Το βερμούτ και το Negroni

Πώς η επιλογή του Carpano Antica Formula θα σου ξεκλειδώσει όλα τα μυστικά του δημοφιλέστερου cocktail της εποχής μας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Δεκεμβρίου 2023

Δροσερό, αναζωογονητικό και όσο πικρό χρειάζεται, το πιο cool ποτό αυτήν τη στιγμή έχει καταφέρει να συνδέσει ένα ολόκληρο lifestyle μαζί του. Το Negroni είναι ένα cocktail για ανθρώπους με γούστο και φινέτσα, για drinkers που γνωρίζουν πολύ καλά τι επιθυμούν να βρουν στο ποτήρι τους. Μόλις τρία συστατικά και η σχετικά απλή δομή του ίσως και να είναι τα μυστικά της επιτυχίας του, σε αυτή την πορεία των περίπου 105 ετών.

Κάπου εδώ, όμως, φτάνουμε στο ευαίσθητο πεδίο του βερμούτ. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του Negroni; Αν θέλεις την άποψή μου, σίγουρα. Οφείλεις να επιλέξεις το καταλληλότερο, εκείνο που φέρνει γλυκύτητα, πλούτο, μήκος και γευστική πολυπλοκότητα στο cocktail, αυτό που εξισορροπεί την πικράδα. Ποντάρουμε στην αρχική συνταγή του Benedetto Carpano −για την ακρίβεια στο πρώτο βερμούτ που φτιάχτηκε ποτέ− και το Carpano Antica Formula.

Το βερμούτ και το Negroni

Το μοσχάτο του Πιεμόντε και τα πλούσια κρασιά από τη νότια Ιταλία, μαζί με προσεκτικά επιλεγμένα βότανα βουνού, χαρίζουν τη γεύση του. Ένα δυνατό μπουκέτο βανίλιας με νότες μπαχαρικών όπως ο γλυκάνισος και αποξηραμένων φρούτων (φλούδα πορτοκαλιού, χουρμάς) χαρακτηρίζει το άρωμά του. Το γεγονός πως παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες και πωλείται σε φιάλες από φυσητό γυαλί προσθέτει κάτι έξτρα στον μύθο του.

Ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι. Πίνεται κι αλλιώς; Μα φυσικά, κρύο ως απεριτίφ ή μετά από ένα γεύμα. Αλλά γιατί να χάσεις την πλήρη εξέλιξή του, στην παρασκευή του περίφημου drink-έμπνευση του δον Camillo Negroni, που από εκείνο το μεσημέρι του 1919 στο Caffè Casoni της Φλωρεντίας έκανε λίγο πιο ενδιαφέρουσες τις επισκέψεις μας στα μπαρ;

To perfect served Negroni

Υλικά
  • 30 ml Carpano Antica Formula
  • 30 ml Gin
  • 30 ml Italian Red Liqueur Bitter
Εκτέλεση
  1. Αναδεύουµε µε πάγο σε mixing glass.
  2. Σερβίρουµε σε ποτήρι old fashioned.
  3. Γαρνίρουµε µε φλούδα πορτοκαλιού.


Info: Το Carpano Antica Formula εισάγεται και διανέμεται στην Ελλάδα από την Concepts Α.Ε., για λογαριασμό της Fratelli Branca, σε φιάλη του 1 L και των 375 ml.

Απολαύστε Υπεύθυνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr