Negroni Sbagliato, πιο σωστό από ποτέ

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του δημοφιλούς cocktail με αφορμή τη Negroni Week που ξεκινά σήμερα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 12 Σεπτεμβρίου 2022

Το Negroni Sbagliato είναι ένας πραγματικός θεσμός του made-in-Italy απεριτίφ και με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον τομέα αυτό, ειδικά στη Βόρεια Ιταλία, όπου ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια: ένα κοκτέιλ που όλοι γνωρίζουν και κατά πάσα πιθανότητα έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Πίσω από αυτό το μείγμα κρύβεται μια εξαιρετικά συναρπαστική ιστορία και μια απλή αλλά υποβλητική συνταγή που δε φεύγει ποτέ από τη μόδα.

Διάβασε ακόμη: Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Ποιες είναι οι διαφορές του με το κλασικό Negroni και ποια η ιστορία του; Σήμερα, που ξεκινά η Negroni Week και διαρκεί έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, είναι η κατάλληλη στιγμή για μερικές διευκρινίσεις.

Λάθος Negroni: Ο μύθος πίσω από το κοκτέιλ

Η συναρπαστική ιστορία του Negroni Sbagliato χάνεται μέσα στους ιταλικούς θρύλους. Συχνά, ιδιαίτερα όταν πρόκειταιγια κλασικά ποτά του 20ου αιώνα, είναι δύσκολο να αναγωνρίσεις τους λαϊκούς θρύλους από την πραγματικότητα. Όσον αφορά το Negroni Sbagliato φτάνουμε μισό αιώνα πίσω για να βρούμε τις ρίζες του. Είναι η δεκαετία του 1970 και είναι μια πολυπληθής και χαοτική βραδιά στο Bar Basso στη Via Plinio 39. Όπως πάντα γεμάτο από περίεργους θαμώνες. Ένας από αυτούς παραγγέλνει ένα Negroni, το οποίο ήταν ήδη απαραίτητο σε κάθε μπαρ που σέβεται τον εαυτό του, ειδικά στο Μιλάνο. 

Ο μπάρμαν Mirko Stocchetto είναι υπεύθυνος, αλλά μέσα στη φρενίτιδα της στιγμής μπερδεύει το μπουκάλι με το τζιν με ένα μπουκάλι Prosecco. Μέχρι να συνειδητοποιήσει το μοιραίο λάθος, το ποτό βρίσκεται στο χέρι του πελάτη και ο μπάρμαν, για να μην θέσει σε κίνδυνο το ανερχόμενο όνομα του μπαρ, το διαφημίζει αμέσως ως "ένα ελαφρύτερο negroni": το ποτό γνωρίζει άμεση επιτυχία και γίνεται αμέσως ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του μπαρ.

Ποια είναι η πραγματική ιστορία;

Ο υποβλητικός μύθος που αφηγηθήκαμε εμπλουτίζει το πορτρέτο του Negroni Sbagliato, το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί το αντικείμενο μιας αφήγησης που το έχει δει να γίνεται από μοιραίο λάθος σε κορυφαίο ποτό. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και ο ίδιος ο Mirko Stocchetto είναι αυτός που στη συνέχεια είπε την αλήθεια για το τι συνέβη. 
Στην πραγματικότητα, αυτό το κοκτέιλ δεν γεννήθηκε κατά λάθος, αλλά μάλλον ως ακριβής και στοχευμένη εμπορική πρωτοβουλία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι διαμαρτυρίες και τα κινήματα της νεολαίας οδήγησαν επίσης σε μεγαλύτερη γυναικεία χειραφέτηση, η οποία μεταξύ άλλων άγγιξε και την ελεύθερη προσέλευση των γυναικών στα μπαρ. Για να ανταποκριθούν σε ένα νέο κοινό, ο Stocchetto και ο πατέρας του εργάστηκαν στη συνέχεια για να επεκτείνουν το μενού με πιο ντελικάτες παραλλαγές ποτών και σε αυτό το σημείο γεννήθηκε το ελαφρύτερο Negroni, γνωστό και ως Lo Sbagliato.

Negroni Sbagliato: συνταγή

Πώς παρασκευάζεται το Negroni Sbagliato και σε τι διαφέρει από το Negroni; Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το αρχικό κοκτέιλ είναι ίσως το πιο διάσημο αλκοολούχο τρίο όλων των εποχών και η συνταγή για το Sbagliato ακολουθεί την ίδια αρχή, με την προφανή διαφορά ότι αντί για τζιν χρησιμοποιείται Prosecco: για να δημιουργήσετε ένα ad hoc κοκτέιλ, χρειάζεστε κόκκινο βερμούτ, bitter και Prosecco. Όσον αφορά τη σειρά; Ξεκίνημα με το πικρό, ακολουθεί το βερμούτ και ολοκληρώνουμε με το Prosecco και τη φέτα πορτοκάλι.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.