
Negroni Sbagliato, πιο σωστό από ποτέ
Η ενδιαφέρουσα ιστορία του δημοφιλούς cocktail με αφορμή τη Negroni Week που ξεκινά σήμερα.
Το Negroni Sbagliato είναι ένας πραγματικός θεσμός του made-in-Italy απεριτίφ και με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον τομέα αυτό, ειδικά στη Βόρεια Ιταλία, όπου ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια: ένα κοκτέιλ που όλοι γνωρίζουν και κατά πάσα πιθανότητα έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πίσω από αυτό το μείγμα κρύβεται μια εξαιρετικά συναρπαστική ιστορία και μια απλή αλλά υποβλητική συνταγή που δε φεύγει ποτέ από τη μόδα.
Διάβασε ακόμη: Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας
Ποιες είναι οι διαφορές του με το κλασικό Negroni και ποια η ιστορία του; Σήμερα, που ξεκινά η Negroni Week και διαρκεί έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, είναι η κατάλληλη στιγμή για μερικές διευκρινίσεις.
Λάθος Negroni: Ο μύθος πίσω από το κοκτέιλ
Η συναρπαστική ιστορία του Negroni Sbagliato χάνεται μέσα στους ιταλικούς θρύλους. Συχνά, ιδιαίτερα όταν πρόκειταιγια κλασικά ποτά του 20ου αιώνα, είναι δύσκολο να αναγωνρίσεις τους λαϊκούς θρύλους από την πραγματικότητα. Όσον αφορά το Negroni Sbagliato φτάνουμε μισό αιώνα πίσω για να βρούμε τις ρίζες του. Είναι η δεκαετία του 1970 και είναι μια πολυπληθής και χαοτική βραδιά στο Bar Basso στη Via Plinio 39. Όπως πάντα γεμάτο από περίεργους θαμώνες. Ένας από αυτούς παραγγέλνει ένα Negroni, το οποίο ήταν ήδη απαραίτητο σε κάθε μπαρ που σέβεται τον εαυτό του, ειδικά στο Μιλάνο.
Ο μπάρμαν Mirko Stocchetto είναι υπεύθυνος, αλλά μέσα στη φρενίτιδα της στιγμής μπερδεύει το μπουκάλι με το τζιν με ένα μπουκάλι Prosecco. Μέχρι να συνειδητοποιήσει το μοιραίο λάθος, το ποτό βρίσκεται στο χέρι του πελάτη και ο μπάρμαν, για να μην θέσει σε κίνδυνο το ανερχόμενο όνομα του μπαρ, το διαφημίζει αμέσως ως "ένα ελαφρύτερο negroni": το ποτό γνωρίζει άμεση επιτυχία και γίνεται αμέσως ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του μπαρ.
Ποια είναι η πραγματική ιστορία;
Ο υποβλητικός μύθος που αφηγηθήκαμε εμπλουτίζει το πορτρέτο του Negroni Sbagliato, το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί το αντικείμενο μιας αφήγησης που το έχει δει να γίνεται από μοιραίο λάθος σε κορυφαίο ποτό. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και ο ίδιος ο Mirko Stocchetto είναι αυτός που στη συνέχεια είπε την αλήθεια για το τι συνέβη.
Στην πραγματικότητα, αυτό το κοκτέιλ δεν γεννήθηκε κατά λάθος, αλλά μάλλον ως ακριβής και στοχευμένη εμπορική πρωτοβουλία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι διαμαρτυρίες και τα κινήματα της νεολαίας οδήγησαν επίσης σε μεγαλύτερη γυναικεία χειραφέτηση, η οποία μεταξύ άλλων άγγιξε και την ελεύθερη προσέλευση των γυναικών στα μπαρ. Για να ανταποκριθούν σε ένα νέο κοινό, ο Stocchetto και ο πατέρας του εργάστηκαν στη συνέχεια για να επεκτείνουν το μενού με πιο ντελικάτες παραλλαγές ποτών και σε αυτό το σημείο γεννήθηκε το ελαφρύτερο Negroni, γνωστό και ως Lo Sbagliato.
Negroni Sbagliato: συνταγή
Πώς παρασκευάζεται το Negroni Sbagliato και σε τι διαφέρει από το Negroni; Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το αρχικό κοκτέιλ είναι ίσως το πιο διάσημο αλκοολούχο τρίο όλων των εποχών και η συνταγή για το Sbagliato ακολουθεί την ίδια αρχή, με την προφανή διαφορά ότι αντί για τζιν χρησιμοποιείται Prosecco: για να δημιουργήσετε ένα ad hoc κοκτέιλ, χρειάζεστε κόκκινο βερμούτ, bitter και Prosecco. Όσον αφορά τη σειρά; Ξεκίνημα με το πικρό, ακολουθεί το βερμούτ και ολοκληρώνουμε με το Prosecco και τη φέτα πορτοκάλι.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες