Το τέλειο Negroni
Πώς θα δημιουργήσεις την απόλυτη εκδοχή του εμβληματικού cocktail.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα cocktails, έτσι και την πατρότητα του Negroni τη διεκδικούν πολλοί. Το ένα σενάριο υποστηρίζει πως ο ιδιοκτήτης του Cafe Casoni στη Φλωρεντία, κάποιο μεσημέρι του 1919, ζήτησε από τον μπάρμαν του να του αντικαταστήσει τη σόδα από το Americano του (Campari, γλυκό βερμούτ, σόδα) με gin. Αυτός του το έφτιαξε, και μάλιστα για να τονίσει τη διαφοροποίησή του από το Americano, το στόλισε με μια φλούδα πορτοκάλι αντί για λεμόνι. Ο δον Camillo Negroni ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που όχι μόνο του έδωσε το όνομά του, αλλά αργότερα ίδρυσε και μια ποτοποιία που παρασκεύαζε και εμφιάλωνε έτοιμο το cocktail.
To άλλο σενάριο θέλει το απολαυστικό cocktail να το έχει ανακαλύψει ο Κορσικανός στρατηγός Pascal Olivier, κόμης του Negroni, στη στρατιωτική λέσχη του Παρισιού το βράδυ της παραμονής της κήρυξης του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου! Ο Orson Welles, πάντως, ως ανταποκριτής εφημερίδας στη Ρώμη το 1947, κατέγραψε την ευρεία αποδοχή που γνώρισε "το καινούριο cocktail".
Για τους μη γνωρίζοντες, να αναφέρουμε πως το απολαυστικό απεριτίφ στην κλασική, διαχρονική εκδοχή του φτιάχνεται από ίσα μέρη gin, Campari και γλυκού βερμούτ και πως η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως Negroni Week (Μία διεθνής πρωτοβουλία του Campari και του αμερικανικού περιοδικού Imbibe, που ξεκίνησε το 2013 και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια αγκαλιάστηκε από χιλιάδες bars -που συμβάλουν στην ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών- σε όλο τον κόσμο, σε πάνω από 60 χώρες).
Πώς θα φτιάξεις το τέλειο
Δροσερό, αναζωογονητικό και όσο πικρό χρειάζεται, το Negroni αποτελεί ένα cocktail για ανθρώπους με γούστο. Gin, γλυκό βερμούτ και Campari αποτελούν τα συστατικά του. O Naren Young, bartender στο Dante του West Village στο Manhattan μοιράζεται τη συνταγή του -σύμφωνα με το New York magazine- "the absolute best negroni in New York".
Υλικά: 1 μεζούρα Bombay Sapphire, 3/4 μεζούρας Campari, 3/4 μεζούρας Martini & Rossi Vermouth
Εκτέλεση: Ρίχνεις όλα τα υλικά σε ένα mixing glass και ανακατεύεις μαζί με πάγο για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Σουρώνεις σε ποτήρι old fashioned με πάγο -κατά προτίμηση ένα μεγάλο παγάκι- και γαρνίρεις με μια φλούδα πορτοκαλιού.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Cocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά
Το pairing της Σαρακοστής. Ή περίπου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα σωστά κρασιά για τη Σαρακοστή
Σαρακοστή με οινικές πινελιές, αλλά και ποιοτικά αποστάγματα.
Όλα όσα χρειάζεσαι για να γιορτάσεις την St. Patrick's Day
Και μάλιστα δίχως να είσαι Ιρλανδός.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα πάντα για το Riesling
Ένα πλήρες guide για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες του κόσμου, με αφορμή τη σημερινή International Riesling Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςVamma, ένα διαφορετικό ελληνικό βερμούτ
Έντονος χαρακτήρας, πικρά και γλυκά στοιχεία, άνθη, οξύτητες και μεγάλη πολυπλοκότητα, σε ένα ξεχωριστό ποτό.
Γραφει Μπαμπης Δουκας