκόμηλο των Νήσων Κέιμαν, τις μπάμιες της Τζαμάικα, τις νέες πατάτες από τη Νήσο του Μαν, τη λεβάντα από το Τζέρσεϊ, τον αστεροειδή γλυκάνισο Μάλτας και τους κολοκυθόσπορους των νησιών Ναούρου.

Όλα τα υλικά είναι φρούτα, σπόροι, αρωματικά και μπαχαρικά και, βεβαίως, από τη σύνθεση δεν απουσιάζει η Κύπρος, προσφέροντας μάλιστα δύο υλικά: βασιλικό και θυμάρι.

Όλα τα παραπάνω καθαρίστηκαν, κόπηκαν και πολτοποιήθηκαν στο μπλέντερ, προτού αναμειχθούν με ουίσκι και πάγο στο σέικερ.

Για να μη μείνουμε όμως παραπονεμένοι, όσοι δεν φτάνουν στις χώρες τους τα παραπάνω αποικιακά υλικά, ο μετρ προτείνει μια πιο απλή βερσιόν με μόλις 5 υλικά (εάν και εφόσον βρείτε το ποτό υπ' αριθμ. 2), για να πάρουμε μια ιδέα της γεύσης.

Η συνταγή της απλής εκδοχής

Υλικά

  • 50 ml oυίσκι
  • 20 ml Cordial πικραλλίδας και κολλιτσίδας
  • 25 ml χυμό λεμονιού
  • 1/2 μάνγκο
  • 1 ραμπουτάν

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το μάνγκο και το ραμπουτάν σε μικρά κομμάτια και τα πολτοποιούμε με γουδοχέρι μέσα σε ένα σέικερ. 
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά συν πάγο και χτυπάμε δυνατά. 
  3. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με πάγο.

Υ.Γ.1: Το cordial κυκλοφορεί εμφιαλωμένο, ως Mr Fitzpatricks Dandelion & Burdock Cordial.

Υ.Γ.2: Το ραμπουτάν κυκλοφορεί και εις τον τόπο μας – πρόκειται για ένα φρούτο που θυμίζει βρασμένο αυγό, μόνο που βρίσκεται κλεισμένο σε τριχωτό τσόφλι.

Από: gr.AskMen.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες