Negroni Sbagliato, πιο σωστό από ποτέ

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του δημοφιλούς cocktail με αφορμή τη Negroni Week που ξεκινά σήμερα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 12 Σεπτεμβρίου 2022

Το Negroni Sbagliato είναι ένας πραγματικός θεσμός του made-in-Italy απεριτίφ και με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον τομέα αυτό, ειδικά στη Βόρεια Ιταλία, όπου ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια: ένα κοκτέιλ που όλοι γνωρίζουν και κατά πάσα πιθανότητα έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πίσω από αυτό το μείγμα κρύβεται μια εξαιρετικά συναρπαστική ιστορία και μια απλή αλλά υποβλητική συνταγή που δε φεύγει ποτέ από τη μόδα.

Διάβασε ακόμη: Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Ποιες είναι οι διαφορές του με το κλασικό Negroni και ποια η ιστορία του; Σήμερα, που ξεκινά η Negroni Week και διαρκεί έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, είναι η κατάλληλη στιγμή για μερικές διευκρινίσεις.

Λάθος Negroni: Ο μύθος πίσω από το κοκτέιλ

Η συναρπαστική ιστορία του Negroni Sbagliato χάνεται μέσα στους ιταλικούς θρύλους. Συχνά, ιδιαίτερα όταν πρόκειταιγια κλασικά ποτά του 20ου αιώνα, είναι δύσκολο να αναγωνρίσεις τους λαϊκούς θρύλους από την πραγματικότητα. Όσον αφορά το Negroni Sbagliato φτάνουμε μισό αιώνα πίσω για να βρούμε τις ρίζες του. Είναι η δεκαετία του 1970 και είναι μια πολυπληθής και χαοτική βραδιά στο Bar Basso στη Via Plinio 39. Όπως πάντα γεμάτο από περίεργους θαμώνες. Ένας από αυτούς παραγγέλνει ένα Negroni, το οποίο ήταν ήδη απαραίτητο σε κάθε μπαρ που σέβεται τον εαυτό του, ειδικά στο Μιλάνο. 

Ο μπάρμαν Mirko Stocchetto είναι υπεύθυνος, αλλά μέσα στη φρενίτιδα της στιγμής μπερδεύει το μπουκάλι με το τζιν με ένα μπουκάλι Prosecco. Μέχρι να συνειδητοποιήσει το μοιραίο λάθος, το ποτό βρίσκεται στο χέρι του πελάτη και ο μπάρμαν, για να μην θέσει σε κίνδυνο το ανερχόμενο όνομα του μπαρ, το διαφημίζει αμέσως ως "ένα ελαφρύτερο negroni": το ποτό γνωρίζει άμεση επιτυχία και γίνεται αμέσως ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του μπαρ.

Ποια είναι η πραγματική ιστορία;

Ο υποβλητικός μύθος που αφηγηθήκαμε εμπλουτίζει το πορτρέτο του Negroni Sbagliato, το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί το αντικείμενο μιας αφήγησης που το έχει δει να γίνεται από μοιραίο λάθος σε κορυφαίο ποτό. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και ο ίδιος ο Mirko Stocchetto είναι αυτός που στη συνέχεια είπε την αλήθεια για το τι συνέβη. 
Στην πραγματικότητα, αυτό το κοκτέιλ δεν γεννήθηκε κατά λάθος, αλλά μάλλον ως ακριβής και στοχευμένη εμπορική πρωτοβουλία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι διαμαρτυρίες και τα κινήματα της νεολαίας οδήγησαν επίσης σε μεγαλύτερη γυναικεία χειραφέτηση, η οποία μεταξύ άλλων άγγιξε και την ελεύθερη προσέλευση των γυναικών στα μπαρ. Για να ανταποκριθούν σε ένα νέο κοινό, ο Stocchetto και ο πατέρας του εργάστηκαν στη συνέχεια για να επεκτείνουν το μενού με πιο ντελικάτες παραλλαγές ποτών και σε αυτό το σημείο γεννήθηκε το ελαφρύτερο Negroni, γνωστό και ως Lo Sbagliato.

Negroni Sbagliato: συνταγή

Πώς παρασκευάζεται το Negroni Sbagliato και σε τι διαφέρει από το Negroni; Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το αρχικό κοκτέιλ είναι ίσως το πιο διάσημο αλκοολούχο τρίο όλων των εποχών και η συνταγή για το Sbagliato ακολουθεί την ίδια αρχή, με την προφανή διαφορά ότι αντί για τζιν χρησιμοποιείται Prosecco: για να δημιουργήσετε ένα ad hoc κοκτέιλ, χρειάζεστε κόκκινο βερμούτ, bitter και Prosecco. Όσον αφορά τη σειρά; Ξεκίνημα με το πικρό, ακολουθεί το βερμούτ και ολοκληρώνουμε με το Prosecco και τη φέτα πορτοκάλι.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις